Ευρεσιτεχνία για την κατάσβεση πυρκαγιών

22:49 1/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παρουσίαση ενός καινοτόμου πυροσβεστικού συστήματος με επίδειξη κατάσβεσης πέντε τύπων πυρκαγιών, θα γίνει, αύριο (Κυριακή 2/4) στις 11 το πρωί, στο γήπεδο του Κάτω Γερακαρίου. Το σύστημα έχει την ονομασία «ΤΥΦΩΝΑΣ» και ο Ζακυνθινός εφευρέτης του-συνταξιούχος πυροσβέστης, Ιωάννης Κρεκούκης, μιλώντας στην τοπική ΕΡΤ, υποστήριξε ότι πέρυσι τον Μάιο έγινε παρουσίασή του στη Γαλλία. Μάλιστα, όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά που έκλαψε, ενώ, τόνισε ότι, αν και για την εφεύρεσή

του υπάρχουν «ανοιχτές πόρτες» στο εξωτερικό, θα προτιμούσε να αξιοποιηθεί κατ’ αρχήν στην Ελλάδα.

Όλη η φιλοσοφία του καινοτόμου συστήματος, σύμφωνα με τον κ.Κρεκούκη, βασίζεται στη μελέτη κίνησης του αέρα στα βουνά, ενώ, ο σχεδιασμός του ξεκίνησε από το 1998. Το 2007 -την πιο πληγωμένη, όπως τη χαρακτήρισε, χρονιά για την Ελλάδα λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών- αποφάσισε την κατασκευή συστήματος παραγωγής-εκτόξευσης αέρα, διαδικασία η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε το 2012, με τις μελέτες και τις δοκιμές να διαρκούν τρία χρόνια. Συνεχίζοντας ο κ.Κρεκούκης αναφέρθηκε στο 2015, οπότε, έχοντας κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία του με τη στήριξη εξειδικευμένων επιστημόνων-πανεπιστημιακών, του προτάθηκε να λάβει μέρος σε πανευρωπαϊκή άσκηση στην Αρχαία Ολυμπία. Ωστόσο, τελικά, δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, με την επίσημη αιτιολογία ότι, η δεδομένη άσκηση αφορούσε αποκλειστικά σε φορείς που εμπλέκονται με τη κατάσβεση. Μετά «τη μεγάλη πίκρα από αυτό το γερό χαστούκι», όπως τόνισε ο συνταξιούχος πυροσβέστης, πήρε το ρίσκο να κατασκευάσει μόνος του πυροσβεστικό όχημα από την αρχή, κάτι το οποίο πέτυχε με τη βοήθεια ιδιωτών και εταιρειών.

Τέλος, ο εφευρέτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, το σύστημα του -βάσει των δοκιμών που έχει κάνει- θα είναι το μελλοντικό μέσο κατάσβεσης και αστικών πυρκαγιών.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα