Ευ. Τσακαλώτος: Κλείνει η αξιολόγηση και η χώρα αλλάζει σελίδα (video)

00:37 19/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έχουμε οδικό χάρτη, κλείνει η αξιολόγηση και η χώρα αλλάζει σελίδα, χωρίς θριάμβους χωρίς να τα παραλέμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κλείνοντας τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι τα capital control θα αρθούν πολύ γρήγορα, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, είπε: «Εμείς στηρίζουμε τα συμφέροντα των

λαϊκών ομάδων σε δυσμενείς συνθήκες. Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε μονόδρομο, ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε γιατροί και τεχνοκράτες που θα λύσουμε τα προβλήματα πάνω από τα λαϊκά στρώματα, αλλά θα πρέπει να σκύψουμε πάνω σε αυτά τα προβλήματα».

«Θα κριθούμε το 2019 και το 2023 για το αναπτυξιακό μοντέλο που θα φέρουμε και που δεν θα έχει καμία σχέση με την ψευδεπίγραφη ανάπτυξη των προηγούμενων κυβερνήσεων, για το αν έχουμε καταφέρει να φέρουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν μας επιστρέφει στο 2009. Θα κριθούμε και στον τομέα της Δημοκρατίας ενεργοποιώντας όλον τον ελληνικό λαό σε αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ πως θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο. «Είναι μέσα στην ιδεολογία μας αυτό; Όχι. Είναι στην θεωρητική μας ανάλυση τι χρειάζεται γι’αυτήν την οικονομία; Όχι.», είπε και πρόσθεσε:

«Άρα αυτό που κάναμε, αφού από την αρχή του Μνημονίου το ΔΝΤ έπρεπε να μπει στο πρόγραμμα, ήταν ένας συμβιβασμός».

«Θίγουμε τον δικό μας κόσμο και με το αφορολόγητο και με τις συντάξεις», παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος. «Αποζημιώνουμε αυτούς τους ανθρώπους με τα αντίμετρα; Όχι. Και εκεί ήμασταν ευθείς και ειλικρινείς. Δεν τους αποζημιώνουμε 1/1. Λέμε όμως σε ένα συνταξιούχο, μέσα στην κατάσταση που είναι: Εσείς δεν έχετε εγγόνια που τους δίνετε τώρα από τη σύνταξή σας και θα βοηθηθείτε από το αντίμετρο για τα παιδιά; Δεν είναι σοβαρό κοινωνικό κράτος όταν οι συντάξεις των μεγάλων ανθρώπων, δεν είναι γι’αυτούς, αλλά είναι για την συντήρηση των παιδιών τους, των εγγονών τους, για τους άνεργους. Εμείς θα θέλαμε στο τέλος αυτής της κατάστασης οι συντάξεις να είναι για τις συντάξεις, να έχουμε προγράμματα για την απασχόληση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα αντίμετρα θα επηρεάσουν περίπου 6.000.000 κόσμο, και αυτό δείχνει ότι δεν θα ωφελήσουν μόνο τους φτωχούς αλλά και τα μεσαία στρώματα.

«Σε αυτά τα μεσαία στρώματα εμείς λέμε να αναρωτηθούν, τώρα που θα αρχίσει η ανάπτυξη, ποιος πιστεύουν ότι θα εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προσπαθεί να πάρει μέτρα υποστηρικτικά μέσα στην κρίση;», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα