Ευ. Τσακαλώτος: Δεν χρειαζόμαστε προληπτική γραμμή πίστωσης

23:17 23/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η οικονομική και διαπραγματευτική ομάδα έχει περάσει πολλά. Αρκεί να σας πω ότι τον Ιούλιο του 2015 που ανέλαβα για κάθε έναν ή κάθε μία που μου έλεγε συγχαρητήρια, υπήρχαν άλλοι τρεις που μου έδιναν συλλυπητήρια για το νέο μου ρόλο», δήλωσε από τη Λάρισα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφοντας τις εμπειρίες του και διευκρινίζοντας ότι στο μεταξύ έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Ο κ. Τσακαλώτος

έκανε λόγο για ένα νέο κλίμα αιδιοδοξίας που υπάρχει και στην κυβέρνηση, αλλά και στην κοινωνία. «Κανενός το μυαλό δεν βρίσκεται στα σύννεφα, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Αν με ρωτήσετε για το πότε έγινε μια σημαντική ιστορική αλλαγή θα σας πως ότι ήταν στο Γιούρογκρουπ του Ιουνίου του 2017. Σ’ αυτό το Γιούρογκρουπ, εκτός του ότι τελειώσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση, που δεν είναι το πιο σημαντικό, πάρθηκε μια απόφαση και για το χρέος, αλλά και για τη δημιουργία αποθεματικών με την βοήθεια του ESM για να βγούμε από το μνημόνιο. Αυτά άναψαν το «πράσινο φως» για το πως θα βγούμε από το μνημόνιο και θα κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Γι’ αυτό το λόγο μπορέσαμε να βγούμε πολύ γρήγορα στις αγορές τον Ιούλιο, ξαναβγήκαμε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, βγήκαμε και πρόσφατα μετά τα Χριστούγεννα με επιτυχία, σε μια από τις πιο δύσκολες εβδομάδες στα Χρηματιστήρια από τότε που ανέλαβε ο Τράμπ. Και εκτός αυτού, τελειώσαμε πολύ έγκαιρα και εκπλήξαμε πολλούς στην τρίτη αξιολόγηση».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως ορόσημο το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, «όπου θα πρέπει να μπούνε διάφορα κομμάτια του παζλ, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε με τους τρόπους που θέλουμε τον Αύγουστο από το μνημόνιο. Το ένα κομμάτι του παζλ είναι η 4η αξιλόγηση, το δεύτερο για το οποίο δεν περιμένουμε ιδιαίτερα προβλήματα είναι το χρέος. Θα μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές ξέροντας ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Μπορεό το πρόβλημα με το χρέος να μην έχει λυθεί, αλλά θα έχουμε προβλήματα με αυτό όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία και δεν θα είμαστε οι μόνοι στην Ε.Ε. με τέτοιο πρόβλημα. Το τρίτο θέμα που κλείνει στις 21 Ιουνίου είναι η μέθοδος της εξόδου. Δεν έχουμε ζητήσει ούτε θα ζητήσουμε προληπτική γραμμή πίστωσης. Δεν τη χρειαζόμαστε. Το μαξιλάρι μας θα είναι διαφορετικό, τα αποθέματα από χρήματα του ESM και από τις δικές μας εξόδους στις αγορές. Το τέταρτο κομμάτι του παζλ είναι η δική μας αναπτυξιακή πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το παλιό μοντέλο αντάπτυξης κατέρρευσε γιατί στηρίζοντας κατά κύριο λόγο στο πελατειακό κράτος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσακαλώτος και στο σκάνδαλο της NOVARTIS, υπογραμμίζοντας ότι οι ένοχοι πρέπει να λογοδοτήσουν και όσοι δεν έχουν ανάμιξη να αποδοθούν χωρίς το παραμικρό στίγμα στην κοινωνία, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό κόσμο. «Αν δεν γίνει αυτό, ο μόνος κερδισμένος θα είναι η Χρυσή Αυγή», είπε ο υπουργός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο πλαίσιο που εφαρμόζεται με τις ηλεκτρονικές συμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Οσον αφορά το νέο ανταπτυξιακό σχέδιο για την χώρα που θα παρουσιαστεί, ο κ. Τσακαλώτος, επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι αξιόπιστο στους θεσμούς, στα κράτη μέλη της Ε.Ε., στις αγορές, αλλά πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα