Εθνικό πένθος στη Βραζιλία – Εβδομήντα έξι οι νεκροί

18:36 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξαν οι αρχές της Βραζιλίας μετά το αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οι 76 από τους 81 επιβαίνοντες. Στο αεροσκάφος επέβαιναν μεταξύ άλλων τα 22 μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Chapecoense και 21 δημοσιογράφοι. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν ζωντανοί έξι άνθρωποι, όμως ο τερματοφύλακας Μάρκος Ντανίλο Παντίγια έχασε τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο.

Αεροπορική τραγωδία με 76 νεκρούς – Πληροφορίες για επιζώντες ποδοσφαιριστές (video)

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου αυτή τη θλιβερή στιγμή που η τραγωδία έχει πλήξει

δεκάδες βραζιλιάνικες οικογένειες», ανέφερε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ σε δήλωσή του, προσθέτοντας πως το υπουργείο Εξωτερικών και η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας εργάζονται για να βοηθήσουν τους συγγενείς των θυμάτων.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ελαφρύνει τον πόνο των φίλων και των οικογενειών του αθλητισμού και της εθνικής δημοσιογραφίας», συμπλήρωσε.

O governo fará todo o possível para aliviar a dor dos amigos e familiares do esporte e do jornalismo nacional.#ForçaChape

— Michel Temer (@MichelTemer) November 29, 2016

Η πτήση τσάρτερ βολιβιανών αερογραμμών εκτελούσε πτήση από τη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας. Έχασε όμως την επαφή με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου της Μεντεγίν, και συνετρίβη σε απόσταση μόλις 30 χιλιόμετρων από την πόλη, εξαιτίας βλάβης στα ηλεκτρονικά του συστήματα. Ο πιλότος φαίνεται ότι άδειασε το αεροπλάνο από καύσιμα, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα κατά την πρόσκρουση στο έδαφος.

Στο σημείο της συντριβής επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Με το αεροπλάνο ταξίδευε η ποδοσφαιρική ομάδα Chapecoense της Βραζιλίας, για τον μεγαλύτερο αγώνα στην ιστορία της. Επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Atletiko Nacional της Κολομβίας στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Νοτίου Αμερικής. Συνολικά η αποστολή περιλάμβανε 42 άτομα, ανάμεσά τους βρίσκονταν και 21 δημοσιογράφοι.

Hundreds of fans gather outside Chapecoense stadium to pray. #ForçaChape #ForçaChapecoence pic.twitter.com/W54xf7J5nW

Leo Messi (@messi10stats) November 29, 2016

Ζωντανοί είναι ο 27χρονος αμυντικός Άλαν Ρουσέλ και ο 24χρονος τερματοφύλακας Τζάκσον Φόλμαν.

Με πολλαπλά κατάγματα στα πόδια και στην λεκάνη αλλά έχοντας τις αισθήσεις του, ο 27χρονος Ρουσέλ ήταν ο πρώτος που εντοπίστηκε ζωντανός. Μάλιστα, ζήτησε από τους διασώστες να μην του βγάλουν τη βέρα από το χέρι, αλλά και να δει την οικογένειά του.

Συγκλονισμένοι από το δυστύχημα οι παίχτες της Ρεαλ Μαδρίτης διέκοψαν την προπόνησή τους, για να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα