Εθελοντές σώζουν τη γειτονιά τους από τα σκουπίδια (Video)

09:10 27/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Παιδιά, νέοι και ενήλικες, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και χρησιμοποιώντας την μετακίνηση νούμερο 6, εξοπλίζονται με διάθεση και μεράκι, σηκώνουν τα μανίκια τους και καθαρίζουν τη γειτονιά τους.

Πάνω από 38 εθελοντές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Κρήνη για καθαρίσουν την παραλία από τα σκουπίδια. Πρόκειται για την 8η δράση στη Θεσσαλονίκη που συντονίζεται

από την ομάδα Save Your Hood.

«Δεν γίνεται να κατηγορούμε μόνο ότι δεν γίνονται πράγματα, αλλά να βάλουμε το χεράκι μας να αλλάξει η κατάσταση. Είναι πάρα πολύ ενεργητικοί οι εθελοντές, έρχονται στις δράσεις» λέει η Χριστίνα Δρακοπούλου, συντονίστρια στην Θεσσαλονίκη για την ομάδα Save Your Hood.

Τα πλαστικά κάθε είδους φαίνεται ότι έχουν «κατακτήσει» την περιοχή και έχουν γίνει ένα με την ακτή. «Το πιο συχνό σκουπίδι που συναντάμε είναι το μωρομάντιλο, είτε στο δάσος είτε δίπλα στη θάλασσα» αναφέρει η κ. Δρακοπούλου. Τα μωρομάντιλα θέλουν πάνω από 100 χρόνια για να βιοδιασπαστούν γιατί περιέχουν πλαστικό.

Ποια είναι όμως η ιδέα πίσω από την ομάδα Save Your Hood, που μέσα σε τρεις μήνες έχει κινητοποιήσει χιλιάδες πολίτες να καθαρίσουν περιοχές από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα; Ο εμπνευστής του Save Your Hood, Βασίλης Σφακιαννόπουλος, βρισκόταν στο αγαπημένο του σημείο στην Αθηνά, στα Τουρκοβούνια, όταν ρώτησε έναν πολίτη γιατί πετούσε το σκουπίδι του σε ένα «βουνό» από άλλα σκουπίδια, για να πάρει την απάντηση «τι σημασία έχει το σκουπίδι μου, δεν βλέπεις τι γίνεται;». Έτσι ο Βασίλης, μαζί με φίλους και γνωστούς ανέλαβαν δράση, με σκοπό τη διάσωση της γειτονιάς τους, μια δράση που πλέον έχει γιγαντωθεί.

«Το σημαντικότερο σε αυτό που κάνουμε δεν είναι ότι καθαρίζουμε κάποιες περιοχές απλά μια ή δυο φορές. Το σημαντικό είναι να αλλάξει η κουλτούρα του κόσμου. Το να καθαρίσουμε μια περιοχή και μετά από έναν μήνα ή ένα εξάμηνο να ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση, δεν αλλάζει κάτι, το σημαντικό είναι να αλλάξει η κουλτούρα, να μπει στον δημόσιο διάλογο η ανάγκη να φροντίζουν οι πολίτες για την καθαριότητα του δημόσιου χώρου και ταυτόχρονα και οι δήμοι και η κεντρική διοίκηση να το θέσει πιο ψηλά στην ατζέντα» αναφέρει ο εθελοντής Δημήτρης Σαλματζίδης.

Σκοπός της εθελοντικής δράσης που έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι μπορούμε να γίνουμε μέρος της αλλαγής και να «σώσουμε» τις γειτονιές μας.

Όπως είπε ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας Βασίλης Σφακιανόπουλος μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3, η πρωτοβουλία έχει κινητοποιήσει μέσα σε 2,5 μήνες 10.000 εθελοντές που δρουν σε περισσότερους από ενενήντα δήμους. «Έχουμε από τις πιο βρόμικες πόλεις στην Ευρώπης και χαμηλό επίπεδο περιβαλλοντικής παιδείας αλλά υπάρχει θέληση για αλλαγή» διαπίστωσε, σχολιάζοντας ότι πια δεν είναι κάποιοι «τρελοί του χωριού» που καθαρίζουν τις γειτονιές, υπάρχει μια πανελλήνια τάση συμμετοχής του κόσμου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα