ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 27 Σεπτεμβρίου 2018

12:18 27/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Εκπαίδευση
Κάθοδος στην Αθήνα για τις καταλήψεις στα Μειονοτικά σχολεία

Στην Αθήνα μεταβαίνουν την ερχόμενη Δευτέρα η αντιπροσωπεία από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων μειονοτικών δημοτικών σχολείων Ξάνθης και Ροδόπης, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, αλλά και με ανθρώπους από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Οι

γονείς των μαθητών 36 μειονοτικών δημοτικών σχολείων της Ξάνθης και 4 της Κομοτηνής αρνούνται να στείλουν από τις 20 Σεπτεμβρίου τα παιδιά τους στο σχολείο, ζητώντας να διδάσκονται τα μαθήματα που διδάσκονται οι μαθητές στα δημόσια σχολεία.
Οι γονείς ισχυρίζονται πως τα βιβλία αυτά διδάσκονται εδώ και 20 χρόνια, δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ για ορισμένα μαθήματα όπως Ιστορία και Γεωγραφίας δεν έχουν βιβλία αλλά τα μαθήματα γίνονται με σημειώσεις.
Τέλος να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία γονέων από μειονοτικά δημοτικά επισκέφτηκαν τον περιφερειακό δ/ντη εκπαίδευσης, Παναγιώτη Κεραμάρη, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα τους στον υπουργό, ενώ τους ζήτησε να αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.

Εκπαίδευση
Παράσταση Διαμαρτυρίας από τους Δασκάλους στην Δ/νση Εκπαίδευσης

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 13:30 .μ.μ οι Δάσκαλοι της Ροδόπης, μπροστά στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε συνδυασμό και με ανάλογες κινητοποιήσεις Συλλόγων σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας μαζικούς διορισμούς.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της χρονιάς, τα κενά στο ΠΥΣΠΕ παραμένουν και αυξάνονται καθώς, οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν επαρκούν για την κάλυψη κάθε αναγκαίου εκπαιδευτικού έργου, καταρρίπτοντας κάθε εικόνα ομαλότητας για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Θα προηγηθεί διευκολυντική στάση εργασίας 13:00 – 16:00 ώστε να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση οι εκπαιδευτικοί του ολοήμερου προγράμματος.

Πρωτογενής Τομέας
Καλύτερη τιμή εκκίνησης για το βαμβάκι φέτος

Ξεκίνησε η συγκομιδή βάμβακος η οποία αναμένεται να ενταθεί την επόμενη εβδομάδα, με τις μαζικές παραδόσεις.
Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτης Κουρούδης, η παραγωγή φέτος θα κυμαίνεται από χαμηλές έως και υψηλές αποδόσεις και αυτό λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προσβολών από το σκουλήκι.
Η τιμή αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί και αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.
Φέτος, όπως εκτίμησε ο κ. Κουρούδης, η τιμή θα έχει πολύ καλύτερη εκκίνηση σε σχέση με πέρυσι που ξεκίνησε στα 45 λεπτά το κιλό το βαμβάκι, με την υψηλότερη να αγγίζει τα 62 λεπτά.
Ο κ. Κουρούδης κάλεσε τους Βαμβακοπαραγωγούς να αξιοποιήσουν το εργαλείο της μεταπώλησης βάμβακος. Δηλαδή, να κρατούν δηλαδή ανοικτή την τιμή και να την κλείνουν όποτε κρίνουν ότι τους συμφέρει περισσότερο.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, λόγου χάρη, από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019, καθώς η τιμή του βαμβακιού διαμορφώνεται από το Χρηματιστήριο Βάμβακος.
Βέβαια μένοντας στο καθεστώς της ανοικτής τιμής, σημαίνει πως ο Βαμβακοπαραγωγός θα λάβει μια προκαταβολή στην αρχή με την παράδοση του προϊόντος.

Ν. Κουρκούτας: Οι Μηχανές Σκρίπερ υποβαθμίζουν την ποιότητα βαμβακιού

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις στην ΕΡΤ και του μέλους της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, που εκπροσωπεί όλη τη Θράκη, Νίκου Κουρκούτα, ο οποίος κάλεσε τους βαμβακοπαραγωγούς να περιμένουν, για να ανέβει η τιμή του βάμβακος και αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει στην αρχή της συγκομιδής του προϊόντος.
Ο κ. Κουρκούτας κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς με το Βαμβάκι να είναι προσεκτικοί, καθώς βγήκαν στην αγορά νέες Μηχανές συλλογής,-Σκρίπερ-, οι οποίες «σκουπίζουν» στην κυριολεξία το χωράφι, ενσωματώνοντας πολλές ξένες ύλες, οι οποίες προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας του βαμβακιού.
Μάλιστα στην πρόσφατη συνάντηση της Διεπαγγελματικής με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, το θέμα τέθηκε επί τάπητος, με τον υφυπουργό να δίνει στοιχεία στην ΕΛΑΣ, για την απαγόρευση τους στην Ελληνική Επικράτεια.

Τέσσερις ημερίδες στην Επικράτεια από την Διεπαγγελματική

Επίσης ο κ. Κουρκούτας αποκάλυψε πως η Διεπαγγελματική Βάμβακος σχεδιάζει να λειτουργήσει και ιστοσελίδα με όλες τις εξελίξεις γύρω από το Βαμβάκι σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Μάλιστα επεσήμανε πως και φέτος η Διεπαγγελματική θα υλοποιήσει 4 ημερίδες καλύπτοντας όλη την Ελληνική Επικράτεια, σε Θεσσαλία, Στερεά Μακεδονία και Θράκη, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στις πρώτες σκέψεις για την διοργάνωση της ημερίδας στη Θράκη, έρχεται η Νέα Ορεστιάδα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίζει τα θετικά της βήματα η προσπάθεια πιστοποίησης ως Ευρωπαϊκό Βαμβάκι,(Eu cotton, έτσι όπως θα αναφέρεται πλέον το Ελληνικό και Ισπανικό βαμβάκι, μετά την ένωση δυνάμεων των δύο Διεπαγγελματικών οργανώσεων Ελλάδας και Ισπανίας, ως συνομοσπονδία Ευρωπαϊκού βαμβακιού.

Κόμματα
Ομιλητής σε συνέδριο υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Ε. Στυλιαννίδης

Στο 2ο Πανελλήνιο-Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, που διοργανώνεται υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, θα μιλήσει ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργός Παιδείας και τ. Βουλευτής Ροδόπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Το Συνέδριο διοργανώνεται στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου στη Λαμία.
Το θέμα του Συνεδρίου είναι :
« Ελλάδα- Ευρώπη 2020: Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα, Νέες Τεχνολογίες, Καινοτομία και Οικονομία».

Υγεία
12ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας

Ένα ακόμη «λιθαράκι» στην 12ετή προσπάθεια να καταστούν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες, κατανοητό και ενδιαφέρον τμήμα της κλινικής ιατρικής, επιδιώκει το 12ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας, που διοργανώνεται από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και θα πραγματοποιηθεί στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του «Ιδρύματος Παπανικολάου» στην Κομοτηνή.
Το 12ο σεμινάριο, υπό την επιστημονική εποπτεία και προεδρεία του Συντονιστή Δ/ντή του Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής Κων/νου Μαυροματίδη, έχει ως θέμα τις «Διαταραχές Ύδατος και Ηλεκτρολυτών».
Το κλινικό φροντιστήριο που θα γίνει αύριο Παρασκευή από τις 9:00 – 14:00, με εισηγητή τον κ. Μαυροματίδη, έχει ως θέμα του την: «Φυσιολογία του νατρίου και του ύδατος.
Θα ακολουθήσουν 6 στρογγυλές τράπεζες με 30 ομιλητές.
Η έναρξη του Σεμιναρίου, θα γίνει επίσης αύριο στις 17:15.

Αυτοδιοίκηση
Ένα εκατομμύριο ευρώ για καινούργιους μαστογράφους και υπερήχους για τα Κέντρα Υγείας της ΑΜ-Θ

Το Κέντρο Υγείας Κομοτηνής επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, όπου είχε αναλυτική ενημέρωση για τη λειτουργία του από τον διευθυντή του Κέντρου, Γιάννη Μωρρέ.
Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η απόφαση του Περιφερειάρχη να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας με το ποσό των 1.020.000 ευρώ η προμήθεια τεσσάρων καινούργιων ψηφιακών μαστογράφων και υπερήχων πολλαπλών κεφαλών για τα Κέντρα Υγείας Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.
Με την απόφαση αυτή, οι πόροι που η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει διαθέσει από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα από την αρχή του έτους για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της Περιφέρειας πλησιάζουν τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ

Συνεδριάζει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ στις 18:30 στην αίθουσα Γιώργος Παυλίδης στην Κομοτηνή.
Της συνεδρίασης θα προηγηθεί η συζήτηση επερωτήσεων, για την Εργοανάπτυξη, τις καταστροφές από το σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες και η προετοιμασία για τον καθαρισμό των ρεμάτων .
Από τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν την σημερινή συνεδρίαση είναι,

«Βελτίωση – Διαμόρφωση οδού Μαρώνειας – παραλίας Πετρωτών – ορίων Ν. Έβρου» στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 2014-2020»,
και η έγκριση κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ανεξαρτητοποίηση Θ. Γκαντή από την παράταξη του Δημάρχου Κομοτηνής

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Θόδωρος Γκαντής.
Όπως δηλώνει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Γκαντής, έκανε υπομονή για την διόρθωση των κακώς κειμένων, όπως η κατάσταση αυτή δεν άλλαζε, ενώ συνεχίζονταν και οι μη δημοκρατικές διαδικασίες.
«Αποχωρώ από την παράταξη του Γιώργου Πετρίδη, Κοινωνία των Πολιτών» και συνεχίζω ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος.
Κάποιες δημοκρατικές αξίες δεν θυσιάζονται και δεν διαπραγματεύονται», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γκαντής.

Αγορά
Κοινωνία Πολιτών
Ζυγίζει 380 κιλά και ζητά ιατρική φροντίδα

Στα 380 κιλά ζυγίζει ένας 55χρονος ο κ Σερήφ από τον οικισμό του Ηφαίστου Ροδόπης.
Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει είναι πολλά, ενώ δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω του μεγάλου βάρους και μένει καθηλωμένος στο σπίτι του.
Ο κ. Σερήφ απηύθυνε έκκληση στους αρμοδίους, μέσω στης ΕΡΤ Κομοτηνής προς το νοσοκομείο ή, κάποιος άλλος φορέας να του στείλει γιατρό στο σπίτι.
Η απουσία γιατρού του επιδεινώνει τα προβλήματα της ήδη βεβαρυμένης υγείας του, όπως δήλωσε.

Εθελοντισμός
Δράση των Παιδικών χωριών ΣΟΣ

Τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής διοργανώνουν για 3η συνεχόμενη χρονιά τη δράση «Καινούργια Χρονιά, Καινούργια Σχολικά».
Το εκπαιδευτικό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο του Εμπορικού Κέντρου Kosmopolis, το ερχόμενο Σάββατο και ώρα 11:00 – 13:00.
Τα παιδιά ηλικίας 8 – 13 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομαδικές ψυχαγωγικές δράσεις και να προσφέρουν σχολικά είδη για τα παιδιά του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής.

Πολιτισμός
«4Ο Φεστιβάλ VIA EGNATIA 2018 στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης»

Για 4η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και την ΠΕ Ροδόπης, το Φεστιβάλ «Via Egnatia», θεσμός που στοχεύει να αποτελέσει πυλώνα τουριστικής / πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής και να συμβάλλει στην πολιτισμική συνένωση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Ροδόπη, θα υλοποιηθούν αύριο και μεθαύριο .

Δράση στο ΙΘΤΠ χορωδία του ομίλου Σιδηροδρομικών

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενεί στη Ξάνθη την χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών της Αθήνας.
Στην εκδήλωση θα ακουστούν έργα των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου και Μίμη Πλέσσα.
Διευθύνει ο Αιμίλιος Γιαννακόπουλος (διπλωματούχος μονωδίας με άριστα παμψηφεί και 2ο βραβείο, πτυχιούχος κλασικής κιθάρας και θεωρητικών).
Η συναυλία θα δοθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 3 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης, τρεις (3) διακινητές, ηλικίας 28, 24 και 23 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκαοκτώ (18) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκαν μία πλαστική βάρκα, δύο κουπιά και ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση ενήργησαν το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού Αλεξανδρούπολης και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, σταση εργασιας, αθηνα, σχολεια, σημαίνει, ελασ, ελλαδα, νέα, cotton, κυπρος, λαμια, εταιρεία, κομοτηνη, τραπεζες, προγραμμα, sos, δραση, kosmopolis, egnatia, ξανθη, ert, κινηση στους δρομους, βιβλια, χρηματιστηριο, δωρο χριστουγεννων, Κορμός Χριστουγέννων, καθαρα δευτερα, θεματα πανελληνιων, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, σταυροι, Ημέρα του παιδιού, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, kosmopolis, χωρια sos, σχολικα ειδη, καταληψεις, το θεμα, αυτοκινητο, θεμα, θρακη, ιατρικη, κυπρου, προγραμμα, πτυχιουχος, σημερινη, ωρα, egnatia, αγορα, αξιζει, βαμβακι, εβδομαδες, γινει, γινονται, γονεις, δευτερα, διευθυνση, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, αιθουσα, ευρω, εκκινηση, εκπαιδευση, ελασ, εβδομαδα, ενημερωση, εργα, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζητα, ιδιο, υπομονη, μηχανες, θεσσαλια, υγρα, ιδρυμα, εικονα, ισπανικο, κιλα, λειτουργια, μακεδονια, μηκος, μηκος κυματος, νοσοκομεια, ξεκινημα, ορεστιαδα, παιδικα, παιδια, παυλιδης, περιφερειακο, ποιοτητα, προβληματα, προσληψεις, σαββατο, σιγουρα, συζητηση, σκεψεις, σπιτι, σχολειο, τιμη, τμημα, υπουργος παιδειας, φεστιβαλ, φροντιστηριο, χρηστος, βηματα, cotton, δημοτικα, ειδη, ενωση, ευριπιδης, χωρα, μπροστα, νοσοκομειο, σημαίνει, sos, θεματα, θετικα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα