ΕΡΤ Κομοτηνής: Ειδήσεις 14-6-2020

09:37 14/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία – Κορονοϊος
Δειγματοληψίες από συνεργεία του ΕΟΔΥ
Στο Δήμο Ξάνθης, για προληπτικούς λόγους, θα διενεργηθούν δειγματοληψίες από συνεργεία του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο περαιτέρω διερεύνησης του γενικού πληθυσμού. Παρακαλούνται, όσοι πολίτες του Δήμου Ξάνθης επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δειγματοληψία, να προσέλθουν: Σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου από τις 11:00-17:00 και τη Δευτέρα 15 Ιουνίου

από τις 09:00-17:00. Στο φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου, όπου τις δειγματοληψίες θα πραγματοποιήσουν 2 συνεργεία. Ο Δήμος Ξάνθης παρακαλεί τους πολίτες να διαθέσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους, ώστε να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες , να απομονωθούν τα θετικά κρούσματα και να περιοριστεί στο μέγιστο η διασπορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

3 κρούσματα στο Δήμο Μύκης
4 νέα κρούσματα του κοροναϊού ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Υγείας, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 3 από αυτά αφορούν στο Δήμο Μύκης.

Σύσκεψη για το συντονισμό της έκτακτης κατάστασης
Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Ευφραιμίδη πραγματοποιήθηκε χθες στην Ξάνθη. Αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών καθώς και συνέχιση των δειγματοληπτικών ελέγχων στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης σήμερα Κυριακή από 11.00π.μ. έως 17.00μ.μ και την Δευτέρα από 09.00π.μ. έως 17.00 μ.μ Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε “Η συνεργασία όλων, με επιμονή και υπομονή είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, γιατί ο τόπος μας το αξίζει”.

Ανακοίνωση του δήμου Ξάνθης
«Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως από ασυμπτωματικούς όπως συμβαίνει εδώ, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους αν δεν τηρούμε τις αποστάσεις. Πάνω από το 99% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα.» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ξάνθης . Τις επόμενες ημέρες: -Μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στην περιοχή, Εκτεταμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι, Απομόνωση των θετικών κρουσμάτων, Περιορισμός των επαφών στο πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, να είμαστε σε επαγρύπνηση. Ο δήμος κάνει έκκληση και παράκληση προς όλους, να εφαρμόζουν τα μέτρα.

Τα μέτρα που αφορούν όλους τους δήμους της Ξάνθης
Τα μέτρα που αφορούν όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης είναι τα εξής: Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα. Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

Κριτική Χουσεϊν Ζεϊμπέκ στους χειρισμούς στην υπόθεση του κορονοϊου
«Τρεις μήνες μετά και ενώ η υπόλοιπη χώρα έχει ανακάμψει ως ένα βαθμό, στην Ξάνθη επιβάλλονται νέα μέτρα, τα οποία θα είχαν αποφευχθεί αν τα τεστ είχαν γίνει εγκαίρως.» αναφέρει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και ασκώντας δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς προσθέτει: «Διότι θα γνωρίζαμε με ασφάλεια από που προήλθαν τα νέα κρούσματα ή αν ο ιός επιβίωνε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Παράλληλα, περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι αποκλίσεις των τεστ του ΕΟΔΥ με αυτά των ιδιωτικών ιατρείων για πιθανά κρούσματα.»

Μπουράν Μπουρχάν: Το δις εξαμαρτείν
Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπουράν Μπουρχάν, αναφέρει: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά τον εντοπισμό νέων θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού. «Έχω θέσει τόσο εγώ όσο και το κόμμα το οποίο εκπροσωπώ, ως πρώτη μου προτεραιότητα, την ενότητα για το καλό του τόπου μας, σκεπτόμενος ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας, δεν χωρά και δεν με ενδιαφέρει το οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον.» τονίζει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Πολιτική
Ο Δ. Χαρίτου στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε την περιοχή, που προχθές αργά το μεσημέρι επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα. Το μέγεθος και η διάρκεια της χαλαζόπτωσης προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες καπνού τύπου μπασμά που πολύ πρόσφατα είχε γίνει η φύτευσή τους. Ενώ οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν τα καπνοσπορεία κάνει αδύνατη τη συνέχιση της καπνοφυτείας. Σημαντικές όμως ζημιές προκλήθηκαν και σε εκατοντάδες στρέμματα με κεράσια, ελιές, σιτηρά και κηπευτικά στην ίδια περιοχή στα χωριά Μέγα Πιστό, Σώστης, Μίσχος. Ο βουλευτής άκουσε με προσοχή την ανησυχία που εξέφρασαν οι πληγέντες παραγωγοί, καθώς και την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, ενώ βρίσκονται ήδη σε δύσκολη οικονομικά θέση. Τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών με τρόπο αντικειμενικό και δίκαιο, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η αποζημίωση των πληγέντων. Τους έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει άμεσα ερώτηση στη Βουλή για τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν, καθώς και ότι θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του προβλήματος, ώστε κανένας από τους αγρότες που επλήγησαν να μην αδικηθεί.
Οικονομία
Ικανοποίηση για τις μικροπιστώσεις
«Το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια μας. Χαμένοι αγώνες, είναι αυτοί που δεν δίνονται.» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ο κος Αντώνης Γραβάνης με αφορμή την κατάθεση στην Βουλή του Νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις να συνάψουν δάνεια έως 25.000 ευρώ που θα χορηγούνται χωρίς προσημείωση.
Κοινωνία
«Έφυγε » ο Ζωγράφος Κοκίδης
Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο F/B η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, η κα Ιωάννα Χατζηαντωνίου γνωστοποίησε το θάνατο του γνωστού δικηγόρου της Κομοτηνής Ζωγράφου Κοκίδη. «Ένας αγαπημένος φίλος και συνάδελφος, ένας εξαιρετικός άνθρωπος, γνωστός για την προσωπικότητα και το ήθος του, ο Ζωγράφος Κοκίδης, έφυγε σήμερα από κοντά μας.» ανέφερε και σημείωσε «Ζωγράφε, θα μου λείψουν οι συχνές σου επισκέψεις στο γραφείο μου, οι συζητήσεις μας, το χαμόγελό σου, η αισιοδοξία σου… Καλό ταξίδι, αγαπημένε μου φίλε…. Θα σε έχω πάντα στην καρδιά μου.»
Καιρός
Γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν, κυρίως στα ορεινά, τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα βορειοανατολικά νότιοι 3 με 4 μποφόρ και στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 15-06-2020
Λίγες νεφώσεις οι οποίες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία στα ανατολικά θα στραφούν σε νότιους 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα