ΕΡΤ Κομοτηνής: Ειδήσεις 13-6-2020

09:46 13/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία – Κορονοϊός
1 κρούσμα στη Ροδόπη 7 στον Εχίνο, 1 στο Δήμο Ξάνθης
Είκοσι νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόδιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κρούσματα 7 φαίνεται πως βρίσκονται στον Εχίνο, 1 στο δήμο Ξάνθης και 1 στη Ροδόπη.

Διαμαρτυρία στον Εχίνο
Διαμαρτυρία σημειώθηκε στον Εχίνο μετά την επιβολή νέων έκτακτων μέτρων λόγω των κρουσμάτων  κορονοϊου. Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν

στη γέφυρα πριν τον οικισμό, υπό διακριτική αστυνομική παρουσία και διαμαρτυρήθηκαν για τη νέα καραντίνα, μιας εβδομάδας. Οι κάτοικοι ζητούν να μην ισχύσει το νέο μέτρο, να αντιμετωπιστεί η έξαρση με άλλο τρόπο και θεωρούν ότι στοχοποιούνται από την πολιτεία.

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ξάνθης
«Κανένα μέτρο δε θα πετύχει αν δεν μετέχουμε όλοι μας σε μια συλλογική προσπάθεια τήρησης των μέτρων προστασίας και αποστασιοποίησης.» δήλωσε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα. Παράλληλα, σημείωσε ότι: « Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης για ακόμα μια φορά πρωτοστατεί στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας.» Το Νοσοκομείο επισκέφτηκαν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας οι οποίο μίλησαν με κολακευτικά λόγια για το έργο που έγινε όλο το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο.

Ψήφισμα από τους παραγωγικούς φορείς της Ξάνθης
Οι παραγωγικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης με ψήφισμά τους μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες αφορούν το νομό σημειώνουν σε ψήφισμά τους ότι πλήττεται βάναυσα η επιχειρηματικότητα. Ζητούν από όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις αναλογούσες ευθύνες τους, να προστατεύσουν την Περιφερειακή Ενότητας Ξάνθης στο σύνολό της και τον επιχειρηματικό κόσμο αυτής. Ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών από την Κεντρική Κυβέρνηση για τους επαγγελματίες του νομού σύμφωνα με την επιστολή την οποία είχαν αποστείλει στο κύριο Πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη
Χθες το πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ξάνθης με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, τους Δημάρχους της ΠΕ Ξάνθης και τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων στην εφαρμογή του νέου πλαισίου περιοριστικών μέτρων. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση και πως ο κρατικός μηχανισμός παραμένει πάντα σε ετοιμότητα. «Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Ξάνθης να καταλάβουν πως ο όμορφος αυτός τόπος θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά του. Και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. «Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη τα επόμενα 24ωρα» κατέληξε. Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή της Ξάνθης, όπου προέκυψαν και νέα 15 θετικά κρούσματα, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14».
Δηλώσεις Σωτήρη Τσιόδρα
«Υπάρχει μία τοπική έξαρση κρουσμάτων στην Ξάνθη η οποία θα αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο. Αφορά κυρίως τα χωριά του Δήμου Μύκης», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας επισημαίνοντας πως για να γίνει αυτό πρέπει να: απομονωθούν τα θετικά κρούσματα, ελεγθούν οι πολίτες από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, περιοριστούν οι επαφές των ανθρώπων, υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
«Είμαστε εδώ μαζί σαν ομάδα, ο ΕΟΔΥ θα παραμείνει εδώ μια ειδικό κλιμάκιο, ώστε όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο», πρόσθεσε. Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τα φαινόμενα χαλάρωσης που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες. Τόνισε δε, πως είναι κρίμα όλα όσα κάναμε σαν χώρα να πάνε χαμένα τώρα. «Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσουμε τον ιό. Υπήρξε μία χαλάρωση και κόπωση για τα μέτρα τις τελευταίες μέρες. Κρίμα να πάνε όλα χαμένα» ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, ειδικά αν δεν τηρούμαι τις αποστάσεις. «Να μην ξεχνάτε η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως στους κλειστούς χώρους». Τέλος στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τοπικές επιχειρήσεις στην Ξάνθη, ο κ Τσιόδρας ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. «Αν φερθούμε σωστά δεν θα υπάρχουν τέτοια μέτρα. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Τίθεται θέμα μόνο της τήρησης των μέτρων που λάβαμε», πρόσθεσε.
Ποιοι κανόνες ισχύουν για τους πολίτες
Στην Ξάνθη η προσέλευση πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, δημοτικά καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται κατόπιν ραντεβού. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών και υπαίθριων αγορών. Για την κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις και συναθροίσεις, εκτός των οικογενειακών. Από τις 9 το βράδυ έως τις 7 το πρωί απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών και η μετάβαση εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες που ζουν στην περιοχή.

Ποιο ήταν το λάθος στην Ξάνθη
Το λάθος στην Ξάνθη έγινε ενδεχομένως πριν από δύο εβδομάδες κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Λοιμωξιολόγος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας Νίκος Σύψας. Αυτό που έχει εφαρμοστεί στην Ξάνθη, είναι έτοιμη η Πολιτεία να το εφαρμόσει και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, ω μη γένοιτο, συμπλήρωσε. Στον τουρισμό, όπως είπε, θα υπάρχει έλεγχος σε ένα δείγμα τουριστών που θα έρχονται, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Το δείγμα αυτό θα γίνεται μεγαλύτερο στους τουρίστες που θα προέρχονται από επιβαρυμένες χώρες.
Αναστολή λειτουργίας Λαϊκών Αγορών
Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Ευλάλου την Τρίτη 16 Ιουνίου και η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Τοξοτών την Παρασκευή 19 Ιουνίου προκειμένου ο πληθυσμός της περιοχής να είναι ασφαλής. Η συγκεκριμένη ενέργεια εφαρμόζεται στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και προστασία από τον κορωνοϊό και τον περιορισμό της διάδοσής του. «Σεβόμαστε και κατανοούμε τους παραγωγούς και εμπόρους αλλά πρέπει να αποφύγουμε τις μετακινήσεις και συγκεντρώσεις ατόμων, ειδικά όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.» αναφέρεται σε δήλωση του δήμου Τοπείρου.

Κ. Χαριτόπουλος, πρόεδρος του Ι.Σ. Ροδόπης: «Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας»
Έκκληση στους ντόπιους καταστηματάρχες και επαγγελματίες να τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο απηύθυνε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος . «Μετά από καιρό άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους και καταλαβαίνω την αγωνία τους. Άνοιξαν τα μαγαζιά τους, café,bar , κέντρα διασκέδασης κι εστιατόρια προσδοκώντας το καλύτερο. Καταλαβαίνω το άγχος τους να δουλέψουν. Τους παρακαλώ, όμως, πάρα πολύ, πρώτοι αυτοί να τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο , το οποίο προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Να επιβλέπουν την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και να λειτουργούμε και να παίρνουμε τις προφυλάξεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκκληση του Δημάρχου Κομοτηνής
«Η κανονικότητα επιστρέφει βήμα- βήμα, ωστόσο, όλα αυτά που βλέπω τις τελευταίες μέρες δεν με κάνουν αισιόδοξο» δήλωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης εξηγώντας ότι δεν τηρούνται οι αποστάσεις, ούτε το υγειονομικό πρωτόκολλο. «Θεωρώ ότι οι συμπολίτες μου θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα. Βλέπουμε όλοι τι γίνεται στο γειτονικό Νομό της Ξάνθης.» Και τονίζει ότι: «Δυστυχώς», όπως λέει ο κος Γκαράνης, «δεν τηρείται καμία απόσταση παντού, στις πλατείες, στα πάρκα, στα καφέ, στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει συνωστισμός, συγχρωτισμός. Δεν κρατάει κανείς τις αποστάσεις.» Τέλος, δεν παραλείπει να κάνει έκκληση προτρέποντας όλους να τηρούν τις αποστάσεις σημειώνοντας πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε» τονίζει ο Νίκος Σωτηρακόπουλος, νεφρολόγος στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» και παρατηρεί ανήσυχος « Βλέπετε κι εσείς ότι παντού υπάρχει ένα χαλάρωμα. Τα καταστήματα και τα καφέ άνοιξαν, αλλά όχι να είμαστε αγκαλιά ο ένας με τον άλλον!»

Κόμματα Κινήματα

Ανακοίνωση ΔΕΕΠ Ροδόπης

Την ικανοποίησή της εκφράζει η ΔΕΕΠ Ροδόπης για την αποζημίωση που θα δοθεί στους αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους το 2018.Με γραπτή ανακοίνωσή της σημειώνει πως καθοριστική υπήρξε η διεκδίκηση εκ μέρους του Βουλευτή του κόμματος Ευριπίδη Στυλιανίδη και ευχαριστεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη. Το κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΕΕΠ Ροδόπης έχει ως εξής: «Έπρεπε να γίνει η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση για να εισακουστεί το δίκαιο αίτημα των βαμβακοπαραγωγών της Ροδόπης για αποζημίωσή τους, για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους το 2018. Σημαντική και καθοριστική υπήρξε, η τεκμηριωμένη και πειστική διεκδίκηση της αποκατάσταση της αδικίας από τον βουλευτή Ροδόπης  κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.  Ευχαριστούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη για την ανταπόκρισή του. Αναμένουμε τον Υπουργό σύντομα στην περιοχή μας, για να εξετάσουμε ρεαλιστικά και στρατηγικά τα θέματα του πρωτογενούς τομέα του τόπου μας. Συνεχίζουμε, με πράξεις και στρατηγική για το καλό της περιοχής μας.»

Πρωτογενής Τομέας

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης παρατείνει την προθεσμία  καταβολής της εισφοράς των αγροτών στον ΕΛΓΑ

Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ.  Με βάση την ΚΥΑ  που υπέγραψαν τα αρμόδια υπουργεία ο χρόνος της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2019 ο οποίος έληξε στις 31 Μαΐου 2020 παρατείνεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

 Ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης στο πλευρό της Ελληνικής πτηνοτροφίας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης  πραγματοποίησε συνάντηση με τη νεοσύστατη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενδελεχής αναφορά στα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στον κλάδο της Ελληνικής πτηνοτροφίας, εξαιτίας των οποίων επηρεάστηκε η κατανάλωση πουλερικών στην χώρα μας και συζητήθηκε η εν γένει εμπορική διάσταση των επιπτώσεων.
Εθελοντισμός – Δωρεές

Νέα λίστα με δωρεές έδωσε στη δημοσιότητα η Μάγδα Γιαμουστάρη

Νέα λίστα με δωρητές για την στήριξη του Νοσοκομείου έδωσε στην δημοσιότητα η διοικήτρια κα Μάγδα Γιαμουστάρη.  «Στον συνεχή Μαραθώνιο ψυχικής αντοχής και έμπρακτης αλληλεγγύης, εξακολουθούμε να ευχαριστούμε» αναφέρει προτρέποντας όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Δημόσια εγκάρδια ευχαριστήρια

Ο Δήμος Κομοτηνής μέσω των Κοινωνικών του Υπηρεσιών  απευθύνει δημόσια, εγκάρδια ευχαριστήρια σε ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις και συλλόγους για την πολύτιμη συνδρομή τους και την υποβοήθηση του έργου των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής. «Ένα έργο, που σκοπό έχει την ανακούφιση ευάλωτων οικονομικά και κοινωνικά συνανθρώπων μας.» αναφέρει και ευχαριστεί μεταξύ άλλων  και την  Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, για την υποστήριξή της στη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και για τη βοήθειά τους σε άτομα με ειδικές ανάγκες  και τον σύλλογο Κυπρίων φοιτητών, για τη συνδρομή τους στη διανομή τροφίμων.

Δημόσιο ευχαριστήριο δωρητών μηνός Μαίου  2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι του Γηροκομείου Ξάνθης  ευχαριστούν και δημοσίως, συμπολίτες και φορείς της περιοχής   και όχι μόνο, οι οποίοι μας συνέδραμαν σε χρήματα, υλικά και υπηρεσίες και για το μήνα Μάιο    του 2020. « Με τη χειρονομία τους αυτή συμπαραστέκονται και κάνουν το έργο της σημερινής διοίκησης ευκολότερο, η οποία διοίκηση προσπαθεί πάντα για την καλύτερη αξιοποίηση όλων αυτών των προσφορών.» τονίζεται σε ανακοίνωση και σημειώνεται ότι είναι για μας πραγματικά ιδιαιτέρως σημαντικό ότι όλοι οι προαναφερόμενοι συνδράμουν με τον τρόπο τους και συνήθως από το υστέρημά τους, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας, για να επιβιώσει και να «σταθεί» το ίδρυμα και να είναι ακόμη καλύτερη και αξιοπρεπέστατη η διαμονή των παππούδων και των γιαγιάδων μας στα στερνά τους χρόνια.» Και η ανακοίνωση του Ιδρύματος καταλήγει με την σημείωση: «Να ευχαριστήσουμε όλους όσοι  βοηθούν επώνυμα και ανώνυμα στην αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης του Γηροκομείου, όσους επιλέγουν το ναό μας ώστε να τελούνται μνημόσυνα προσφιλών τους προσώπων και όσους προσφέρουν γεύματα στους παππούδες μας εις μνήμη των αγαπημένων τους.»

Πολιτισμός Εκδηλώσεις

Ανοιχτά ξανά Μουσείο και Αρχοντικό Ταβανιώτη

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου  το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και το Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια  θα είναι και πάλι ανοικτά για το κοινό.  Το θερινό ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα και Τετάρτη ως Κυριακή: 09:00-16:00, Τρίτη: κλειστά Και του Αρχοντικού Ταβανιώτη ως εξής: Δευτέρα και Τετάρτη ως Κυριακή: 08:30-15:30, Τρίτη: κλειστά. Η επαναλειτουργία τους γίνεται με την εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19:

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθη την 11-6-2020 το πρωί στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής ένας αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Καιρός

Γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν, κυρίως στα ορεινά, τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα βορειοανατολικά νότιοι 3 με 4 μποφόρ και στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, νεα δημοκρατια, για μας, κορονοϊός, νέα, ΕΟΔΥ, ξανθη, ΔΕΚΟ, ιουνίου, κος, τραπεζες, υπαατ, ελγα, κυα, μαΐου, προσφορες, μνήμη, συλληψεις, καιρος, ert, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μετρο, κλειστα επαγγελματα, ωραριο καταστηματων, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ελγα αποζημιωσεις, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, ξανα, μνήμη, χωρες, αυτοκινητο, βημα, δημοκρατια, εθνικη, ελγα, εμπορικη, θεμα, ιος, πλαισιο, προγραμμα, αγκαλια, αγχος, αγωνια, αποζημιωση, εβδομαδες, βοηθεια, βοριδης, βραδυ, γεφυρα, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δημος, δηλωση, διοικηση, δοθει, δειγμα, εγινε, εγνατια, ελενα, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, επωνυμα, ερχονται, εστιατορια, υπηρεσιες, υφυπουργος, υγειονομικο, ιδρυμα, κυβερνηση, κειμενο, κοπωση, κος, κυα, λαθος, λειτουργια, λογια, μαΐου, μνημοσυνα, ομαδα, παντα, πολιτεια, προβληματα, πρωι, ραντεβου, συντομα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχεδιο, τριτη, υπαατ, φορα, χρονος, κωνσταντινος, ωρες, μποφορ, δημοτικα, εφαρμογη, ετοιμη, για μας, ηπειρωτικα, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κυριακη, μια φορα, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, σωτηρης, σωτηρακοπουλος, θεματα, θερμοκρασια, θετικα, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα