ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 19 Σεπτεμβρίου 2018

10:51 19/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Ομάδα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας με αρχή την Αφρικανική πανώλη

Ομάδα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων συστήνεται σε επίπεδο υφυπουργών Γεωργίας, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Η Ομάδα θα ασχοληθεί με τα θέματα της εξάπλωσης ζωονόσων, αρχής γενομένης με την Αφρικανική πανώλη των χοίρων, κρούσματα της οποίας έχουν εμφανισθεί στην Βάρνα της Βουλγαρίας. Οι δύο χώρες θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και θα ενημερώνουν για τυχόν εμφανίσεις νέων κρουσμάτων και για τις ζώνες

επιτήρησης των μέτρων που θα ισχύουν.
Επίσης η Ομάδα αυτή θα ασχοληθεί και με τους ελέγχους της ποιότητας των προϊόντων και ειδικότερα της τυποποιημένης φέτας και του βουλγάρικου τυριού.
Η σύσταση της ομάδας προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη του Βούλγαρου υπουργού Γεωργίας, Ρούμεν Ποροντζάνοφ, στον Έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Αραχωβίτη.
Επίσης η Βουλγαρία κατετάγη στις έξι χώρες που ζητούν τη διατήρηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Οι άλλες έξι χώρες είναι Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Φινλανδία και Ελλάδα.

Αυτοδιοίκηση
Δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Πετρίδης στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου

Άνοιξε τα χαρτιά του ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης και ανακοίνωσε χθες βράδυ σε σύσκεψη της παράταξής του, πως δεν θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Πετρίδης δήλωσε πως η απόφασή του είναι ειλημμένη και πως είναι αμετάπιστος σε αυτή.
Ο ίδιος δήλωσε πως η παράταξη θα πρέπει να κρατηθεί και πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου υποψηφίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και καιρό υπήρχαν φήμες που ήθελαν τον κ. Πετρίδη, να μην εμπλέκεται με τις Επόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, αν και για κάποιο διάστημα ετοίμαζε υποψηφίους. Τελικά πήρε την απόφαση να αποσυρθεί και να επανακάμψει αργότερα, αν το επιθυμεί.

Υποχρεώσεις Αμπελουργών που κατέχουν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενημερώνει τους κατόχους αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2018/273 και γενικότερα την ισχύουσα αμπελοοινική νομοθεσία . Ειδικότερα :
Στο στάδιο της συγκοµιδής και παράδοσης των σταφυλιών οι αµπελουργοί υποχρεούνται, να προσκομίσουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εµπορικές), την επικαιροποιηµένη καρτέλα αµπελοκαλλιέργειας.
Να ελέγχουν τα τιµολόγια/δελτία παραλαβής-αποστολής που εκδίδονται.
Μετά το πέρας του τρυγητού οι αμπελουργοί υποχρεούνται αμέσως να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, η οποία ξεκίνησε από την Δευτέρα.

Υγεία
Νέες επεμβάσεις στην ορθοπαιδική του νοσοκομείου Κομοτηνής


Τα εύσημα δίνουν στην ορθοπαιδική κλινική του νοσοκομείου Κομοτηνής οι ασθενείς που την επισκέπτονται.
Ειδικότερα, τρεις νέοι άνθρωποι και ο δ/ντης τους, δίνουν τον δικό τους αγώνα για να κρατούν σε καλή κατάσταση την κλινική και πολλές φορές υπερβαίνουν εαυτόν.
Επισημαίνεται πως η κλινική για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται 10 γιατρούς , 6 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους. Αυτή την στιγμή η κλινική λειτουργεί μόνο με 4 ειδικούς γιατρούς μαζί με τον δ/ντη τον κ Κάρο. Οι κ Κάρος Κουτρούμπας, Καραμπελιάς ,και Κούκος είναι οι άνθρωποι που νυχθημερόν είναι στο πλευρό των ασθενών τους. «Οι 3 ειδικοί γιατροί άφησαν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και ήρθαν στην Κομοτηνή για να προσφέρουν το νοσοκομείο», όπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης πρόκειται για μια μάχιμη κλινική στην οποία έρχεται αρκετός κόσμος,
Ο λόγος που στο νοσοκομείο Κομοτηνής αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι είναι γιατί, όπως είπε ,ο κ Φιλιππίδης προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό.
Τέλος να αξίζει να σημειωθεί ότι στην ορθοπαιδική κλινική του νοσοκομείου Κομοτηνής εδώ και ένα χρόνο γίνονται επεμβάσεις που δε γινόταν παλιά όπως αρθροσκόπηση και αρθροπλαστική, ενώ θα ξεκινήσουν επεμβάσεις και στη σπονδυλική στήλη.

ΔΠΘ
Θετικές εντυπώσεις το περίπτερο του ΔΠΘ στη ΔΕΘ


Κέρδισε τις εντυπώσεις το περίπτερο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος της ΔΕΘ για την εκπαίδευση “Akademia”.
Στο περίπτερο παρουσιάστηκαν, εκτός από τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, οι ακαδημαϊκές δράσεις του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, τα προγράμματα κινητικότητας, τα στοιχεία καινοτομίας που έχει εισάγει το Πανεπιστήμιο στη δράση του και ενδιαφέροντα αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων
Εκτός από τα μέλη της διοίκησης του Πανεπιστημίου που ήταν παρόντα κατά τις ημέρες που επισκέφθηκε το περίπτερο η πολιτική ηγεσία της χώρας και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κυβέρνηση-Καταναλωτές
Από 26 ευρώ έως 41 το κόστος για βασικά σχολικά είδη-πλην τσάντας


Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Δ/νση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, διεξήγαγε έρευνα μέσω διαδικτύου με αντικείμενο την καταγραφή των τιμών για βασικά σχολικά είδη. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο από 3/9 έως 13/9/2018, σε καταστήματα διάθεσης σχολικών ειδών, που διέθεταν τα προϊόντα τους και μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων τους.
Η ποικιλία των ειδών και το εύρος των τιμών που παρατηρούνται είναι ιδιαιτέρως μεγάλα. Σημαντικότατο στοιχείο που διαφοροποιεί τις τιμές των ειδών αυτών είναι το «σήμα» που φέρουν, όχι μόνο της εταιρείας που τα παράγει ή/και τα διαθέτει αλλά και του θέματος που απεικονίζεται πάνω σε αυτά (π.χ. ήρωες κινουμένων σχεδίων), χωρίς να διαφοροποιούνται τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος για την κάλυψη των αναγκών που προορίζονται.
Με βάση τις τιμές αυτές, σε ένα ενδεικτικό «καλάθι» υπολογίζεται ότι το μέσο χαμηλότερο κόστος για την προμήθεια βασικών σχολικών ειδών – πλην σχολικής τσάντας – ανέρχεται μεταξύ 26,14 έως 41,48 Ευρώ.

Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (ΕΕΚ) 16-22 Σεπτεμβρίου 2018 με σύνθημα «Συνδυάζω – Μετακινούμαι» (Mix and Move!)

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεσμοθετήθηκε το 2002 και περιλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη βιώσιμη αστική κινητικότητα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου και κορυφώνονται με την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο».
Απώτερος σκοπός της ΕΕΚ είναι η ανάδειξη των τρόπων μετακίνησης πέραν των οχημάτων ιδιωτικής χρήσεως που διασφαλίζουν για τους πολίτες ένα πιο υγιές περιβάλλον και μία
Για το τρέχον έτος, η ΕΕΚ εστιάζεται στην πολυτροπικότητα, με σύνθημα «Συνδυάζω – Μετακινούμαι» (Mix and Move!).

Μητρόπολη
Ενημερωτική ομιλία για την άνοια στην Ξάνθη και δωρεάν τεστ μνήμης


Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υλοποιεί Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Alzheimer.
Σε αυτό το πλαίσιο η δράση θα βρεθεί στην Ξάνθη, όπου θα γίνει ενημερωτική ομιλία σε σχέση με τη νόσο Alzheimer στο Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Η πρώτη δράση θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σήμερα στις 7 το απόγευμα, ενώ η δεύτερη στο Κοινωνικό Ιατρείο της Μητρόπολης από τις 9 το πρωΐ ως τις 3 το απόγευμα.
Επίσης θα χορηγηθούν δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών από το επιστημονικό προσωπικό του «Καρέλλειου –Μονάδα Alzheimer», του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με την συνεργασία την Μητρόπολη Ξάνθης & Περιθεωρίου.

Κοινωνία των Πολιτών-Εθελοντισμός
Έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων για το μικρό Χρήστο- Γιώργο Θεοδωρίδη


Έκκληση απευθύνει για άλλη μια φορά στους πολίτες της Ροδόπης και όχι μόνο, ο πατέρας του μικρού Παναγιώτη, για την συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να συνεχίσει την φαρμακευτική αγωγή, που του βελτιώνει το νευρολογικό νόσημα που αντιμετωπίζει.
Το ποσό που απαιτείται 7.000 ευρώ, ως τις 11 Οκτωβρίου 2018.
Για το σκοπό αυτό υπάρχει Αριθμός Λογαριασμού στην Τράπεζα Πειραιώς στον αριθμό 5353 -060327-546
IBAN Gr 91 0172 3530 0053 5306 0327 546, στο όνομα Θεοδωρίδης Παναγιώτης του Γεωργίου.

Σύλλογοι
Συνεχίζονται από τον ΕΟΣ Ξάνθης κάθε Τετάρτη οι πεζοπορίες στα βουνά της περιοχής


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές του, ξεκινά και αυτή τη χρονιά τις πεζοπορίες κάθε Τετάρτη, κοντινές, ορεινές διαδρομές στα γύρω βουνά της Ξάνθης.
Η εκκίνηση γίνεται στις15:30 από την είσοδο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης, με Υπεύθυνο ένα μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου.Η διάρκεια των διαδρομών είναι περίπου 2 με 2,5 ώρες, με μικρό βαθμό δυσκολίας.
Σήμερα η πεζοπορία θα γίνει στο μονοπάτι από το Πίλημα στο Γέρακα και το Μέγα Εύμοιρο.
Πληροφορίες για τα μονοπάτια />Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6987216993, 6977199811.

Πολιτισμός
Μαθήματα αυτοσχεδιασμού στο θεατρικό εργαστήρι Ανατολικά του Νέστου

Φέτος για πρώτη φορά στο θεατρικό εργαστήρι Ανατολικά του Νέστου ξεκινά ένας κύκλο μαθημάτων αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας (Improv).
Ένα εργαστήριο με στόχο την εξάσκηση της τέχνης του αυτοσχεδιασμού που γίνεται μέσα από παιχνίδια, σε ένα μάθημα που προσφέρει ψυχαγωγία, γέλιο και χαλάρωση. Η συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτεί καμία θεατρική εμπειρία, και είναι ανοικτό για ηλικίες άνω των 16.
Το μάθημα αυτοσχεδιασμού θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, κάθε Δευτέρα στις 08.00 στον χώρο του Εργαστηρίου, ενώ την πρώτη Δευτέρα 01 Οκτωβρίου στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί ένα ανοικτό μάθημα γνωριμίας.

Εργαστήρι τοπικής Ιστορίας στο ΙΘΤΠ

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για την Ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης, πρόκειται να λειτουργήσει Εργαστήρι με αντικείμενο την Ιστορία της Ξάνθης.
Τα μαθήματα του εργαστηρίου θα πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα με 2 ώρες διάρκεια το καθένα.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, ελλαδα, γαλλια, εκλογες, μαΐου, υπαατ, κομοτηνη, δπθ, θεσσαλονικη, ΔΕΘ, δραση, εεκ, υγιές, ξανθη, τεστ, αθηνα, alzheimer, τραπεζες, θεατρο, συμμετοχή, ert, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, κρουσματα σημερα, εκλογες 2010 δημοτικες, αποτελεσματα, σχολικα ειδη, χωρες, βουλγαρια, δπθ, δωρεαν, εεκ, ηγεσια, ιρλανδια, ισπανια, μεγα, παιχνιδια, πειραιως, πλαισιο, τεστ, φημες, χθες βραδυ, αγωγη, αξιζει, ανοια, αφορμη, βουνα, βραδυ, γελιο, γεωργιου, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δηλωση, διοικητης, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκινηση, εκπαιδευση, εκστρατεια, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, εξι, ερευνα, ερχεται, ετων, ετος, ζωνες, υπηρεσιες, υπηρχαν, ηρωες, ιδρυμα, ομιλια, μαΐου, μικρο, νοσοκομεια, ομαδα, ονομα, ουσιαστικα, οχηματων, πεζοπορια, περιβαλλον, πετριδης, πορτογαλια, προγραμματα, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, υπαατ, φινλανδια, φορα, ωρες, alzheimer, ειδη, εμφανισεις, ευμοιρο, χωρα, μια φορα, νοσοκομειο, πληροφοριες, τραπεζα, θεματα, υγιές, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα