ΕΡΤ Χανίων – Γ. Νικολαίδης: Η έλλειψη επικοινωνίας, ρίζα κακού για τους εφήβους – «Μπλε φάλαινα» (audio)

08:51 5/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η γαλάζια φάλαινα είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στα κητώδη και πιο συγκεκριμένα στα μυστακοκητώδη. Με μήκος που φτάνει τα 30 μέτρα και βάρος 190 τόνους ή και περισσότερο είναι τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που έχουν υπάρξει ποτέ.

Τώρα το πως, ένα τόσο υπέροχο θαλάσσιο θηλαστικό, «ενέπνευσε» τον 21χρονο Ρώσο= Philipp Budeikin να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι με το κωδικό όνομα «Μπλε Φάλαινα», το οποίο κυκλοφορεί στα τοπικά social media, παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα.

Οι αρχές πολλών χωρών

έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, κάτι που έχει συμβεί και στη χώρα μας. Ο νεαρός πίσω από το αρρωστημένο αυτό ηλεκτρονικό παιχνίδι, κρατείται στις φυλακές και λαμβάνει σωρηδόν ερωτικές επιστολές από νεαρά κορίτσια που δηλώνουν ερωτευμένες μαζί του. Ο Budeikin έχει ομολογήσει την ενοχή του και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται ότι οδήγησε στην αυτοκτονία τουλάχιστον 16 μαθήτριες.

Σε μια ανατριχιαστική συνέντευξη που παραχώρησε, ρωτήθηκε για το αν πράγματι ώθησε αυτά τα κορίτσια στην αυτοκτονία. «Ναι», παραδέχεται «πράγματι αυτό έκανα. Μην ανησυχείτε, θα τα καταλάβετε όλα. Όλοι θα καταλάβουν», σημειώνει και συνεχίζει «πέθαναν ευτυχισμένα. Τους έδωσα αυτό που δεν είχαν στην πραγματική ζωή: ζεστασιά, κατανόηση και επαφή… Υπάρχουν οι άνθρωποι και υπάρχουν και τα βιολογικά απόβλητα. Εκείνοι που δεν αντιπροσωπεύουν καμιά αξία για την κοινωνία. Που προκαλούν ή θα προκαλέσουν μόνο ζημιά στην κοινωνία. Καθάριζα την κοινωνία από τέτοια άτομα. Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν δημιούργησαν την on line κοινότητα, F57. Είχα αυτή την ιδέα για πέντε χρόνια. Ήταν αναγκαίο να ξεχωρίσω τα φυσιολογικά άτομα από τα βιολογικά σκουπίδια».

Πριν από λίγες ημέρες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση ευαισθητοποίησης και της κοινωνίας της Κρήτης σχετικά με το παιχνίδι αυτοκαταστροφής που «σαρώνει» στο διαδίκτυο.

Οι «πολιτισμένες» κοινωνίες έρχονται να αντιμετωπίσουν γενιές εφήβων που εκφράζουν την αμφισβήτηση της «ωραίας ζωής» με εκφοβισμούς, αυτοτραυματισμούς και τώρα, συμμετέχοντας και στη «μπλε φάλαινα».

Για το επικίνδυνο παιχνίδι και για τους τρόπους που οι οικογένειες μπορούν να αντιδράσουν και να προστατεύσουν τους ανήσυχους εφήβους, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Γιώργος Νικολαίδης, Δ/ντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και Δ/ντής του Κέντρου Πρόληψης Παιδικής Κακοποίησης και Παραμέλησης. Ακούστε τη συνέντευξή του:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Βάιος Χειμώνας

Keywords
Τυχαία Θέματα