ΕΡΤ Χανίων – Αντ. Κιοπές: Οι ανάγκες του νομού Χανίων σε προσωπικό EKAB είναι μεγάλες (audio)

16:41 20/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, πολύ σωστά αποφάσισαν την ενίσχυση του στο νομό Χανίων με έναν ακόμα ανεξάρτητο Τομέα, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων, ο Πρόεδρος των εργαζομένων Αντώνης Κιοπές

. Οι ανάγκες του νομού Χανίων σε προσωπικό Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας είναι μεγάλες, και έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αποψίλωσης των Κέντρων Υγείας Βάμου, Κισσάμου και Κανδάνου από οδηγούς, η

έλλειψη των οποίων έχει αποτέλεσμα ο Τομέας ΕΚΑΒ Χανίων να καλύπτει και τις δικές τους περιοχές ευθύνης σε μεγάλο ποσοστό βαρδιών κατά τις οποίες δεν υπάρχουν πλέον οδηγοί για να στελεχώσουν τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, τόνισε ο κ. Κιοπές. Σε ότι αφορά τον καινούριο Τομέα Αποκορώνου – Σφακίων, ο κ. Κιοπές ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Αποκορώνου κος Κουκιανάκης έχει ήδη μεριμνήσει για τη δημιουργία στέγασης στον Καβρό, όμως από την εμπειρία μας και με βάση τις χιλιομετρικές αποστάσεις, θεωρούμε απαραίτητο η στέγαση του Τομέα να βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο του τομέα ευθύνης και πιο κοντά στο Νοσοκομείο Χανίων. Ιδανικό σημείο θεωρούμε ότι είναι η οι Βρύσσες Αποκορώνου, όπου υπάρχει ήδη στέγαση για κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όπου υπάρχει χώρος και για το ΕΚΑΒ.

Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση τόσο στην περιοχή της Γεωργιούπολης όσο και των Σφακίων, ενώ η θέση πάνω στην Εθνική οδό και στον ίδιο μάλιστα χώρο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία εξυπηρετεί την άμεση πρόσβαση σε τροχαία δυστυχήματα που δυστυχώς συμβαίνουν συχνά κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα και όπου η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι συχνά απαραίτητη. Πέρα όμως από το νέο Τομέα Αποκορώνου – Σφακίων, θεωρούμε ακόμα πιο επιτακτική τη δημιουργία ενός ακόμα Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή Γερανίου – Πλατανιά του Δήμου Πλατανιά. Η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με μεγάλο αριθμό επειγόντων περιστατικών όπως πνιγμού, τροχαία, καρδιολογικά και άλλα περιστατικά, στα οποία η άμεση πρόσβαση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή του Πλατανιά βρίσκεται σχετικά κοντά στα Χανιά, ένα ασθενοφόρο χρειάζεται έως και 20 λεπτά για να φτάσει από το Τομέα των Χανίων στον Πλατανιά, χρόνος που σε αρκετά περιστατικά θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος. Για το λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Πλατανιά κος Μαλανδράκης, τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλίσει στέγαση και διατροφή για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, τα οποία στα πλαίσια της εποχικής ενίσχυσης των Τομέων που παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι, έρχονταν κάθε καλοκαίρι από άλλους Τομείς της Ελλάδας για να ενισχύσουν τα Χανιά.

Δυστυχώς, τα τελευταία δύο καλοκαίρια, λόγω της δυσκολίας ανεύρεσης επαρκούς στέγασης για τα πληρώματα, υπήρξαν προβλήματα και η ενίσχυση διακόπηκε πρόωρα, ενώ για το φετινό καλοκαίρι δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί η περιοχή Γερανίου – Πλατανιά από τα 3 ασθενοφόρα κάθε βάρδιας των Χανίων, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ο τομέας ευθύνης τους πρακτικά είναι… όλος ο νομός Χανίων, αφού όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι οδηγοί των Κέντρων Υγείας είναι πλέον λιγοστοί. Επίσης, από τα τρία ασθενοφόρα κάθε βάρδιας, το ένα κατά κανόνα απασχολείται με διακομιδές νεογνών και άλλων ασθενών προς το Ηράκλειο. Έτσι, πολύ συχνά, απομένουν 2 μόλις ασθενοφόρα για να καλύψουν όλο το νομό! Είναι προφανές αν τη χειμερινή περίοδο καταφέρνουμε οριακά να ανταποκριθούμε, θα είναι αδύνατο να κάνουμε το ίδιο μέσα στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου! Για το λόγο αυτό, ζητάμε την άμεση δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ Γερανίου – Πλατανιά με μόνιμο και ενδεχομένως και εποχικό προσωπικό, κατέληξε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΚΑΒ:

The post ΕΡΤ Χανίων – Αντ. Κιοπές: Οι ανάγκες του νομού Χανίων σε προσωπικό EKAB είναι μεγάλες (audio) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα