«Ερωφίλη project» στο Άλσος Νέας Σμύρνης – Συνέντευξη με την Αμαλία Αρσένη

13:30 30/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η παράσταση «Ερωφίλη project» συνεχίζει την περιοδεία της στο Άλσος Νέας Σμύρνης, την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, με το πεντάπρακτο αριστούργημα του Γεωργίου Χορτάτση, τη διασημότερη τραγωδία της κρητικής αναγέννησης.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Η Αμαλία Αρσένη, η οποία υποδύεται την Ερωφίλη, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για το έργο που πραγματεύεται το χρονικό ενός αιματοβαμμένου έρωτα, σε μια σύγχρονη παράσταση που αναδεικνύει την ομορφιά του ποιητικού λόγου, με ζωντανή μουσική πανδουρίδας, ηλεκτρικής και κλασικής κιθάρας,

μαντολίνου, κλαρίνου, κρουστών και υψηλού επιπέδου υποκριτικές ερμηνείες.

Το κοινό γίνεται μάρτυρας μιας ερωτικής τραγωδίας, αυτής της Ερωφίλης και του Πανάρετου. Ποιο είναι το χρονικό αυτού του έρωτα;

Η Ερωφίλη είναι μια βασιλοπούλα που ερωτεύεται τον Πανάρετο, έναν στρατηγό του πατέρα της, του βασιλιά Φιλόγονου. Παντρεύονται κρυφά ενώ ο βασιλιάς σχεδιάζει να παντρέψει την κόρη του με άλλο βασιλιά. Όταν τους πιάνει επ’ αυτοφώρω, θυμώνει και σκοτώνει τον Πανάρετο με απάνθρωπο τρόπο. Η Ερωφίλη το μαθαίνει και αυτοκτονεί.

Πιστεύετε πως ο έρωτας αλλάζει όπως οι εποχές;

Θεωρώ πως ο έρωτας είναι διαχρονική αξία και συναίσθημα που μένει αναλλοίωτο στους αιώνες.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Ερωφίλης που έχετε αγαπήσει;

Την τόλμη, την ευαισθησία και τη γενναιοδωρία.

Τι έχετε αποκομίσει από την περιοδεία σας σε όλη την Ελλάδα;

Η επαρχία διψάει για θέατρο και η ανταπόκριση του κοινού είναι θερμότατη. Πιστεύω πως είναι συγκινητικό και αναγκαίο να ταξιδεύουν τέτοια έργα ιστορικής σημασίας και να τα βλέπει όλος ο κόσμος.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον χειμώνα;

Η Ερωφίλη θα συνεχίσει να παρουσιάζεται στο Θέατρο Σφενδόνη από τις 26 Οκτωβρίου, και έπειτα, από τα τέλη Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχω στο έργο «Moonwalk», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Επόμενοι σταθμοί:09/09/2018 Θέατρο Κήπου, Θεσσαλονίκη20/09/2018 Άγιοι Ανάργυροι12/10/2018 Καστροπολιτεία, ΜυστράςΜια από τις ιδιαιτερότητες της παράστασης «Ερωφίλη project» είναι ότι αναπαριστάται η ιστορία στο φυσικό της περιβάλλον. Επελέγησαν ως παραστατικοί χώροι μεσαιωνικά κάστρα σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, τα οποία αποτελούν το φυσικό σκηνικό της.Μια μοναδική εμπειρία, που μεταφέρει τον θεατή σε έναν άλλο χωροχρόνο και τον μετατρέπει σε επισκέπτη στο παλάτι του βασιλιά Φιλόγονου, όπου εξελίσσεται μια ερωτική τραγωδία, αυτή της Ερωφίλης και του Πανάρετου.Ζωντανή μουσική από έγχορδα και κρουστά γεμίζει με μελωδίες την αίθουσα του θρόνου, σ’ έναν ατμοσφαιρικό φωτισμό από κεριά και πυρσούς. Πρωτότυπα κοστούμια και η φρέσκια ερμηνευτική πρόταση ολοκληρώνουν την εικόνα της σύγχρονης τραγωδίας.

ΕΡΩΦΙΛΗ PROJECT

Διδασκαλία-σκηνοθεσία, επεξεργασία κειμένου, μουσική, σκηνικό: Θεόδωρος Οικονομίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Μοτάκη

Ερμηνεύουν:

Ερωφίλη: Αμαλία Αρσένη

Φιλόγονος: Κωνσταντίνος Τσιομίδης

Νένα /Ασκιά: Δανάη Λουκάκη

Πανάρετος/Χάρος/Μαντατοφόρος: Θ. Οικονομίδης

Μουσικοί:

Ηλεκτρική κιθάρα- μαντολίνο: Αρετή Κοκκίνου

Πνευστά: Δημήτρης Πρόκος

Κανονάκι: Αμαλία Αρσένη

Κλασική κιθάρα, πανδουρίδα: Θ. Οικονομίδης

Συνεργάτες:

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξαντροπούλου

Ηχοληψία: Παναγιώτης Κυριακού

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Κατασκευές: Δήμητρα Παπαδημητροπούλου

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Δημιουργικό-γραφιστικά: Μαίρη Πανδή

Η διάρκεια της παράστασης είναι 90’ χωρίς διάλειμμα.

Οι εμπνευστές της θεατρικής εργασίας «Ερωφίλη project» είναι ο Θεόδωρος Οικονομίδης και η Αμαλία Αρσένη.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα