Ερντογάν προς ΗΠΑ: Μας πυροβολείτε στα πόδια-Αναστάτωση σε διεθνείς αγορές και επενδυτές (video)

18:34 13/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε αμερικανική «συνωμοσία» αποδίδει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.

Μέτρα ενάντια στη νομισματική κρίση από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το νόμισμά της, το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η κεντρική τράπεζα

της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες» και ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα, θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου που σημείωσε το πρωί της Δευτέρας και στις 13.24 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,8700 λίρες ανά δολάριο.

Τριγμοί στις διεθνείς αγορές

Ωστόσο, τα μέτρα για την συγκράτηση της πτώσης της λίρας και τη διάσωση των τραπεζών δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τις αγορές.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.

Τα ιταλικά ομόλογα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στις αγορές της ευρωζώνης, καθώς η νομισματική αναταραχή στην Τουρκία πυροδοτεί φόβους για μετάδοση της κρίσης στα πλέον επισφαλή assets, μεταδίδει το Bloomberg. Το spread του δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η χώρα του δεν θα γίνει στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων.

«Οι επενδυτές φεύγουν για ασφαλή καταφύγια και η περιφέρεια πλήττεται σκληρά. Η δήλωση του Ντι Μαιο δεν ήταν θετική, επειδή μοιάζει με τη ρητορική περί οικονομικού πολέμου που ακούγεται από την Τουρκία», δήλωσε ο Μάρτιν φαν Βλιετ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING Groep NV.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η αποσταθεροποίηση της οικονομίας στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας».

«Μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τονίζοντας ότι η αποφυλάκιση των Γερμανών, όπως και των Αμερικανών, που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές θα διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, bbc.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Καταρρέει η λίρα- Υποχωρούν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες – Άλλες συνέπειες (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα