Έρευνα: Ο κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό είναι μικρότερος για όσους έχουν ομάδα αίματος 0

14:22 26/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας καναδικής μελέτης, μικρότερη είναι η πιθανότητα (12% κατά μέσο όρο) να προσβληθούν από τον SARS-CoV-2 όσοι έχουν ομάδα αίματος 0, συγκριτικά με εκείνους που έχουν άλλη ομάδα αίματος.

Από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς με κορονοϊό, ομάδας αίματος 0, αντιμετωπίζουν μικρότερη πιθανότητα (σε ποσοστό 13% και 19%) να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου Covid-19 ή να πεθάνουν εξαιτίας αυτής. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι  όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος (0-, A-, B- ή ΑΒ-) αντιμετωπίζουν κατά 21% μικρότερο

κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορονοϊό, σε σύγκριση με όσους έχουν θετική ομάδα αίματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Joel Ray του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Σεντ Μάικλ του Τορόντο, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ αντιμετωπίζουν, κατά 15%, μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορονοϊό  σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος Α. Για όσους έχουν ομάδα αίματος 0, ο κίνδυνος είναι κατά 5% μικρότερος σε σχέση με τις περιπτώσεις της ομάδας Α και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 12%, κατά μέσο όρο, συγκριτικά με τις άλλες ομάδες αίματος συνολικά. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή λοίμωξη Covid-19  (σε ποσοστό 21%) αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Β, έναντι όσων έχουν ομάδα Α.

Προκειμένου να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι επιστήμονες προχώρησαν στην ανάλυση στοιχείων από τις εξετάσεις αίματος 225.556 ατόμων με μέση ηλικία 54 ετών, ενώ εξέτασαν και δείγματα τεστ για κορονοϊό. Το 44% των ανθρώπων -οι περιπτώσεις των οποίων λήφθηκαν υπόψη για την έρευνα- είχε ομάδα αίματος 0, το 36% ομάδα Α, το 15% Β και το 5% ΑΒ.

Στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαφορετικό κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανάλογα με την ομάδα αίματός τους, είχαν καταλήξει και οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν μια παλαιότερη κινεζική μελέτη. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε 2.173 ασθενείς με κορονοϊό, από τρία νοσοκομεία της Γουχάν και της περιοχής Χουμπέι. Τα ευρήματά της αποκάλυψαν ότι  το ποσοστό θανάτων από τη νόσο που προκαλεί  ο SARS-CoV-2  ήταν μεγαλύτερο για τους ασθενείς με ομάδα αίματος Α (41% των συνολικών θανάτων). Αντίθετα, το ποσοστό θανάτων ασθενών με λοίμωξη Covid-19 οι οποίοι είχαν ομάδα αίματος 0 ήταν χαμηλότερο (25%).

Τα αποτελέσματα της νέας καναδικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

Πηγές:  Annals of Internal Medicine/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα