Έρευνα: «Μεσογειακό παράδοξο» η ανεπάρκεια βιταμίνης D στις ηλιόλουστες χώρες

13:23 11/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Αυξημένη συχνότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D σε δείγμα ελληνικού και κυπριακού πληθυσμού» είναι ο τίτλος της επιδημιολογικής μελέτης, τα στοιχεία της οποίας αποκάλυψαν ότι, το 73,07% των Ελλήνων και το 69,28% των Κυπρίων του δείγματος είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Η έρευνα που αποκαλύπτει το «Παράδοξο της Μεσσογείου» εκπονήθηκε από το ΑΠΘ και την Ιατρική Σχολή St George UK, Διεθνές Τμήμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου και συγκεκριμένα από

τους Σ. Ξυδά, Κ. Κώτσα, Μ. Γραμματίκη, Σπ. Καρρά, Α. Δούμα, Γ. Σαμούτη και Α. Γαρύφαλλο και παρουσιάζεται στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη.

Για την πραγματοποίηση της μελέτης εξετάστηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D, σε δείγμα 8.780 Ελλήνων και 2.594 Κυπρίων, από τα εργαστηριακά πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και Άγιος Λουκάς στη Λευκωσία, για το χρονικό διάστημα μιας πενταετίας.

Aπό την μελέτη προέκυψε ότι η μέση τιμή βιταμίνης D για τους Έλληνες ήταν 25,08 ng/ml και για τους Κύπριους 25,37 ng/ml -τα επίπεδα 25(ΟΗ)D χαρακτηρίστηκαν ως επαρκή (>30 ng/ml) ή ανεπαρκή (

Keywords
Τυχαία Θέματα