Έρευνα: Και η ηλικία του άντρα παίζει ρόλο στην εξωσωματική μέθοδο σύλληψης

11:46 3/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με τα πορίσματα μιας νέας Αμερικανικής μελέτης, και η ηλικία του άντρα έχει σημασία για την επιτυχία της γέννησης παιδιού με την εξωσωματική μέθοδο σύλληψης. Για την ακρίβεια οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 19.000 κύκλους θεραπείας σε 7.753 ζευγάρια στις ΗΠΑ. Από τα δεδομένα προέκυψε ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του άντρα τόσο μειώνεται η πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της μελέτης είχαν χωρισθεί σε ηλικιακές ομάδες: κάτω των 30 ετών, 30-35, 35-40, 40-42 και, μόνο για τους άνδρες,

άνω των 42 ετών. H ανάλυση έδειξε αρχικά ότι το ποσοστό επιτυχίας (η γέννηση υγιούς παιδιού έως την έκτη προσπάθεια-κύκλο εξωσωματικής) ήταν μικρότερο στα ζευγάρια που η γυναίκα ήταν 40-42 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες των γυναικών δεν φαινόταν να παίζει ρόλο η ηλικία του πατέρα, αλλά μόνο της μητέρας.

Όμως σε νεότερες ηλικιακές ομάδες γυναικών, διαπιστώθηκε ότι η ηλικία του άντρα επηρεάζει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λόρα Ντοτζ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Γενεύη.

Σε ζευγάρια που η γυναίκα ήταν κάτω των 30 ετών, η πιθανότητα επιτυχίας ήταν 73%, αν ο άνδρας ήταν 30-35 ετών, αλλά πολύ μικρότερη (45%), αν ο άνδρας ήταν 40-42 ετών.

Σε ζευγάρια που η γυναίκα ήταν 35 έως 40 ετών, η πιθανότητα να κάνει παιδί με εξωσωματική, ήταν τόσο μικρότερη, όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία του πατέρα. Αν π.χ. ο άνδρας ήταν 30-35 ετών, η πιθανότητα να κάνει παιδί η γυναίκα ήταν 54%, αλλά αν ο άνδρας ήταν κάτω των 30 ετών, η πιθανότητα ανέβαινε στο 70%. Αντίθετα με τις γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση, δεν προβλέπεται με σαφήνεια, αν οι άντρες εμφανίζουν μείωση της γονιμότητάς τους όσο μεγαλώνουν.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι, η ηλικία του άντρα επηρεάζει, κυρίως λόγω της μειωμένης γενετικής υγείας των σπερματοζωαρίων του με το πέρασμα του χρόνου, την πιθανότητα σύλληψης παιδιού (με φυσική ή εξωσωματική μέθοδο), ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, αν μια γυναίκα 30-35 ετών έχει άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας από την ίδια, κατά μέσο μειώνεται κατά 11% η πιθανότητα επιτυχούς εξωσωματικής (από 70% σε 64%), από ό,τι αν είχε ένα συνομήλικό της άνδρα. Η επικεφαλής της έρευνας επεσήμανε ότι, και στη φυσική σύλληψη η προχωρημένη ηλικία του άνδρα σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης της γυναίκας και με μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής του παιδιού, πιθανώς λόγω βλαβών στο DNA του σπέρματος, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμοποίηση του ωαρίου, την εμφύτευσή του στη μήτρα και την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα σε αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση, για το σύνολο των περιπτώσεων, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, η ηλικία της γυναίκας παίζει μεγαλύτερο ρόλο, εν γένει, στο θέμα της γονιμότητας από ό,τι η ηλικία του άντρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα