Έρευνα: Η καρδιακή αρρυθμία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

15:47 11/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ταχύτερη έκπτωση των νοητικών και μνημονικών ικανοτήτων τους, και ως εκ τούτου μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Ο κίνδυνος αυτός –υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες- είναι ακόμα μεγαλύτερος για όσους δεν παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης ανέλυσαν, για διάστημα 6 ετών, στοιχεία για 2.685 άτομα με μέση ηλικία 73 ετών.

Οι 243 από αυτούς (το 9% όσων συμμετείχαν στην έρευνα) είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Μέχρι

το τέλος της έρευνας και άλλοι 279 άνθρωποι (11%) διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή, ενώ 399 (15%) εκδήλωσαν άνοια.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, όσοι είχαν καρδιακή αρρυθμία, ήταν κατά μέσο όρο 40% πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια. Από τους συνολικά 522 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή, οι 121 (το 23%) εμφάνισαν άνοια, έναντι ποσοστού 10% μεταξύ των υπολοίπων που δεν είχαν καρδιακή αρρυθμία.

Μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια (κατά 60%) φάνηκε να αντιμετωπίζουν όσοι έχουν αρρυθμία αλλά παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Συγκεκριμένα, από τους 128 που έκαναν τέτοια φαρμακευτική αγωγή, το 11% διαγνώσθηκε με άνοια, έναντι του ποσοστού 22% που αντιστοιχούσε σε όσους είχαν καρδιακή αρρυθμία, αλλά δεν έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων, περισσότερα από τα μισά περιστατικά άνοιας (% 54) πιθανότατα θα είχαν αποφευχθεί αν όλοι οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα