Έρευνα δίνει ελπίδες για την επιβράδυνση της νόσου του Αλτσχάιμερ

17:38 19/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Μηχανικής Ρευστών Τουλούζης, ΙΙΙ (CNRS / Paul Sabatier / INP Toulouse), απέδειξαν τη σημασία της ροής του αίματος στα μικρότερα αγγεία του εγκεφάλου στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σήμερα στη Γαλλία εκτιμάται ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από αυτή τη νόσο καθώς δεν υπάρχει ακόμη μέθοδος θεραπείας ή επιβράδυνσης της ασθένειας.

Μετά από 5 χρόνια έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν

στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neurosciences στις 11 Φεβρουαρίου 2019, οι επιστήμονες απέδειξαν τη σημασία της ροής αίματος πολύ μικρών αιμοφόρων αγγείων στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς για πολλά χρόνια, η ασθένεια αυτή χαρακτηριζόταν ως μια νευροεκφυλιστική ασθένεια μη-αγγειακής προέλευσης.

Με τους συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ (ΗΠΑ), οι ερευνητές της Τουλούζης απέδειξαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια, που ονομάζονται ουδετερόφιλα, προσκολλώνται στα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων του εγκεφαλικού φλοιού μέχρι να εμποδίσουν τοπικά τη ροή του αίματος.

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής, απέδειξαν ότι αυτή η παρεμπόδιση που προκαλεί τη μείωση της εγκεφαλικής ροής του αίματος, είναι μια από τις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου όπως είναι η απώλεια μνήμης και η δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Μετά από αυτή την ανακάλυψη, οι ερευνητές χορήγησαν ένα αντίσωμα έναντι των ουδετερόφιλων, το οποίο επέτρεψε τη μείωση του αριθμού των αποκλεισμένων τριχοειδών αγγείων και συνεπώς την άμεση αύξηση της εγκεφαλικής ροής αίματος. Αυτές οι επιδράσεις συνοδεύονταν από ταχεία βελτίωση της απόδοσης σε εργασίες βραχυπρόθεσμης μνήμης σε ποντίκια.

Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική οδό για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας των ασθενών.

ΠΗΓΗ: France3

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα