Εποχές και Συγγραφείς | Ζήσιμος Λορεντζάτος

22:46 23/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

ΟΣυγγραφείς | Ζήσιμος Λορεντζάτος, ποιητής πεζογράφος δοκιμιογράφος και διανοητής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915 και πέθανε από λοίμωξη του αναπνευστικού τον Φεβρουάριο του 2004.
Γονείς του ήταν ο Παναγής Λορεντζάτος και η Πετρούλα Σωτηροπούλου που πέθανε νωρίς, το 1927, από μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Ο πατέρας του σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών,

εργάστηκε αρχικά ως φιλόλογος στη Μέση εκπαίδευση και αργότερα εκλέχτηκε καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπήρξε από τους πρώτους δημοτικιστές στην ανώτατη Εκπαίδευση και παράλληλα συνέγραψε σημαντικά έργα για την αρχαία ελληνική γραμματεία, όπως το «Ομηρικό Λεξικό», το «Ιστορικό Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής» ενώ μετέφρασε κλασικούς συγγραφείς στη δημοτική γλώσσα.
Από την πλευρά του πατέρα του, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος ήταν ανιψιός του Αχιλλέα Τζάρτζανου και, από την πλευρά της μητέρας του, δεύτερος εξάδελφος με τον Γ.Κ. Κατσίμπαλη.
Ο νεαρός Ζήσιμος θα φοιτήσει στη Μαράσλειο και, μετά τις εγκύκλιες σπουδές, θα γραφτεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρακολουθήσει μαθήματα και πολύ σύντομα θα μεταπηδήσει στη Φιλοσοφική Σχολή.
Μολονότι περάτωσε τα έτη σπουδών, δεν θα πάρει πτυχίο. Τον Νοέμβριο του 1931 μεταφράζει την «Κατάη» του Έζρα Πάουντ.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, ο Παναγής Λορεντζάτος παραιτείται από το Πανεπιστήμιο.
Το 1938 ο Ζήσιμος Λορεντζάτος παρουσιάζεται στον στρατό και υπηρετεί τη θητεία του. Με την κήρυξη του πολέμου, το 1940, θα στρατευτεί εκ νέου. Την ίδια χρονιά πεθαίνει ο πατέρας του.
Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο Ζήσιμος συχνάζει στο πατάρι του Λουμίδη μαζί με τον Γιώργο Κατσίμπαλη, Νίκο Εγγονόπουλο και τον Νίκο Γκάτσο. Μετά τα Δεκεμβριανά επιστρατεύεται και πάλι, και θα αποσπαστεί στη Βρετανική Στρατιωτική Υπηρεσία υπηρετώντας συνολικά 31 μήνες.

Το 1945 παντρεύεται την Ελένη Χατζηφωτίου με την οποία θα αποκτήσει την κόρη του Πετρούλα (Πιερρέτα)-Κύνθια, ανάδοχος ο Οδυσσέας Ελύτης.
Πραγματοποιεί σύντομα ταξίδια στην Ευρώπη και το 1953, ύστερα από διαγωνισμό στην Αθήνα, θα προσληφθεί στην ελληνική υπηρεσία του B.B.C. στο Λονδίνο, απ’ όπου θα παραιτηθεί, επειδή αρνήθηκε να αποκαλέσει «αντάρτες» τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.
Για τα υπόλοιπα 50 χρόνια της ζωής του θα αφιερωθεί στην ποίηση, σε μελέτες, σε μεταφράσεις και στη συγγραφή δοκιμίων, δημιουργώντας σταδιακώς ένα πολύ αξιοπρόσεχτο έργο, δοκιμιακής κυρίως μορφής, όπου η ευρυμάθεια συμβαδίζει με την ασκητική προσήλωση και το υποδειγματικό ήθος.

Παρεμβαίνουν: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Σωτήρης Γουνέλας, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Θανάσης Χατζόπουλος, Χάρης Βλαβιανός.

Αρχισυντάκτης: Τάσος Γουδέλης
Ηχολήπτης: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστάσος
Μοντάζ-Μιξάζ: Κοσμάς Φιλιούσης
Αφήγηση-απαγγελία: Κώστας Καστανάς
Σκηνοθεσία-παραγωγή ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ

Το άρθρο Εποχές και Συγγραφείς | Ζήσιμος Λορεντζάτος εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα