Επιτροπή LIBE στη Λέσβο: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στο προσφυγικό»

13:10 24/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις προσπάθειες της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού αναγνώρισαν 13 Ευρωβουλευτές οι οποίοι βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Κω και στην Λέσβο. Η επίσκεψη τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης της Επιτροπής τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη (LIBE).

Η Ελλάδα δέχεται συνεχή πίεση για το προσφυγικό και δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πίτερ Νιντερμιουλερ επισημαίνοντας: «Το προσφυγικό είναι ζήτημα που αφορά συνολικά την Ε.Ε. και η πίεση από την Επιτροπή προς τα κράτη μέλη είναι στην κατεύθυνση να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η Ελλάδα».

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε μαζί με τους ευρωβουλευτές στο Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων έχουν βελτιωθεί αισθητά μετά την τοποθέτηση λυόμενων οικίσκων. «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα στη βελτίωση της διαχείρισης της κατάστασης. Εμείς ως επιτροπή υπογραμμίζουμε πως η πίεση προς την Ελλάδα είναι συνεχείς γι αυτό δεν θα πρέπει να αφήνεται μόνη της από τα υπόλοιπα κράτη μέλη» σημείωσε ο Πίτερ Νιντερμιουλερ.

Το αίτημα τους για γρήγορη εξέταση των αιτημάτων ασύλου εξέφρασε αντιπροσωπεία προσφύγων στο κλιμάκιο των Ευρωβουλευτών. Μια ομάδα προσφύγων υψώνοντας πλακάτ ζήτησε να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους στα νησιά του Αιγαίου.

Τέλος η ευρωπαϊκή επιτροπή ενημερώθηκε για υπηρεσιακά ζητήματα από την Αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και τον Συντονιστή τους Κέντρου Καταγραφής Γιάννη Μπαλπακάκη.

ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Keywords