Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινο κερατοειδή χιτώνα με 3D printing

13:19 31/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νιουκαστλ στη Βρετανία ανέπτυξαν «βιο-μελάνι» που επέτρεψε την τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) του ανθρώπινου κερατοειδή χιτώνα στο ανθρώπινο μάτι σύμφωνα με ανακοίνωση. H μέθοδος μπορεί να βελτιώσει την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων των οποίων ο κερατοειδής χιτώνας έχει υποστεί βλάβη σύμφωνα με τους ίδιους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Che Connon τόνισε σε γραπτή δήλωση ότι το «βιο-μελάνι» βασίζεται στο κολλαγόνο και περιέχει ζωντανά

βλαστοκύτταρα. Το «βιο-μελάνι» χρησιμοποιήθηκε εν συνεχεία για την δημιουργία του κερατοειδή με τρισδιάστατη εκτύπωση αφού προηγουμένως είχαν σαρώσει το ανθρώπινο μάτι για να γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις του κερατοειδή.

Μέχρι στιγμής, η μοναδική θεραπεία για εκείνους που έχουν προβλήματα με την όρασή τους λόγω βλάβης στον κερατοειδή χιτώνα ήταν η μεταμόσχευση. Ομως, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη απο την προσφορά αφού πάνω απο 15 εκ. άτομα χρειάζονται δωρητή αλλά λίγες δεκάδες χιλιάδες μεταμοσχεύσεις γίνονται κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα