Επιμένει στη στρατηγική της έντασης η Άγκυρα-Δένδιας: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση»

12:19 2/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πολιτική της έντασης συνεχίζει η Τουρκία, η οποία με όχημα την κρατική εταιρία πετρελαίων, επιδιώκει να κάνει έρευνες σε 7 οικόπεδα στη Μεσόγειο, που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο Νίκος Δένδιας κατήγγειλε ότι η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί, κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και έκανε διάβημα προς την Άγκυρα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επανήλθε σήμερα, λέγοντας ότι «οι έρευνες θα γίνουν κανονικά».

Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση

εναντίον του τζαμιού Κιοπρουλού Χατζί Ιμπραχίμ Αγά στη Λεμεσό

«Καταδικάζουμε την ύπουλη επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με κοκτέιλ μολότοφ, στο τζαμί Κιοπρουλού Χατζί Ιμπραχίμ Αγά στη Λεμεσό. Στο πλαίσιο της ευθύνης για τη διατήρηση της ελευθερίας της λατρείας και της ιερότητας των χώρων λατρείας, η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’ πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατόν και να συλλάβει τους δράστες. Είναι σαφές ότι η αντι-ισλαμική ρητορική και οι ενέργειες δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά αποτελούν κοινή απειλή για όλη την ανθρωπότητα».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα