Επιλογή Ευθύνης: «Να συζητηθεί στο Δ. Σ. Βόλου το πρόγραμμα «Στέγαση-Επανένταξη»»

16:12 18/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρόταση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα του προγράμματος «Στέγαση-Επανένταξη», κατέθεσαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», Ν. Οικονόμου, Α. Παπατόλιας, Φ. Λαμπρινίδης, Ν. Στόικος, μετά την έντονη ανησυχία που εκφράζουν τις τελευταίες μέρες οι επωφελούμενοι του προγράμματος, λόγω της επικείμενης λήξης του, στα τέλη του χρόνου.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της παράταξης έχει ως εξής:
«Κύριε πρόεδρε,
Ο Δήμος Βόλου, τον Απρίλιο 2015, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και

Πρόνοιας, «Στέγαση – Επανένταξη», από το οποίο σήμερα επωφελούνται 25 συμπολίτες μας, στην πλειοψηφία τους οικογενειάρχες.
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο 2016, είναι ετήσιας διάρκειας. Τις τελευταίες μέρες, οι επωφελούμενοι του Δήμου μας εκφράζουν –και δικαιολογημένα- την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη του προγράμματος και ζητούν την παράτασή του, καθώς, μετά την επικείμενη λήξη του, στις 31 Δεκεμβρίου, θα μείνουν «επί ξύλου κρεμάμενοι», χωρίς την επιδότηση ενοικίου και τη χρηματοδότηση για την κάλυψη των λογαριασμών ρεύματος και ύδρευσης, ενώ θα διακοπούν και οι συμβάσεις 10 από αυτούς, που απασχολούνται μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ σε διάφορες εργασίες, επιπλέον δε, οι επωφελούμενοι του προγράμματος δεν θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στον ξενώνα αστέγων του Δήμου, που είναι υπερπλήρης, με κίνδυνο να βρεθούν και πάλι στον δρόμο.
Επισημαίνεται ότι, μέχρι τον Δεκέμβριο, δεν συμπληρώνεται η ετήσια διάρκεια του προγράμματος, αφού οι επωφελούμενοι εντάχθηκαν σε αυτό τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ υπάρχει επωφελούμενη που εντάχθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προτείνουμε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να γίνει στο σώμα μία ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα και τις προοπτικές του. Συγκεκριμένα:
Έχει γίνει κάποια επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την τύχη του προγράμματος και τη συνέχισή του; Αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν;
Πώς γίνεται η χρηματοδότηση του Δήμου για την υλοποίηση του προγράμματος; Έχει χρηματοδοτηθεί ο Δήμος με το σύνολο του προϋπολογισμού των 215.000 € ή τα χρήματα δίνονται από το υπουργείο τμηματικά;
Με δεδομένο το γεγονός ότι, ως τα τέλη Δεκεμβρίου, δεν συμπληρώνεται η ετήσια λειτουργία του προγράμματος στην περιοχή μας, τι προβλέπεται για το υπολειπόμενο ποσό της χρηματοδότησης;
Υπάρχει πρόβλεψη ώστε η χρηματοδότηση να ισχύει από την υπογραφή των συμβάσεων με τους επωφελούμενους και εντεύθεν;
Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από πλευράς Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση από τον Δήμο του προβλήματος, ώστε να μη βρεθούν στον δρόμο οι συμπολίτες μας; Σκοπεύει, ειδικότερα, η δημοτική αρχή, σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση του προγράμματος, να αξιοποιήσει μέρος των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου, ώστε να μη δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα με τις οικογένειες των επωφελούμενων;»

Keywords
Τυχαία Θέματα