Επερωτήσεων συνέχεια στον Περιφερειάρχη από τον Γ.Στασινόπουλο

14:14 24/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τρεις επερωτήσεις-και δεν είναι η πρώτη φορά-προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ.Γαλιατσάτο, με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τέλη Απριλίου στην Κεφαλονιά, υποβάλλει ο αντιπρόεδρος του σώματος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ζακύνθου και μέλος του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Γ.Στασινόπουλος. Οι επερωτήσεις αφορούν τη μυοκτονία στη Ζάκυνθο, επίσης, το μaster plan λιμενικών υποδομών του νησιού, καθώς και την στρατιωτική γέφυρα στην περιοχή Αγίου Χαραλάμπη.

Με σημερινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ

Ζακύνθου, ο κ.Στασινόπουλος, για το θέμα της μυοκτονίας, τόνισε πως «η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα με τα απορρίμματα, τα οποία κατά συνέπεια δημιουργούν τεράστιες εστίες τρωκτικών και εντόμων. Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σε ανεξέλεγκτο επίπεδο και αποτελούν σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των πολιτών και τουριστών του νησιού. Η προκήρυξη του 2015 έγινε 24/2/2015, ενώ για το 2016 έγινε 22/1/2016. Ζητάμε από τον Περιφερειάρχη, να μας ενημερώσει, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διακήρυξης του διαγωνισμού, όπως και για τις ενέργειες του, αλλά και αν έχει αυξηθεί το ποσό του προϋπολογισμού δαπάνης μυοκτονίας για το 2017».

Για το το μaster plan λιμενικών υποδομών της Ζακύνθου, ο κ.Στασινόπουλος, ανέφερε ότι, «διαβάσαμε στον τοπικό τύπο πως οι φορείς προσανατολίζονται ακόμα και στην επαναξιολόγηση της πρότασης για κατασκευή της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων με νέα χωροθέτηση στην προβλήτα του Αγίου Διονυσίου. Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διαβουλεύσεις, έχουν παρθεί αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα των αρμοδίων φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ έχουν εγκριθεί μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο για το περιβόητο master plan . Επίσης, είναι γνωστό, ότι, αν δεν προχωρήσει η έγκριση του master plan θα μείνουμε για ακόμη άλλη μία χρονιά χωρίς υδατοδρόμια με αποτέλεσμα να προστεθεί άλλη μία αστοχία στην επίτευξη των στόχων της σημερινής ηγεσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ζητάμε, λοιπόν, ενημέρωση από τον κ.Γαλιατσάτο, σε ποιο στάδιο έχουν φτάσει οι συναντήσεις του με τα αρμόδια υπουργεία και αν η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου υποστηρίζει τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Για την στρατιωτική γέφυρα στην περιοχή Αγίου Χαραλάμπη, ο κ.Στασινόπουλος, επισημαίνει ότι, «δυόμιση χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε ο νυν Περιφερειάρχης, παρατηρούμε ότι η κατάσταση στις υποδομές της Ζακύνθου καθημερινά επιδεινώνεται, εξαιτίας της πλήρους αδυναμίας του, να υλοποιήσει μελέτες που έχουν γίνει κι έχουν μείνει ερμητικά κλεισμένες στα συρτάρια του.
Ένα τέτοιο έργο, είναι η γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη, που είναι ζωτικής σημασίας, γιατί η μη υλοποίηση του, δημιουργεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη της Ζακύνθου και ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και δημιουργεί οικονομική ζημιά στους επιχειρηματίες του Αργασίου, Καλαμακίου και του Βασιλικού.
Υπήρχαν μελέτες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ενδεικτικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, τις οποίες δεν αξιοποίησε η τωρινή διοίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την δικαιολογία της αισθητικής και ότι δήθεν ο κόμβος θα ήταν μικρός.
Το 2016, όταν έφερα το θέμα προς συζήτηση και συμφωνήσαμε όλοι για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας γέφυρας με προοπτική.
Μας διαβεβαίωσε ο κ.Γαλιατσάτος, ότι θα ξεκινούσε αμέσως τις ενέργειες για ένα έργο υποδομής το οποίο θα έδινε λύση στην κοινωνία του νησιού, ενώ ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η θέση της Περιφέρειας για το έργο αυτό είναι ‘’όχι απλώς αναζήτηση περισσότερου χώρου αλλά ολόκληρου του χώρου’’, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λ.Νιοτόπουλο, να υποστηρίζει πως ‘’η παρέμβαση πρέπει να έχει αναπτυξιακά κριτήρια και να καλύπτει ανάγκες δεκαετιών και όχι να μπαλώνει προσωρινά προβλήματα’’.
Πάντως, η θέση της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου είναι ότι η κατασκευή ενός έργου, απομονωμένου από τη γύρω περιοχή, τις υποδομές και τις ανάγκες της, όχι απλά δεν λύνει το πρόβλημα για το οποίο το έργο θα αποτελεί λύση, αλλά το εντείνει περισσότερο. Μάλιστα, στις συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία το 2016 αλλά και στην τελευταία 22/3/2017 συμμετείχε και ο κ.Νιοτόπουλος.
Στις 10/4/2017 (15 μόλις ημέρες μετά την παραπάνω συνάντηση) και προκειμένου να έρθει ο υπουργός μας στο νησί κ. Στ.Κοντονής για να φέρει τα ‘’πασχαλινά του δώρα’’, συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και συμφώνησαν να τοποθετηθεί στρατιωτική σιδερένια γέφυρα στην περιοχή του Άγιου Χαραλάμπη στην πόλη της Ζακύνθου μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Για το σκοπό αυτό, αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο κλιμάκιο της ΜΟΜΑ.
Όλες οι περαιτέρω ενέργειες για την κατασκευή του έργου θα γίνουν σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου Ζακύνθου Άκη Ζήβα, (και εδώ η περιφέρεια απών).
Αυτά είναι τα μεγαλόπνοα έργα υποδομών που θα έλυναν το πρόβλημα;
Αυτός είναι όλος ο χώρος που διεκδίκησε η Περιφέρεια για την δημιουργία του μεγάλου της έργου;
Αυτή είναι η αισθητική του τοπίου;
Αυτή είναι η παρέμβαση που θα έχει αναπτυξιακά κριτήρια για να καλύπτει ανάγκες δεκαετιών και όχι για να μπαλώνει προσωρινά προβλήματα;
Πόσο άλλο, πίσω τελικά, μπορεί η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την συγκυβέρνησή της (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) να πάει τον τόπο μας;
Τέλος, αν έχει διαφορετική άποψη, η νυν διοίκηση της Περιφέρειας, από τον Υπουργό, δεν την ακούσαμε…».

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Keywords
Τυχαία Θέματα