Επεισοδιακή η συνεδρίαση της προανακριτικής για τη «λίστα Λαγκάρντ»

16:11 4/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Πρωτοφανές επεισόδιο σημάδεψε τη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Την ένταση κατά την κατάθεση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ πυροδότησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη,
με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αδ. Γεωργιάδη, που προκάλεσε την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης ενώ ο κ. Βενιζέλος βγήκε από την αίθουσα μέχρι τα πνεύματα να ηρεμήσουν. Στη συνέχεια υπήρξε έντονη αντιπαράθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προκάλεσε την αποχώρηση του Ηλία Κασιδιάρη από την επιτροπή, όταν ο πρόεδρος τον ανακάλεσε στην τάξη. Ο κ. Κασιδιάρης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Το πρώτο επεισόδιο ξεκίνησε μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, όταν ο δεύτερος κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι λέει ανοησίες και ψέματα. Ο κ. Γεωργιάδης αντέδρασε έντονα, το ίδιο και ο κ. Κασιδιάρης, τα πνεύματα οξύνθηκαν και η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγο, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Έξω από την αίθουσα της Επιτροπής, ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας το επεισόδιο ανέφερε δηκτικά:«Υπάρχει αυξημένη ένταση, λόγω τεστοστερόνης- είναι θέμα ενδοκρινολογικο. Και σε κάθε περίπτωση, η ιατρική δεν έχει απαντήσει αν η ψυχιατρική προηγείται της ενδοκρινολογίας ή το αντίθετο».

Αυτή η αναφορά του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Κασιδιάρη, ο οποίος με την επανέναρξη της συνεδρίασης επέμεινε να πάρει τον λόγο:

«Θέλω να καταγγείλω ότι ο κ. Βενιζέλος μιλάει προσβλητικά για τα μέλη της Προανακριτικής», ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης και απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του είπε: «Εσύ δεν έχεις τεστοστερόνη που ανεβαίνεις στο βήμα και λες άντε καλέ».

«Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω τέτοιες σεξιστικές συμπεριφορές, κ. πρόεδρε προστατέψτε με», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

«Εγώ είμαι άνδρας. Δεν είμαι λαμόγιο. Δεν είμαι απατεώνας εγώ», αντέτεινε ο κ. Κασιδιάρης για να εισπράξει την απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

«Είσαι, όμως, φασίστας. Η Βουλή δεν μπορεί να έχει διάλογο με τέτοιες ναζιστικές συμπεριφορές».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κασιδιάρης άρχισε να χτυπάει με ένταση το χέρι του στο έδρανο, ενώ πέταξε ένα ποτήρι, που έσπασε μαζί με ένα μικρόφωνο.

«Σκάσε, είσαι γελοίος, χοντρός», φέρεται να φώναξε ο κ. Κασιδιάρης στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ζήτησε την προστασία του προέδρου της Επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος, με τη σειρά του αφαίρεσε τον λόγο από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, καθώς δεν είχε συμμορφωθεί με τις προηγούμενες παραινέσεις του να δείξει κόσμια συμπεριφορά.

Ενδεικτικό του κλίματος, ήταν οι δηλώσεις μελών της Προανακριτικής Επιτροπής που έκαναν λόγο για «οχετό» και «αθλιότητες», ενώ καταδίκασαν τη συμπεριφορά του κ. Κασιδιάρη.

«Αυτός ήταν φασισμός στη πράξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης που νωρίτερα είχε στερήσει το δικαίωμα λόγου στον κ. Κασιδιάρη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε έκτακτη διάσκεψη των πρόεδρων, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της συμπεριφοράς του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.Το ίδιο αίτημα υπέβαλλαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Απόστολος Κακλαμάνης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Ιωάννης Μανιάτης.

«Η συμπεριφορά του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής ήταν αντιδημοκρατική, θλιβερή και χυδαία, απόρροια της ναζιστικής ιδεολογίας του», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της προανακριτικής, Βασίλης Οικονόμου.

Ο κ. Κασιδιάρης αποχώρησε καταγγέλλοντας φίμωσή του, ενώ λίγο αργότερα κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Νέα επεισόδιο Παππά - Γεωργιάδη για την πρόταση μομφής

Την πρόταση μομφής, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παππάς, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Υποστηρίζοντας πως ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης «απαγόρευσε την κατάθεση ερωτήσεων από τον συναγωνιστή Ηλία Κασιδιάρη», ο κ. Παππάς υποστήριξε πως «ο κ. Βενιζέλος, μέσα στην αίθουσα αυτή, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται στο απυρόβλητο»- και κατηγόρησε τη συμπολίτευση πως προστατεύει τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου και Βενιζέλο.

«Οι ποινές στον κ. Κασιδιάρη δεν δόθηκαν, επειδή κάποιοι φοβούνται τις «φοβερές» ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής, αλλά γιατί προχώρησε σε απίστευτα υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τον κ. Βενιζέλο κι άλλα μέλη της Επιτροπής, πέταξε ένα ποτήρι και έσπασε το μικρόφωνο», απάντησε ο Άδωνης Γεωργιάδης.

«Τρέμετε εσείς, οι προστάτες του Ε. Βενιζέλου» ανταπάντησε ο Χρήστος Παππάς, χαρακτηρίζοντας τον Άδωνη Γεωργιάδη «κανάρα της πολιτικής που πάει από κλουβί σε κλουβί».

«Κανείς δεν υπερασπίστηκε τον κ. Βενιζέλο ως πολιτικό. Υπερασπιστήκαμε όλοι τη Βουλή, από πράξεις του κ. Κασιδιάρη, που δεν ταιριάζουν ούτε σε χαμαιτυπείο», συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα Πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης της Επιτροπής.

«Στα 34 χρόνια της μάχιμης δικηγορίας μου, ουδέποτε βίωσα ίχνος ατομικού εξευτελισμού, το βίωσα όμως στο χρονικό διάστημα των 11 μηνών που είμαι βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αυτό το επιβεβαίωσε σήμερα και ο κ. Βενιζέλος, με την απόφανσή του καταθέτοντας ως μάρτυρας στην προκαταρκτική επιτροπή λέγοντας "Οδύρομαι για το κατάντημα του κοινοβουλίου και της επιτροπής", χωρίς, βεβαίως, να προσδιορίσει σε ποιους αναφέρεται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος.

Σχετικές ειδήσεις:

Με αιχμές κατά Παπακωνσταντίνου, Μπίκα, Διώτη η κατάθεση του Ε. Βενιζέλου

Προανακριτική: Αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Κασιδιάρη - Δηκτικό σχόλιο Βενιζέλου

Keywords
Τυχαία Θέματα