Επαρχιακή σύσκεψη αγροτών στην Αγιά

18:17 2/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της επαρχίας Αγιάς πραγματοποιούν ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30 το βράδυ στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ στην Αγιά. Σκοπός της σύσκεψης είναι η ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής για τις εξελίξεις και την όξυνση των προβλημάτων στον αγροτικό τομέα.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Επαρχίας Αγιάς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας «είναι αντιμέτωποι με τα οξυμμένα προβλήματα της φοροληστείας, της μεγάλης αύξησης των ασφαλιστικών οφειλών

στον ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους νέα και παλιά χαράτσια, το υψηλό κόστος παραγωγής που σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές που παίρνουν έχουν μειώσει κατά πολύ το εισόδημα τους.
Πέρα από τα παραπάνω που ισχύουν για όλη την χώρα, η επαρχία αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας του εμπάργκο της Ε.Ε στην Ρωσία αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής και ιδιαίτερα τα πράσινα μήλα εξαγόταν εκεί και ήταν η μεγάλη αγορά απορρόφησης του προϊόντος. Η Αγιά παράγει το 80% της παραγωγής του πράσινου μήλου στην Ελλάδα από τα οποία σχεδόν όλο έφευγε σε εκείνη την αγορά. Το εμπάργκο που στηρίζει με την υπογραφή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -παρά το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση το στηλίτευαν και έλεγαν ότι δεν θα το εφαρμόσουν αν βγουν στην κυβέρνηση- έχει μειώσει κατά πολύ τις τιμές στο πράσινο μήλο, ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής με συνέπεια την τραγική οικονομική κατάσταση των μηλοπαραγωγών αλλά και όλης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Αγιάς που στηρίζεται κυρίως από το αγροτικό εισόδημα.

Ζητάμε και διεκδικούμε την άρση του εμπάργκο στην Ρωσία, να αποσύρει την υπογραφή της η ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μηλοπαραγωγών και αποζημίωση τους για τις απώλειες από το εμπάργκο για τις οποίες δεν ευθύνονται οι ίδιοι φυσικά. Να δοθούν άμεσα τα χρήματα αυτά όπως έγινε και με τους ροδακινοπαραγωγούς που επίσης βιώνουν παρόμοιο οικονομικό αδιέξοδο από το εμπάργκο.
Επιπλέον στην επαρχία Αγιάς εξαιτίας του παγετού της 26ης Μαρτίου μειώθηκε η παραγωγή στα κεράσια από 80-100% με νέα τεράστια απώλεια στο αγροτικό εισόδημα καθώς δεν καλύφτηκε ούτε το κόστος παραγωγής από την εναπομείναντα σοδειά και την διάθεση της. Ο ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση δηλαδή, δεν αναγνωρίζει τον παγετό ως το ζημιογόνο αίτιο για την απώλεια της παραγωγής και έτσι δεν έκανε εκτιμήσεις και φυσικά δεν θα υπάρχει αποζημίωση των παραγωγών της Αγιάς όπως και άλλων περιοχών της χώρας. Ο ΕΛΓΑ στηρίζεται και λειτουργεί μόνο χάρη στα χρήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων χωρίς καμιά κυβέρνηση από το 2011 να βάλει έστω ένα ευρώ όπως όφειλε και το προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Απαιτούμε να υπάρξει αποζημίωση για τον παγετό στην παραγωγή μας».

Keywords
Αναζητήσεις
συσκεψη αγροτων
Τυχαία Θέματα