Επανεκκίνηση για 66.000 καταστήματα – Προετοιμασμένοι καταστηματάρχες, «μουδιασμένοι» πελάτες (video)

19:47 11/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα καταστήματα λιανικής μετά από 52 ημέρες lockdown άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους. Μάσκες, αντισηπτικά και γάντια τα νέα αξεσουάρ για εργαζόμενους, ενώ το σίδερο ατμού είναι το νέο «υπερόπλο» των καταστηματαρχών. Η πρώτη μέρα επανεκκίνησης για 66.000 καταστήματα βρίσκει υπαλλήλους προετοιμασμένους και πελάτες «μουδιασμένους».

Σήμερα άνοιξαν τα καταστήματα της λιανικής, ξεκίνησε να λειτουργεί η Γ’ Λυκείου. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στους

ρυθμούς της ζωής μας, να ανακτήσουμε την καθημερινότητά μας και να παλέψουμε τη μεγάλη οικονομική ύφεση η οποία έρχεται πρέπει να δείξουμε όλοι αυξημένο αίσθημα ευθύνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στον Υμηττό, με αφορμή την ενημέρωση του για θέματα της τρέχουσας αντιπυρικής προστασίας.

«Είμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με αναφορά στην επαναλειτουργία επιχειρήσεων, καταστημάτων λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών «πάντοτε με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας ως προς τον αριθμό των ατόμων σε κάθε χώρο και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται».

Πολλοί βγήκαν για βόλτα, έρευνα αγοράς και τα πρώτα ψώνια στην Ερμού, τον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας. Τήρησαν τα μέτρα ασφαλείας και περίμεναν στην ουρά για να μπουν στα καταστήματα.

Ουρές και αναμονή και στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Η προσφορά εκπτώσεων σε ποσοστό άνω του 50% για τα περισσότερα είδη, στο πλαίσιο της ισχύος της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου που θα διαρκέσει μέχρι και την προσεχή Παρασκευή 15 Μαίου 2020, είναι ο κοινός παρονομαστής στην εικόνα της αγοράς, για όλους τους καταστηματάρχες, μικρούς, μικρομεσαίους αλλά και των πολυεθνικών αλυσίδων.

«Αυτό που είδα σήμερα στην αγορά είναι από τη μία πλευρά τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες να «βαράνε μύγες» και από την άλλη, είδα ουρές να σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο ότι «ακόμη και οι ουρές που σχημάτισαν οι καταναλωτές έξω από τα καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μεταφραστούν σε υψηλούς τζίρους στα ταμεία» και πρόσθεσε πως «οι πολίτες βγήκανε μεν στα μαγαζιά, αλλά ούτε αγοραστική δύναμη υπάρχει, ούτε όμως και διάθεση και ψυχολογία για αγορές».

Ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι οι καταστηματάρχες σήκωσαν σήμερα ρολά «αποκλειστικά και μόνο βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις» κι εκτίμησε ότι χωρίς ρευστότητα και άλλα ευνοϊκά μέτρα (φορολογικά και ασφαλιστικά) « οι καταστηματάρχες θα κρατήσουν ως οφείλουν το προσωπικό τους για τις ημέρες που υποχρεούνται, βάσει του νόμου, αλλά δυστυχώς στη συνέχεια το 50% εξ αυτών θα απομακρυνθεί. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολη έναντι και των μνημονιακών χρόνων που έζησε η χώρα». Όπως σημείωσε ο ίδιος στο δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν 8.600 καταστήματα.

«Η κατάσταση είναι άθλια και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΕΘ «εκφράζει» επαγγέλματα που είτε δεν έκλεισαν καθόλου, είτε δεν ξεκίνησαν ακόμη τη λειτουργία τους, είτε άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως, όπως τόνισε, «όσα επαγγέλματα μπήκαν στο στίβο μάχης με την άρση των περιοριστικών μέτρων όπως ήταν αναμενόμενο δεν πάνε καλά».

Αναφερόμενος στον κλάδο εστίασης και στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, ο κ. Ζορπίδης επισήμανε ότι « το νούμερο ένα ζητούμενο για την αποφυγή της καταστροφής, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας.

Την ανάγκη ταχύτερης επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης επισημαίνει με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, η οποία κοινοποιείται και στους αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Το «πράσινο φως» για επιστροφή στην κανονικότητα εκτός από τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης πήραν και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που επλήγησαν βαρύτατα από την κρίση. Καταστήματα καλλυντικών, κοσμηματοπωλεία, πρακτορεία ΟΠΑΠ άνοιξαν σήμερα λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα