Εντός των ημερών θα κατατεθεί η πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό - Πρόταση και από τον ΣΥΡΙΖΑ

16:14 29/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προχωρούν στην κατάθεση νόμου στη Βουλή κατά του ρατσισμού. Τη δική του πρόταση θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού και του
υπουργού Δικαιοσύνης. Η ΝΔ τονίζει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου εκφράζει την απογοήτευση του επειδή όπως δήλωσε δεν υιοθετείται η νομοθεσία κατά του ρατσισμού.

Στο τελικό στάδιο της συλλογής υπογραφών απο τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βρίσκεται η διαδικασία κατάθεσης της πρότασης νόμου για το νεο αντιρατσιστικό νόμο και αυτό δεν αποκλείεται να γίνει την Πέμπτη στην Βουλή.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης που μίλησε στο πρώτο πρόγραμμα εξήγησε την διαδικασία: «Να σας περιγράψω λίγο τη διαδικασία: Η πρόταση αυτή θ' αποσταλεί από τη Βουλή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να πάρει την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια αν πάρει και την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής, στην Ολομέλεια».

Ο κ. Μανιάτης εκτίμησε επίσης ότι η κατάθεση της προτάσης είναι ζήτημα πια ελαχίστων ημερών και διευκρίνισε ότι θα κατατεθεί ως πρόταση νόμου από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων.

«Είναι υποχρέωση μας να καταθέσουμε ένα νομοσχέδιο βάσει της ιδεολογίας μας', υποστήριξε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ , Λεωνίδας Γρηγοράκος στην εκπομπή "ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ".

Υπέρ της ψήφισης του αντιρατσιστικού ν/σ επιμένει ο Φ. Κουβέλης

Επιμένει ο Φώτης Κουβέλης στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και στην από κοινού προώθηση με το ΠΑΣΟΚ της πρότασης νόμου, με βάση το νομοσχέδιο του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την μεγάλη διαφωνία με την ΝΔ στο ζήτημα αυτό, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι δεν αποτελεί απαρχή για αμφισβήτηση της συνοχής της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουβέλης δεν συμμερίστηκε τις αιτιάσεις της ΝΔ και την αλλαγή στάση της, όπως είπε, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, την οποία απέδωσε σε τακτικισμό, φοβούμενη κινδύνους από τα δεξιά της.

«Η Δημοκρατία έχει ανοχή αλλά έχει και νόμους» τόνισε καλώντας όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να ψηφίσουν την πρόταση νόμου, η οποία, σημείωσε, είναι και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας ενώ επέκρινε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει δική του πρόταση νόμου.

«Τον καλώ να αφήσει τους τακτικισμούς και τα τερτίπια και να έρθει να ψηφίσει το νομοσχέδιο, κάνοντας τις δικές του βελτιώσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ενώ αντέκρουσε τους χαρακτηρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν υπηρέτησε ποτέ πολιτικές χρεοκοπίας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι η επιλογή της ΔΗΜΑΡ πριν από ένα χρόνο να στηρίξει την τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει, ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η ΝΔ έχει επιβάλλει τη θέλησή της στην κυβέρνηση, είπε όμως ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός των υπουργείων και των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Τάχθηκε υπέρ του ανασχηματισμού προτείνοντας κατάτμηση υπουργείων για καλύτερα αποτελέσματα.

«Η κατάθεση της κοινής πρότασης νόμου από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αποτελεί κομματικό πρόταγμα. Αποτελεί μια πρωτοβουλία που θέτει τα κόμματα και τους βουλευτές μπροστά στις ευθύνες τους. Η ανταπόκριση, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ την Τετάρτη.

«Εγώ θέλω να παραμείνει η ΝΔ ως μια μεγάλη συντηρητική παράταξη μέσα στο δημοκρατικό τόξο, γι' αυτό και δε θα επιθυμούσα ποτέ με το πολιτικό μου λόγο ή με τη πολιτική μου δράση να σπρώξω τη συντηρητική παράταξη πέραν της διαχωριστικής γραμμής, στην άλλη πλευρά και δε δέχομαι και αρνούμαι να κάνω ταυτίσεις του τύπου επηρεάζεστε ή είστε ή αγκαλιάζεται τη Χρυσή Αυγή και διάφορα άλλα τέτοια που ακούγεται από την άλλη πλευρά της αριστεράς», υποστήριξε μιλώντας το πρώτο πρόγραμμα και Σπύρος Λυκούδης.

Η πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επέμεινε ότι επαρκεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όπως έκρινε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της κυβέρνησης. «Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ξεκαθαρίσει ότι το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, με τυχόν βελτιώσεις να είναι επιθυμητές. Είναι κάτι που το εννοούμε», τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τη δική του πρόταση νόμου την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ρατσισμού θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ερχομένη εβδομάδα, όπως τόνισε στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος ο επικεφαλής Αλέξης Τσίπρας, που ήταν και ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του πρωθυπουργού, αλλά και των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη, σχετικά με τη στάση τους στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοινώνοντας την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι θα γίνει νόμος του κράτους, όταν οι πολίτες δώσουν στις εκλογές στο κόμμα του.

«Η απόφαση του κ. Τσίπρα να καταθέσει δικό του νομοσχέδιο, που θα εφαρμοστεί μόνο αν γίνει πρωθυπουργός, ελήφθη, για να περιορίσει τα εσωκομματικά του μέτωπα και να "καπελώσει" τις απόψεις του κ. Μουλόπουλου και του κ. Λαφαζάνη. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ξεκάθαρα με την κίνησή του αυτή ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους», σχολίασε η ΝΔ.

«Μικροκομματικές σκοπιμότητες» καταλογίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη στάση του κόμματός του απέναντι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι «γι' άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα» και υποστηρίζει ότι «μπροστά στην προσπάθεια του να συντηρήσει ένα ανούσιο δίπολο ο κ. Τσίπρας γίνεται απλά δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά».

«Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες υπερισχύουν των αξιών και των αρχών» σημειώνει η κ. Γεννηματά.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σχολίαζαν την στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Εναγωνίως περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ την εγκατάλειψη του αντιρατσιστικού ν/σ από όλες τις πλευρές για να επαναλάβει αθλιότητες περί υποχωρητικών και συμβιβασμένων. H κατάθεση της πρότασης νόμου από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ αντί να κάνει τους υποκριτές του αριστερισμού τουλάχιστον να σιωπήσουν, τους οδηγεί σε νέες ύβρεις. Οι ίδιοι που μέρες τώρα έλεγαν ότι θα υποστηρίξουν το ν/σ Ρουπακιώτη, την ώρα που επιχειρείται μια κοινοβουλευτική μάχη κατά του νεοναζισμού, εξαφανίζονται σαν λαγοί. Τα συμπεράσματα στους δημοκρατικούς πολίτες».

Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος του.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το αντιρατσιστικό είπε ότι «ενσωματώνει αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποινικοποιεί την πολιτική άποψη»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλτ Λαουντερ, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την Ελλάδα καθώς όπως είπε συνεχίζει να μην υιοθέτει τη νέα νομοθεσία εναντίον του ρατσισμού. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, ότι τα κόμματα της κυβέρνησης στην Αθήνα αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα. Οι κήρυκες του μίσους και του εξτρεμισμού, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, δεν είναι μόνον απειλή για τις μειονότητες, όπως οι εβραίοι, είναι απειλή για τη δημοκρατία συνολικά», τόνισε ο κ. Λάουντερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα