Έντονες αντιδράσεις σε προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου

18:12 28/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη η Άγκυρα για το θέμα της εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Κύπρου. Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίζεται ότι η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου θα πρέπει να γίνει από ένα ενιαίο, συνεταιρικό κράτος, διαφορετικά, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώσει ότι οι πόροι της ανήκουν, τότε η Άγκυρα θα ταχθεί υπέρ της διχοτόμησης του νησιού.

Κάθε σκέψη για διχοτόμηση είναι αδιανόητη,. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα τα όποια πρέπει να σεβαστεί η Τουρκία, τονίζεται στην απαντητική επιστολή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών προς τον Τούρκο ομόλογό του. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι πρέπει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ενώ θα πρέπει να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο.

Οι όποιες διπλωματικές κινήσεις και σχοινοτενείς τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζουν την ουσία, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει παράνομες τις έρευνες από την Τουρκία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση στην Κύπρο χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως πρόσχημα και μοχλός για την επαναφορά -με διπλωματικό υποτίθεται τρόπο- της στρατηγικής της διχοτόμησης, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Για απαράδεκτες δηλώσεις του τούρκου υπ. Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωση της.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του κόμματος ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν» σε ακόμα χειρότερη έκδοση.

Σχετική είδηση: Συνεταιρικό κράτος στην Κύπρο για την ενέργεια ονειρεύεται ο Νταβούτογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα