Εντείνονται οι διεργασίες εν όψει της κύρωσης της Συμφωνία των Πρεσπών

09:45 19/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Συμφωνία των Πρεσπών επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον των ημερών. Δύο μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την κύρωσή της στη Βουλή και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται ότι διαμορφώνεται πλειοψηφία για την κύρωσή της που υπερβαίνει τις 151 ψήφους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της συμφωνίας τάσσονται μέλη του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ, καθώς και ανεξάρτητοι

βουλευτές.

Ειδικότερα, υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε χθες ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς, διαχωρίζοντας πάντως τη θέση τους από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.

Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική συμφωνία επ’ ωφελεία της πατρίδας μας και η κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι μία στιγμή ευθύνης, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ επέκρινε τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι η συμφωνία κινείται στην εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 και έχει πετύχει ακόμη περισσότερα.

Θετική στάση για τη συμφωνία αναμένεται να τηρήσουν τα κυβερνητικά στελέχη και ανεξάρτητοι βουλευτές Ελενα Κουντουρά και Κατερίνα Παπακώστα, ενώ την απόφασή τους να την υπερψηφίσουν έχουν ήδη γνωστοποιήσει ο επίσης ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, η Κεντρική Επιτροπή της οποίας συνεδριάζει αύριο.

Την άποψή του ότι πρόκειται για μία ισορροπημένη συμφωνία επαναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζοντας πως θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα να πορευτούμε στις εκλογές σε ένα κλίμα αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι προδότες και ποιοι μειοδότες. Σημειώνεται ότι η Φώφη Γεννηματά δεν ζήτησε κομματική πειθαρχία στο ΚΙΝΑΛ, προειδοποίησε ωστόσο με συνέπειες όσους ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, στα ύψη παραμένει η αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να μη διαπράξουν στρατηγικό λάθος σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα εθνικής σημασίας, αλλά και όλους τους πολίτες να διαβάσουν τη συμφωνία με νηφαλιότητα, προειδοποιώντας πως η στοίχιση πίσω από την ακροδεξιά ρητορική της ΝΔ θα έχει ιστορικές συνέπειες.

Με αφορμή την αντίδραση της ΝΔ για την αναφορά σε «μακεδονικό λαό» στη ρηματική διακοίνωση, το Μαξίμου καταλόγισε υποκριτική στάση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «ΝΔ και VMRO είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αυτού της πατριδοκαπηλίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ηράκλειο Κρήτης χθες, ζήτησε εκλογές πριν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία πρόχειρη συμφωνία που θα ανοίξει πληγές και στις δύο χώρες.

Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την περιοδεία του στο νομό Ηρακλείου και το απόγευμα στο νομό Ρεθύμνου.

Εν τω μεταξύ, συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών έχει προγραμματιστεί αύριο το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετικές ειδήσεις:

Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο το συλλαλητήριο της Κυριακής (video) Σκληρή γλώσσα Μητσοτάκη κατά Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (video)Συμφωνία Πρεσπών: Ενώπιον ιστορικών αποφάσεων η επόμενη εβδομάδα-Διεργασίες ενόψει κύρωσης (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα