Εντείνει τα πλήγματα εναντίον των Κούρδων η Άγκυρα – Ανησυχεί η Ουάσιγκτον (video)

22:04 29/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εντός συριακού εδάφους. Μάλιστα η Αγκυρα προειδοποιεί ότι θα εντείνει το σφυροκόπημα εναντίον κουρδικών δυνάμεων εάν δεν αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη. Ανησυχία εκφράζει η Ουάσιγκτον υπενθυμίζοντας ότι στόχος των επιχειρήσεων πρέπει να είναι η αποδυνάμωση του IΚ.

Με τους υποστηριζόμενους από την Άγκυρα Σύρους αντάρτες να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα χωριά γύρω από τις πόλεις Τζαραμπλούς και Μανμπίζ, η Άγκυρα

διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει στους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου κοντά στα τουρκικά σύνορα και προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει να τους χτυπά εάν δεν αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη.

Προχωρώντας μάλιστα και σε παράλληλη επικοινωνιακή επίθεση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορεί τη YPG για εθνοκάθαρση στις περιοχές που ελέγχει.

Η YPG απορρίπτει τις κατηγορίες αλλά και τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί παρουσίας Κούρδων μαχητών δυτικά του Ευφράτη υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πρόσχημα.

Την ίδια ώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο, υποστηρικτής της αραβο-κουρδικής συμμαχίας στην οποία μετέχει η YPG, χαρακτηρίζει μέσω εκπροσώπου του ως απαράδεκτες τις συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και συρο-κουρδικών δυνάμεων, ζητά αποκλιμάκωση και υπενθυμίζει ότι στόχος των επιχειρήσεων πρέπει να είναι η εξουδετέρωση του ΙΚ και όχι το ξεκαθάρισμα εδαφικών διαφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα