Εντατικές προσπάθειες χωρίς αποκλιμάκωση των μέτρων

20:01 8/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι 1900 θάνατοι της Αμερικής και οι 1400 της Γαλλίας σε μια μέρα φανερώνουν ανάγλυφα ότι τα χειρότερα της πανδημίας είναι μπροστά μας και ότι επ` ουδενί δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αποκλιμάκωση των αυστηρών μέτρων τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τo 1.450.000 ενώ περισσότεροι από 83.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από 60.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, αριθμός που αντιστοιχεί στο 70%

των θανάτων σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Μέχρι τις 19.15 της Τετάρτης 8/4/2020 (ώρα Ελλάδας), οι νεκροί στην Ευρώπη ανέρχονταν στους 60.325 (σε σύνολο 762.625 κρουσμάτων). Σε παγκόσμιο επίπεδο, από την ασθένεια Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 84.435 άνθρωποι.

Η Ιταλία (17.669 θάνατοι) και η Ισπανία (14.555) είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και ακολουθούν η Γαλλία (10.328) και η Βρετανία (7.097), που σήμερα κατέγραψε ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο.

Tαξιδιωτική οδηγία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη του Σένγκεν και τις συνδεδεμένες χώρες, να παρατείνουν τους προσωρινούς περιορισμούς των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την Ε.Ε., ως τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η εμπειρία των κρατών μελών και των άλλων χωρών που εκτέθηκαν στην πανδημία, δείχνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αναχαίτιση του ιού απαιτούν πάνω από 30 ημέρες για να είναι αποτελεσματικά. Η Επιτροπή ζητά επίσης συντονισμένη προσέγγιση στο μέτρο της παράτασης, καθώς «η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα αν εφαρμοστεί από όλα τα κράτη του Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ομοιόμορφο τρόπο».

Στην Ευρώπη

Όπως μεταδίδει από τη Γαλλία η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Θωμαΐς Παπαϊωάννου: «Στη Γαλλία, μετά από σχεδόν ένα μήνα καραντίνας, οι οικονομικοί δείκτες χτυπάνε κόκκινο: το γαλλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6% το 1ο τρίμηνο 2020. Σχεδόν 6 εκ. εργαζόμενοι, σε τεχνητή ανεργία, με κόστος σχεδόν 20 δις σε 3 μήνες. Όμως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα, με ορίζοντα να γίνουν μαζικά τεστ και να εφοδιαστεί ο πληθυσμός με μάσκες. Στοχεύει μάλιστα να προτείνει στους Γάλλους, εθελοντικά, την υιοθέτηση ενός λογισμικού ιχνηλάτησης των μετακινήσεων τους και διασποράς του ιού.

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle επιστρέφει εσπευσμένα στη βάση του λόγω 40 ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ του πληρώματος».
Οι εικόνες με τον Εμανουέλ Μακρόν στο δρόμο να τους χαιρετά προκάλεσαν ενθουσιασμό στους πολίτες που είχαν βγει στα μπαλκόνια τους, αλλά και αντιδράσεις στις φτωχογειτονιές του Παρισιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες, ζητώντας ταυτόχρονα να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα περιορισμού. Μάλιστα επικρίθηκε γιατί δεν φάνηκε να εφαρμόζει τον κανόνα της κοινωνικής απόστασης, όταν τόσος κόσμος συγκεντρώθηκε γύρω του.
Ήταν η στιγμή που γινόταν γνωστό ότι η Γαλλία γινόταν η τέταρτη χώρα στον κόσμο με πάνω από 10.000 θανάτους ενώ στη Γερμανία τα κρούσματα επίσης αυξάνονταν, ξεπερνώντας τις 100.000.

«Και το πιο λεπτομερές σχέδιο δεν είχε προβλέψει το πλήγμα στην Κίνα και ότι όλες οι χώρες θα ζούσαν την κορύφωση της πανδημίας ταυτόχρονα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τα μέτρα αποκλεισμού στη Γαλλία αναμένεται να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες ενώ τεράστιο είναι και το πλήγμα στην οικονομία: για ύφεση 6% το πρώτο τρίμηνο κάνει λόγο η γαλλική Κεντρική Τράπεζα- ποσοστό ρεκόρ που δεν είχε ξαναζήσει η χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

EPA/CESARE ABBATE

Στην Ισπανία

Στην ανταπόκρισή της για την ΕΡΤ η Δώρα Μακρή αναφέρει ότι: «Από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει σιγά σιγά η επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκινώντας από τη βαριά βιομηχανία και την οικοδομή. Παρότι η καραντίνα συνεχίζεται ως τις 26/4 και αύριο η Βουλή αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση αυτή της κυβέρνησης.
Στατιστικό δείγμα 60.000 Ισπανών αναμένεται να δώσει την πραγματική διάσταση της πανδημίας στη χώρα και κυρίως των ασυμπτωματικών περιπτώσεων. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον επτά εκατομμύρια Ισπανοί έχουν προσβληθεί χωρίς συμπτώματα.

Ανακούφιση στα νοσοκομεία τα εξιτήρια (48.000) περισσότερα από τις εισαγωγές σε 12 από τις 17 Αυτονομίες της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία 4.748 είναι τα νέα κρούσματα σε σύνολο 146.690. Οι θάνατοι ανέρχονται σε 14.555 αυξημένοι κατά 510 την τελευταία μέρα».

Στη Βρετανία

Με τον πρωθυπουργό στην εντατική, με 786 νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο και έξι χιλιάδες συνολικά, ανησυχία και φόβος κυριαρχούν στη χώρα, ενώ όπως μεταδίδει η Ευδοξία Λυμπέρη: «Ο Βρετανός π/θ είναι σε σταθερή κλινική κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας στην οποία νοσηλεύεται. Αναπνέει χωρίς βοήθεια και είναι σε καλή διάθεση. Δεν είναι γνωστό πότε θα βγει. Ωστόσο η πλήρης ανάρρωση του μπορεί να διαρκέσει και ένα μήνα. Ένα μήνα με τη χώρα στην καρδιά της κρίσης του COVID19.

Ποιος θα πάρει τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα; Η Βρετανία εν μέσω κρίσης γράφει πολιτική ιστορία καθώς ένας υπουργός καλείται να στη θέση του πρωθυπουργού χωρίς προκαθορισμένες αρμοδιότητες. Γι αυτό και πιθανά η αναθεώρηση των περιοριστικών μέτρων προγραμματισμένη για τις 13 Απριλίου να καθυστερήσει.

Νούμερο δύο ορίστηκε ο ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σουνακ. Οι αποφάσεις αναμένεται να λαμβάνονται συλλογικά με επικεφαλής και τον υπ υγείας και τον υπ. παρά τω πρωθυπουργό.
Εν τω μεταξύ σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ σε 24 ώρες με 936 νεκρούς σε νοσηλευόμενους με κορονοϊό και την κορύφωση να αναμένεται σε λίγες μέρες.

EPA/Mourad Balti Touati

Στην Ιταλία

Τα νέα κρούσματα είναι 3.836 και πλέον έχουν φτάσει τις 139.422. Τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους 542 άνθρωποι και συνολικά οι θάνατοι είναι 17.669
Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των νεκρών. Παράλληλα, αυξάνονται σημαντικά οι θεραπευμένοι.

Στις ΗΠΑ

Αρνητικά ρεκόρ καταγράφουν συνεχώς οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ντόναλντ Τράμπ δηλώνει ότι πλησιάζει η κορύφωση της καμπύλης.Κάθε μέρα και χειρότερα λένε γιατροί και νοσηλευτές και προβλέπουν ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά το τέλος της κρίσης.

Επίσης άσκησε κριτική στον ΠΟΥ λέγοντας ότι: «Φαίνεται πως είναι πολύ κινεζό-κεντρικοί και θα πρέπει να το κοιτάξουμε. Και το κοιτάμε. Πληρώνουμε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που λαμβάνουν».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αρνείται τις κατηγορίες και τονίζει πως αυτή δεν είναι στιγμή εν μέσω μίας πανδημίας να διακοπεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η είδηση που μεταδίδουν πρακτορεία της Νότιας Κορέας, ότι 51 άνθρωποι που είχαν ξεπεράσει την ασθένεια, μολύνθηκαν και πάλι.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη αναφέρει ότι: «Bρισκόμαστε στην 4η εβδομάδα κοινωνικής αποστασιοποιήσης και κανένας δεν είναι σε θέση να μας πει πότε θα καταφέρουμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Οι μισοί ειδικοί λένε ότι θα φτάσουμε στην κορύφωση στις 16 Απριλίου, οι άλλοι μισοί λένε ότι θα δούμε τα χειρότερα αρχές Ιουνίου.

«Το φθινόπωρο αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τα παιδιά μας πάλι πίσω στα σχολεία» είπε ο επικεφαλής λοιμοξιολόγος της χώρας οδηγώντας σε απόγνωση εκατομμύρια οικογένειες που ήλπιζαν ότι αντιμετωπίζουμε μια παροδική κρίση.

Αυτή η αβεβαιότητα προκαλεί μεγάλο άγχος στους Αμερικανούς παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην χώρα έπεσαν στις 60.000 έως τον Αύγουστο. Όσο βελτιωμένη και αν είναι αυτή η πρόβλεψη δεν παύει να σημαίνει ότι πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας που σήμερα ζουν με τις οικογένειες τους, έως το καλοκαίρι θα πεθάνουν.

Τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα είναι έτοιμο το τεστ αντισωμάτων με το οποίο οι αρχές θέλουν να δουν κυρίως τον αριθμό των ασυμπτωματικών. Από αυτούς θα γίνει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και θα μπουν στην πρώτη γραμμή για να ξανά ανοίξει η χώρα. Στην συνέχεια θα αρχίσουν να επιστρέφουν και όσοι έχουν νοσήσει και γίνει καλά με την ελπίδα ότι το φθινόπωρο η κατάσταση θα μπορεί να είναι υπό σχετικό έλεγχο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν σήμερα τα 400.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, η οποία ανανεώνεται συνεχώς.

Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 12.912 άνθρωποι και οι ΗΠΑ οδεύουν να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Το Σάββατο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 300.000 ενώ σήμερα ανέρχονται στις 401.166. Παρά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σταδιακά, ανά Πολιτεία, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας αναφέρονται σε καθημερινή βάση περίπου 1.000 νεκροί σε όλη τη χώρα.

Οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού ενδεχομένως να ωθήσει 1,5 εκατ. οικογένειες στις ΗΠΑ στα πρόθυρα του να μείνουν άστεγες, προειδοποιούν ειδικοί στη στέγαση, εστιάζοντας όχι μόνον στην αύξηση της φτώχειας αλλά και στην επιτάχυνση της μετάδοσης της πανδημίας σε κατοικίες με μεγάλο αριθμό ενοίκων κάτω από την ίδια στέγη.

Ο αριθμός αυτός των οικογενειών ενδέχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα 8 εκατ. νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στο να χάσουν τα σπίτια τους, καθώς πληρώνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους σε ενοίκιο, υπογραμμίζουν ειδικοί και οργανώσεις αρωγής σε ιστοσελίδα για τη στέγαση και την πανδημία.

«Είναι ανατριχιαστικός ο αριθμός των ανθρώπων στη χώρα μας που χάνουν τη δουλειά τους, που χάνουν ώρες, που χάνουν το εισόδημά τους», τονίζει η Νταϊάν Γιέντελ, επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας Στέγασης Χαμηλών Εισοδημάτων.

Φωτό: AP/ Carlos Osorio

Στη Γιουχάν

Ο πόλεμος δεν τελείωσε, αλλά η Γουχάν επιστρέφει σταδιακά στην καθημερινότητα, μετά από 76 μέρες καραντίνας Στην κινεζική πόλη των 11 εκατομμυρίων, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, περισσότεροι από 50 χιλιάδες κάτοικοι μολύνθηκαν και 2.500 έχασαν τη ζωή τους. Τώρα, μετά την άρση του απόλυτου υγειονομικού αποκλεισμού, οι πολίτες της Γιουχαν μπορούν να μετακινηθούν και εκτός των ορίων της πόλης, χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητά τους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όχι όμως για να μεταβούν αεροπορικά στο Πεκίνο ή σε διεθνείς προορισμούς.

Στο Ιράν ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να χορηγήσει στη χώρα του, μία από τις πλέον πληγείσες από τον νέο κορονοϊό, ένα επείγον δάνειο ύψους πέντε δισεκ. δολαρίων το οποίο έχει ζητήσει προκειμένου να καταπολεμήσει την πανδημία.

«Καλώ όλους τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο Ροχανί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ert.gr

Keywords
μεσα μαζικης μεταφορας, διεθνές νομισματικό ταμείο, γαλλια, ελλαδα, μαΐου, δραση, ΕΡΤ, αεπ, δις, τεστ, βουλη, νέα, ιουνίου, σχολεια, σημαίνει, καλοκαιρι, ηπα, ΔΝΤ, απε-μπε, afp, ert, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τραπεζες, μετρο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ξανα, αποτελεσματα, ημερομήνια, υιοθετηση, χωρες, αεπ, αυτοκινητα, γερμανια, δουλεια, δωρα, εικονες, ηπα, ιραν, ισπανια, ιταλια, καθημερινη, κινα, οικονομια, προγραμμα, τα νεα, τεστ, υφεση, ωρα, afp, αγχος, αεροπορικα, αυξηση, ανεργια, απε, απε-μπε, εβδομαδες, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, γιατροι, δανειο, δευτερο, διεθνές νομισματικό ταμείο, δειχνει, δις, δωσει, δειγμα, ειπε, ελπιδα, εβδομαδα, εξι, επτα, ετοιμο, ευρωπη, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, κυβερνηση, λογο, μαΐου, μηνες, μειωση, νοσοκομεια, μπε, παιδια, πεκινο, πολιτεια, ρεκορ, σαββατο, σενγκεν, συνεχεια, σπιτια, σχεδιο, συμπτωματα, φθινοπωρο, φοβος, χειροτερα, χοπκινς, ωρες, χωρα, ιουνίου, καρδια, μπροστα, νεκροι, σημαίνει, τραπεζα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα