Ενωμένη η Ευρώπη για το «διαζύγιο» με την Μ. Βρετανία (video)

17:36 29/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit, στην Έκτακτη Σύνοδος των «27», στις Βρυξέλλες. Η «στέρεη και δίκαιη εντολή» για τις διαπραγματεύσεις εγκρίθηκε, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με μήνυμά του στο Twitter.

Πρόσωπα-κλειδιά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα είναι ως επικεφαλής ο πρώην Γάλλος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου ο Ξαβιέ Ζέους και ως εκπρόσωπος της Ευρωβουλής ο

Γκι Φερχόφσταντ.

Από τις δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων γίνεται με σαφήνεια αντιληπτό ότι «το Brexit είναι μια διαδικασία αμοιβαίων απωλειών» γι αυτό και όλοι επισημαίνουν ότι απώτερος στόχος είναι μια στενή και ισχυρή μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Στις «κόκκινες» γραμμές της πρωτόγνωρης και πολύπλοκης διαπραγμάτευσης η Ευρωβουλή, που είναι και το σώμα που θα επικυρώσει την αποχώρηση, έχει θέσει ως κόκκινες γραμμές: την προστασία των συμφερόντων των πολιτών, τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις, τη διασφάλιση των υποχρεώσεων του ΗΒ προς την ΕΕ μέχρι την πλήρη αποχώρησή του – αφού έως τότε η Βρετανία θα παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ, και τη διαρκή συζήτηση θεμάτων της διαπραγμάτευσης στην Ευρωβουλή.

Αξίζει, ωστόσο να σημειώσουμε ότι αρκετές χώρες της Ένωσης δημιουργούν ήδη τα δικά τους λόμπι, προκειμένου στις παράλληλες διμερείς συζητήσεις να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Ήδη, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας και της Δανίας, Έντα Κένυ και Λαρς Ράσμουσσεν για να συζητήσουν ειδικά για το Brexit και να διαμορφώσουν ιδιαίτερες κοινές θέσεις σε θέματα εμπορικών συναλλαγών. Αντίστοιχο πλαίσιο συζητήσεων διαμορφώνεται και στις χώρες του Βίζεγκραντ κυρίως για θέματα ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων πολιτών τους στη Βρετανία.

Ο κύβος ερρίφθη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε με ακρίβεια πότε και με ποιους όρους διαζυγίου θα καταλήξουν. Η πρώτη φάση, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ετών, αλλά η διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο.

Στο μεταξύ, οι ευρωεκλογές του 2019 δεν αποκλείεται να επιφέρουν πολλές μεταβολές, ενώ αν η Βρετανία αποχωρήσει νωρίτερα θα πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των 73 ευρωβουλευτών που την εκπροσωπούν. Αν δηλαδή, ο αριθμός αυτός μειώσει το σύνολο των ευρωβουλευτών, αν θα αναδιανεμηθεί ή αν θα περάσει η παρασκηνιακή προσώρας πρόταση να υπάρξουν ευρωβουλευτές επικρατείας.

Η γενική γραμμή, πάντως, είναι ότι «τίποτε δεν θα έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Από την πλευρά της η Βρετανία ελπίζει σε στενή εταιρική σχέση με την Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα