Ενίσχυση του ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο ζητά από τον Χαρίτση ο Γαληνός

13:34 21/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Nα ενταχθούν και τα 74 επενδυτικά σχέδια από το Βόρειο Αιγαίο τα οποία τα έλαβαν βαθμολογία πάνω από 50 στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» ζητά από τον Υφυπουργό Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Η ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων κατάταξης του προγράμματος επιφυλάσσει για το Βόρειο Αιγαίο

κάποιες τραγικές εξελίξεις . Αν οι πίνακες αυτοί οριστικοποιηθούν ως έχουν, το πρόγραμμα οδηγείται στην πλήρη απαξίωση για την περιοχή μας δεδομένου ότι στο Βόρειο Αιγαίο υποβλήθηκαν 107 επενδυτικά σχέδια από τα οποία τα 74 έλαβαν βαθμολογία πάνω από 50 και από αυτά μπορούν να εγκριθούν 28 σχέδια προϋπολογισμού 3.260.000 τα οποία αντιστοιχούν σε Δημόσια Δαπάνη 1.466.000 ευρώ δηλαδή από τη Συνολική Δημόσια Δαπάνη των 222.000.000 € του προγράμματος το Βόρειο Αιγαίο θα λάβει το πολύ το 0,6% !

Ακολουθεί το υπόμνημα Γαληνού:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΘΕΜΑ : ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ«Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Η ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων κατάταξης του προγράμματος «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» επιφυλάσσει για το Βόρειο Αιγαίο κάποιες τραγικές εξελίξεις .

Αν οι πίνακες αυτοί οριστικοποιηθούν ως έχουν, το πρόγραμμα οδηγείται στην πλήρη απαξίωση για την περιοχή μας οι δε τοπικές επιχείρησης που τόλμησαν να ελπίσουν σε κάποια χρηματοδότηση ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους θα οδηγηθούν στην υποβάθμιση και τον μαρασμό το δε πρόγραμμα οδηγείται στην απαξίωση καθώς όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα τοπικού τύπου με τον τρόπο αυτό «δεν υπάρχει ΕΣΠΑ για το Βόρειο Αιγαίο».

Οι πρώτες αντιδράσεις των συμπολιτών μας είναι ιδιαίτερα αρνητικές καθώς εκλαμβάνεται η ενέργεια αυτή ως υποβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παντελή αγνόηση των δυσχερών οικονομικών συνθηκών. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί τους καθώς η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Μετά την ανακοίνωση της 6-4-2017 του Υπουργείου ο προϋπολογισμός αυτός θα αυξηθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά 112 εκ ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 222 εκ. ευρω.

Στο Βόρειο Αιγαίο υποβλήθηκαν 107 επενδυτικά σχέδια από τα οποία τα 74 έλαβαν βαθμολογία πάνω από 50 .

Από αυτά μπορούν να εγκριθούν :

28 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 3.260.000 τα οποία αντιστοιχούν σε Δημόσια Δαπάνη 1.466.000 ευρώ δηλαδή από τη Συνολική Δημόσια Δαπάνη των 222.000.000 € του προγράμματος το Βόρειο Αιγαίο θα λάβει το πολύ το 0,6% !

Λαμβάνοντας υπόψη την γεωπολιτική θέση (ΝΑ άκρο της Ευρώπης), το οικονομικό προφίλ, και την επιβάρυνση από τις μεταναστευτικές ροές θεωρούμε ότι το παραπάνω ποσοστό αποτελεί μελανό σημείο για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα και για αυτό ζητάμε την έγκριση όλων των επενδυτικών σχεδίων με βαθμολογία άνω του 50.

Αυτό εξάλλου θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη υλοποίησης σχετικών κυβερνητικών δεσμεύσεων και αναγνώρισης του ρόλου των τοπικών κοινωνιών στην επιτυχή αντιμετώπιση ενός, δυσανάλογα μεγάλου για τα μέτρα τους, προβλήματος όπως το προσφυγικό.

Το κόστος για αυτή την ενέργεια αναλογεί σε Δημόσια Δαπάνη 3,6 εκ ευρώ δηλ το 1,6% του προϋπολογισμού του προγράμματος (δηλ μικρότερο από το 2% που είναι η αντιστοιχία του πληθυσμού του Β. Αιγαίου στον πληθυσμό της χώρας). Είναι γνωστό σε όλους το Βόρειο Αιγαίο έχει επωμισθεί το, συντριπτικά, μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού προβλήματος με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον Τουρισμό και στις τοπικές οικονομίες οι οποίες αγκομαχούν υπό το βάρος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Το ίδιο μοτίβο αναμένεται να ακολουθηθεί και στο πρόγραμμα Ενίσχυσης των Τουριστικών ΜΜΕ όπου μάλιστα λόγω του προσφυγικού τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι περισσότερο δυσμενή.

Τέλος όσον αφορά την κατάταξη των περιφερειών είναι φανερό ότι η υφιστάμενη κατάταξη η οποία λαμβάνει σαν δείκτη το ΑΕΠ δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προφίλ των περιοχών με αποτέλεσμα η κατανομή του προϋπολογισμού να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Ακολουθούν σχετικοί πίνακες με αναλυτικά στοιχεία τα οποία επαληθεύουν τα παραπάνω επιχειρήματα.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Α. Η συνολική εικόνα υποβολής – αξιολόγησης των Επενδυτικών Σχεδίων (ΕΣ) παρουσιάζεται παρακάτω :

Στο παραπάνω διάγραμμα συμεπριλαμβάνεται και το Νότιο Αιγαίο ώστε να γίνει εμφανής η στρέβλωση που παρουσιάζεται .

Το παραπάνω γράφημα αντιστοιχεί στα εξής δεδομένα :

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ > 50ΠΙΘΑΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ1077428ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ14510036ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ1368633ΚΡΗΤΗ514370154ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ39025289ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΊΟ (*)214137117

(*) Το Νότιο Αιγαίο αποτελεί μόνο του αυτόνομη περιοχή με δικό του προυπολογισμό.

Επισημαίνεται ότι η Δημόσια Δαπάνη στο Νότιο Αιγαίο ήταν 3.100.000 ευρώ τα οποία με την αύξηση του Προυποπολογισμού της 6-4-2017 αναμένεται να ανέλθουν στα 6.200.000 ευρώ

Β. Η αναλογία των υπό έγκριση επενδυτικών σχεδίων είναι όπως παρακάτω :

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι καταλυτικά, περιγράφουν με αναλυτικό τρόπο την κατάσταση και δικαιολογούν συναισθήματα απογοήτευσης που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής μας. Υπενθυμίζουμε τέλος ότι σε αντίστοιχες έκτακτες καταστάσεις στο Ιόνιο (Σεισμοί στην Κεφαλονιά) η αντίστοιχη αντίδραση υποστήριξης ήταν η έγκριση όλων των επενδυτικών σχεδίων που είχαν υποβληθεί στο τότε πρόγραμμα, και υπό την έννοια αυτή υπάρχει ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια αντίστοιχη σημερινή ενέργεια .

Ευελπιστούμε στις δικές σας σχετικές ενέργειες αναφορικά με το θέμα και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία.

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός

Keywords
Τυχαία Θέματα