Ενημέρωση ΕΟΔΥ-ΓΓΠΠ: Κανείς νέος θάνατος-Επτά νέα κρούσματα-Σύνολο: 2.408 (live)

18:02 22/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά: Επτά μόνο νέα κρούσματα και κανείς νέος θάνατος, τα θύματα παραμένουν 121 με διάμεση ηλικία 74 χρόνια. Σύνολο κρουσμάτων: 2.408. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 55 πολίτες με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Έχουν ελεγχθεί 56.944 κλινικά δείγματα.

Η έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών της λοίμωξης από τον ιό συνεχίζεται, είπε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη

των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Ζυρίχης σχετικά με την εξέταση ιστικών δειγμάτων από ασθενείς που έπασχαν από τη νέα νόσο. Η μελέτη έδειξε την εντόπιση του ιού στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων πολλών οργάνων, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το ήπαρ και το έντερο και την επαγωγή θανάτου σε αυτά τα κύτταρα λόγω παρουσίας του ιού.

Το εύρημα αυτό αναμένεται να μας βοηθήσει στη διαλεύκανση των μηχανισμών της λοίμωξης από τον ιό και στο γιατί αυτός ο ιός προσβάλλει πολλά όργανα ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζητήθηκαν σήμερα σημαντικά θέματα, όπως η στρατηγική άρση των μέτρων, και έγιναν τοποθετήσεις από επιστήμονες της επιτροπής και του ΕΟΔΥ. Στα πλαίσια αυτά συζητήθηκε και η στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του «Ρ0» πολύ κάτω από το 1.

Οι στόχοι της επιτήρησης παραμένουν η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας, της γεωγραφικής εξάπλωσης και της σοβαρότητας του ιού στον πληθυσμό.

«Μας ενδιαφέρει το φορτίο της νόσου, μας ενδιαφέρουν οι τάσεις επιδημίας στο χρόνο και μας ενδιαφέρει η χρήση αυτών των δεδομένων για τον πολύ σημαντικό στόχο: να προβλέπουμε την πορεία καμπύλης επιδημίας», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Έτσι θα μπορούμε να έχουμε σωστή εκτίμηση και αποτίμηση για τα μέτρα μας και την άρση τους σε πολύ σημαντικές παραμέτρους, όπως η επάρκεια του συστήματος υγείας και φυσικά να υπάρχει ορθή επιλογή των κατάλληλων χρονικών σημείων στα οποία πραγματοποιούνται οι αλλαγές στα μέτρα», πρόσθεσε.

Φάνηκε από αυτήν τη συζήτηση που συνεχίζεται, είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας, ότι τα μέτρα έδρασαν και ατομικά αλλά και συνολικά στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα.

Ένας άλλος στόχος της επιτήρησης παραμένει η ανίχνευση και ο περιορισμός επιδημιών σε νοσοκομειακούς χώρους, σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων ή σε χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων ή κλειστές κοινότητες, ώστε να προστατευθούν ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

Σχετικά με τα σχολεία συνεχίζεται η ειδική συζήτηση στην επιτροπή, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας συμπληρώνοντας ότι δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση ή εισήγηση σήμερα Τετάρτη. «Αυτό θα γίνει με ειδικό τρόπο, με βάση την πορεία της επιδημίας ώστε να προστατεύεται η υγεία των παιδιών, του οικογενειακού τους περίγυρου, των ευπαθών ομάδων και όλης της κοινωνίας» τόνισε.

Σχετικά με μέτρα που αφορούν δομές Υγείας, σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της επιτροπής, όπως και για την λειτουργία των σχολείων, και θα υιοθετηθούν οδηγίες με ειδικά κριτήρια ιεράρχησης, τα οποία θα αξιολογούν οι επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων σε συνεργασία με την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου με γνώμονα την διασφάλιση της υγείας των ασθενών αλλά και της κανονικής λειτουργίας του νοσοκομείου.

Επιπρόσθετα συζητήθηκε η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό για την φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων. Η επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας, η οποία θα γίνεται σαν μια σύσταση αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με την οδηγία του ECDC, θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο μέρες, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Στην επιτροπή συζητείται επίσης η επανεξέταση της ευρείας χρήσης των ταχέων τεστ αντισωμάτων και των κριτηρίων με τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε τέτοια τεστ σε επιδημιολογικές μελέτες.

«Θέλουμε να μην οδηγηθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που έζησαν άλλες χώρες και να χρησιμοποιήσουμε αξιόπιστες δοκιμασίες αντισωμάτων για επιδημιολογικούς σκοπούς», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα