Ενημέρωση εν μέσω εντάσεων για τα προσφυγόπουλα στην Τερψιθέα

20:59 24/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο δημοτικό σχολείο της Τερψιθέας, η ενημέρωση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ε. Αναστασοπούλου, του διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των γονέων του δημοτικού σχολείου Τερψιθέας, όπου πρόκειται να φοιτήσουν προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό του Κουτσόχερου.

Τόσο η κ. Αναστασοπούλου, όσο και ο κ. Βούλγαρης διαβεβαίωσαν τους γονείς του δημοτικού σχολείου ότι θα φοιτήσουν 40 προσφυγόπουλα σε απογευματινή βάρδια (μετά τις 3 μμ.) και τα οποία έχουν όλα βιβλιάρια υγείας και είναι εμβολιασμένα.
Από

την πλευρά μερίδας γονέων που διαμαρτύρονταν και μάλιστα σε έντονο ύφος, τέθηκαν ζητήματα που είχαν σχέση με το γεγονός ότι δεν άνοιξαν κλειστά σχολεία, όπως το δημοτικό της Μάνδρας που βρίσκεται δίπλα από τη δομή φιλοξενίας για να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα, αλλά επιλέχθηκαν σχολικές μονάδες όπως αυτή της Τερψιθέας.

Ο σχολικός σύμβουλος Απ. Σωτηρίου που ενημέρωσε και αυτός με τη σειρά του τους γονείς, απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν, ξεκαθάρισε ότι η ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα διέπεται από διεθνείς συνθήκες και γίνεται ώστε τα παιδιά αυτά να μπορούν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σύστημα, είτε της χώρας τελικού προορισμού ή ακόμη και της ίδιας τους της χώρας σε περίπτωση επιστροφής τους.
Μάλιστα ο κ. Σωτηρίου ανέφερε ως παράδειγμα τα παιδιά των μεταναστών από άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί κανονικά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. «Υπάρχουν 800 χιλιάδες παιδιά που εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσω των τάξεων υποδοχής για 1 – 3 χρόνια και στη συνέχεια εντάχθηκαν κανονικά στις τάξεις των σχολείων», σημείωσε ο σχολικός σύμβουλος.

Επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 26ου Δημοτικού
Εν τω μεταξύ σε επιστολή που απέστειλαν στα τοπικά ΜΜΕ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου δημοτικού σχολείου Λάρισας, όπου επίσης υπάρχουν αντιδράσεις για την φοίτηση των προσφυγόπουλων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις του Συλλόγου για το θέμα ελήφθησαν μετά από συνεδρίαση και ζητείται τόσο από τη διευθύντρια, όσο και από ένα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου να ανακαλέσουν τους χαρακτηρισμούς περί ρατσιστών, που χρησιμοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες, ειδάλλως προειδοποιούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Η επιστολή που εστάλη ηλεκτρονικά στα τοπικά ΜΜΕ υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και ακόμη πέντε μέλη του Συλλόγου.

Η «Οικολογική Θεσσαλία»
Για το θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Λάρισας, ο Περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» Νικ. Πουτσιάκας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Είναι πραγματικά κρίμα και κατακριτέο, που τα παιδιά των προσφύγων θα ξεκινήσουν τη φοίτησή τους με διαφορετικό ωράριο από τα υπόλοιπα παιδιά και ελπίζουμε αυτό να αλλάξει συντομότατα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να συγχρωτιστούν και να μοιράσουν εμπειρίες και τον πολιτισμικό τους πλούτο.
Το σχολείο μπορεί να δώσει τα απαραίτητα και χρήσιμα εφόδια για το μέλλον, αλλά και να σμιλεύσει τον χαρακτήρα το πνεύμα και τη ψυχή τους κάθε παιδιού, αρκεί να δώσουμε στο καθένα τη δυνατότητα συμπόρευσης με όλα τα υπόλοιπα, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία της Λάρισας, και ιδιαίτερα στο 26ο Δ.Σ, παρότι τους δίνεται αυτή η δυνατότητα με αρκετή καθυστέρηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα