Ενημέρωση από ΕΟΔΥ-ΓΓΠΠ: Ένας μόνο νέος θάνατος και 31 νέα κρούσματα-Σύνολο κρουσμάτων 2.145-Νέο ιατρικό πρωτόκολλο (live+video)

18:03 13/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της νόσου Covid-19 στην χώρα από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά: Ένας νέος θάνατος καταγράφηκε σήμερα, δίνοντας ακτίνα αισιοδοξίας για την πορεία της επιδημίας. Το σύνολο των κρουσμάτων είναι 2.145 με 31 να είναι νέα. Εβδομήντα τρεις πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 68 χρόνια. Δεκαέξι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί 43.417 κλινικά δείγματα. Ο εκπρόσωπος του

υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε νέο ιατρικό πρωτόκολλο, που αφορά στην μελέτη  για την εφαρμογή όρου πλάσματος από ανθρώπους που είχαν νοσήσει,  σε νέους ασθενείς, ως μια νέα θεραπευτική προσέγγιση.

Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων που ανακοινώνουν κάποιες χώρες, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την αξιοπιστία τους θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς όπως έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται ότι ότι μετά από λοίμωξη με το νέο ιό, οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας – κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους. Φαίνεται πως η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Αν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί 1 έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα