Ένας τόνος πεταμένα δίχτυα ανασύρθηκαν από το Στρατώνι Χαλκιδικής

17:09 9/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας τόνος εγκαταλελειμμένα δίχτυα ανασύρθηκαν από το βυθό στο Στρατώνι Χαλκιδικής σε τρεις καταδύσεις που πραγματοποίησαν, σε ύφαλο κοντά σε μία από τις ελάχιστες αποικίες ιππόκαμπων στην Ελλάδα, μέλη του Ghost Fishing Greece και της Healthy Seas.

Από το Στρατώνι τα δίχτυα «φαντάσματα» θα μεταφερθούν στη ΔIΟΠΑΣ ΑΕ, εταιρία που συνεργάζεται με τη Healthy Seas

για τη συλλογή των άχρηστων διχτυών, στη συνέχεια θα καθαριστούν από τη Nofir για να καταλήξουν σε εργοστάσιο της Aquafil, όπου θα μετατραπούν σε υψηλής ποιότητας νήμα, τη βάση για νέα βιώσιμα προϊόντα, όπως μαγιό, χαλιά κ.α. Πάντως, όπως αναφέρει ο Νίκος Καρατζάς, υπεύθυνος της Ghost Fishing Greece, «αν και ο ύφαλος καθαρίστηκε από ένα μεγάλο κομμάτι διχτυού, εντούτοις ακόμα περισσότερο απομένει στο βυθό».

Η ομάδα, που αποτελούνταν από 6 δύτες, απομάκρυνε περίπου το 30% των διχτυών που κάλυπταν το συγκεκριμένο ύφαλο, ενώ λίγο πιο πέρα ένας ακόμα ύφαλος είναι καλυμμένος από δίχτυα, που εκτιμάται ότι βρίσκονται εκεί 3-4 χρόνια και θα αποτελέσει τον στόχο της επόμενης αποστολής των οργανώσεων.

Παράλληλα, με την καταδυτική δράση, η Ηealthy Seas υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στο Βάθος Δίχτυ», στο Πνευματικό Κέντρο Στρατωνίου, για τα παιδιά της κοινότητας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα