«Ένας δικτάτορας μέσα από τις εικόνες» στο Κέντρο φωτογραφίας του Μονπελιέ

16:13 17/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Κέντρο Φωτογραφίας Pavillon Populaire στο Μονπελιέ παρουσιάζει 240 σπάνιες φωτογραφίες με θέμα την θεσμοθέτηση της προπαγάνδας μέσω της φωτογραφίας έτσι όπως την χρησιμοποίησε ο Χίτλερ. H έκθεση με τίτλο «Ένας δικτάτορας μέσα από τις εικόνες», παρουσιάζει τις φωτογραφίες που τράβηξε ο προσωπικός φωτογράφος του, Heinrich Hoffmann Χίτλερ μεταξύ 1924 και 1945. Στόχος της έκθεσης είναι «να αποκαλύψει τις πηγές της ναζιστικής προπαγάνδας και να δείξει πώς αυτή οικοδομήθηκε με την πάροδο του χρόνου».

«Ο Χίτλερ αψηφά τους φωτογράφους και τους αποφεύγει στην

αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας, αλλά κατανοεί πολύ γρήγορα ότι με αυτό το μέσο μπορεί να επιβάλλει στο κοινό την εικόνα του ηγέτη», εξηγεί ο Alain Sayag, επιμελητής της έκθεσης. Με την πάροδο του χρόνου ο φωτογράφος οικοδόμησε μια αρκετά κωδικοποιημένη εικόνα του Χίτλερ και η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για να αποσπάσει την απόλυτη υποστήριξη του λαού μέσω μιας καταιγιστικής και συνεχούς προπαγάνδας, εξηγεί ο επιμελητής της έκθεσης.Στο πρώτο μέρος της έκθεσης, η διαφορά μεταξύ της εικόνας του Χίτλερ κατά τη διάρκεια της δίκης του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1923 κι έπειτα είναι μεγάλη. Οι πρώτες φωτογραφίες είναι από την φυλακή Landsberg από όπου προέρχεται και αυτή που απεικονίζει τον Χίτλερ στο παράθυρο. Οι φωτογραφίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν αργότερα και σε γραμματόσημα και το Γερμανικό Ταχυδρομείο κατέβαλλε τα πνευματικά δικαιώματα όχι στον φωτογράφο, αλλά στον ίδιο τον Χίτλερ.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα εβραϊκά γκέτο της εποχής και περιλαμβάνει επίσημες φωτογραφίες είτε Γερμανών φωτογράφων προπαγάνδας, είτε Εβραίων αιχμαλώτων και απεικονίζουν την καθημερινή ζωή στα γκέτο καταγράφοντας έτσι μία από τις τραγικές συνέπειες της ναζιστικής προπαγάνδας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος το 2013 και θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018.

ΠΗΓΗ: LeFigaro

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα