Ένας ανεμοστρόβιλος από ανοξείδωτο χάλυβα κατασκευάζεται στην Αρλ της Γαλλίας

14:15 28/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πόλη της Αρλ στη νότια Γαλλία, γνωστή για το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας, Les Rencontres d’Arles, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν πύργο που σχεδίασε ο Φρανκ Γκέρι, ο Αμερικανο-καναδός αρχιτέκτονας βραβευμένος με το περίφημο βραβείο Pritzker και διάσημος για τα περίφημα κτίρια όπως το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Πρόκειται για το συγκρότημα Luma Arles,

ένα κέντρο τέχνης που σκοπό έχει να στηρίξει ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Το ίδρυσε η Ελβετίδα συλλέκτρια Μάγια Χόφμαν και τα εγκαίνια του θα γίνουν την άνοιξη του 2020. Το Luma Arles βρίσκεται στην περιοχή ενός σιδηροδρομικού σταθμού της SNCF που έχει εγκαταλειφθεί από το 1986. Μάλιστα, στην ίδια περιοχή, πολλά βιομηχανικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε γκαλερί.

Ο αλουμινένιος πύργος του Γκέρι που χάνεται μέσα στον ουρανό, έχει 56 μέτρα ύψος και μοιάζει με ακατέργαστο μέταλλο. Γυάλινα κουτιά και λαμπερές πλάκες αλουμινίου στοιβάζονται γύρω από τον πύργο, σε ένα ακανόνιστο σχηματισμό πάνω από ένα κυκλικό γυάλινο αίθριο. Μάλιστα, ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Μίλλερ παρομοίασε τον πύργο με έναν «ανεμοστρόβιλο από ανοξείδωτο χάλυβα».

«Με αυτό το έργο θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Arles, από το δέλτα του Ροδανού στη Μεσόγειο, μέσω ανταλλαγής κι επικοινωνίας με τον κόσμο και την εξέλιξή του», εξηγεί η ιδρύτρια.

Τα σχέδια του Γκέρι αναπαριστούν τους βραχώδεις σχηματισμούς που υπάρχουν κοντά στην πόλη και τους οποίους είχε απαθανατίσει ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ το 1888, κατά τη διαμονή του στην Αρλ. Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχει ένα μεγάλο κυκλικό αίθριο που θυμίζει το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της πόλης, που έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα