«Ενα κουτί θάλασσα» -Πρωτοποριακό περιβαλλοντικό πρόγραμμα από την Greenpeace

10:05 18/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι Έλληνες ψαράδες όλο και πιο συχνά γυρίζουν στο λιμάνι με άδεια τη βάρκα τους… Οι καταστροφικές πρακτικές αλιείας οδηγούν τις θάλασσές μας σε μαρασμό. Αν δεν γίνει κάτι πολύ σύντομα θα βλέπουμε τους “θησαυρούς” τους μόνο σε φωτογραφίες.

Οι ψαράδες χαμηλής έντασης βλέπουν στη θάλασσα το μέλλον τους, για αυτό την προστατεύουν όσο κανείς, ψαρεύοντας με τρόπους που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στον βυθό και τη θαλάσσια ζωή. Ωστόσο, η αγορά δεν λειτουργεί με ευνοϊκούς όρους για αυτούς, αναγκάζοντας πολλούς να αφήσουν τα καΐκια τους και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.

«Πριν

20 χρόνια, εδώ στο λιμάνι είχε καθημερινά γύρω στα 500 κιλά ψάρια, ενώ τώρα δεν φτάνουν τα 50 κιλά. Αν περάσουν 10 χρόνια ακόμα, δεν θα βγάζουμε τίποτα». Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει καλύτερα αυτό που συμβαίνει στις θάλασσές μας από τους παράκτιους ψαράδες χαμηλής έντασης, όπως ο Νίκος από τη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου. Καθημερινά βλέπει τις ψαριές του να μειώνονται και δυσκολεύεται να βγάλει το μεροκάματό του. Ανησυχεί πολύ για το επάγγελμά του, αφού πιστεύει ότι σε λίγα χρόνια θα είναι και οι ψαράδες …είδος προς εξαφάνιση.

Όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, στηρίζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα της Greenpeace «

Keywords
Τυχαία Θέματα