Ένα ηλιακό μπαλόνι για ανθρωπιστικό σκοπό

17:50 2/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δυο νεαροί Γάλλοι σχεδίασαν ένα φωτοβολταϊκό μπαλόνι που παράγει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό να βοηθήσουν τα θύματα φυσικών καταστροφών και τους πρόσφυγες. Η Julie Dautel και ο Cédric Tomissi σχεδίασαν το Zephyr Solar, λειτουργεί με ήλιο και μπορεί να φτάσει έως και τα 150 μέτρα ύψος. Εξοικονομεί επίσης πολύ χρόνο καθώς τροφοδοτείται μόνο μία φορά το μήνα και μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακού φωτός από μια στέγη ή μια σκηνή.

Το Γαλλικό δίδυμο έχει σχεδιάσει ένα πλήρως αυτόνομο kit ενέργειας, το οποίο προσφέρει μια

εναλλακτική λύση στις συμβατικές γεννήτριες που βασίζονται σε ορυκτές πηγές ενέργειας. Περιέχει ένα μπαλόνι διαμέτρου τριών μέτρων που είναι καλυμμένο με ελαφρύ φωτοβολταϊκό υλικό, έναν ηλεκτρολύτη που παράγει υδρογόνο από εννέα λίτρα νερού και με το οποίο τροφοδοτεί το μπαλόνι καθώς και μια συσκευή εξοπλισμένη με μπαταρίες που διανέμει την ενέργεια του μπαλονιού αποθηκεύοντας παράλληλα το πλεόνασμα. Το Zéphyr Solar είναι ελαφρύ σε αντίθεση με τις συμβατικές φωτοβολταϊκές συσκευές και προσαρμόσιμο ανάλογα με την τοποθεσία και τις ανάγκες.

Το μπαλόνι χρειάζεται 12 ώρες για να ξεκινήσει να παράγει ενέργεια και μπορεί να αποδεσμεύσει χώρο για την εγκατάσταση νοσοκομείου και σκηνών. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια πλημμυρών, όταν οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι δυο σχεδιαστές έχουν ήδη κερδίσει πολλές διακρίσεις, μια διετή τεχνική υποστήριξη από την EDF (Επιχείρηση ηλεκτρισμού της Γαλλίας) και τη βοήθεια εννέα φοιτητών μηχανικών. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια χρηματοδότησης ενώ πολλές ΜΚΟ όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), έχουν δείξει ενδιαφέρον για το Zephyr Solar.

ΠΗΓΗ :

Keywords
Τυχαία Θέματα