Ένα ηλεκτρονικό τριαντάφυλλο μπορεί να μας δώσει ρεύμα

13:43 28/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πρώτο ζωντανό φυτό, ένα τριαντάφυλλο, που διαθέτει ενσωματωμένα ηλεκτρονικά σύρματα και κυκλώματα, έτσι ώστε να λειτουργεί ως υπερ-πυκνωτής, δημιούργησαν επιστήμονες από τη Σουηδία με επικεφαλής Ελληνίδα ερευνήτρια.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Οργανικών Ηλεκτρονικών του Πανεπιστημίου της πόλης Λινκέπινγκ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια, Ελένη Σταυρινίδου, δημιούργησαν το ηλεκτρονικό φυτό (e-Plant), που είναι ικανό να αποθηκεύει ηλεκτρικά φορτία (δηλαδή ηλεκτρική ενέργεια) και να φορτίζεται και να εκφορτίζεται εκατοντάδες φορές.

Οι πυκνωτές είναι συσκευές (διατάξεις)

που χρησιμεύουν ως μέσα αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, κατ’ επέκταση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Σουηδοί επιστήμονες αναπτύσσουν, εδώ και χρόνια, ηλεκτρονικά συστήματα μέσα στα φυτά κάνοντάς τα, έτσι, να λειτουργούν ως «ηλεκτρικές συσκευές».

Τον Νοέμβριο του 2015, οι ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο τρανζίστορ μέσα σε φυτό. Τώρα, οι ερευνητές προχώρησαν ακόμα περισσότερο, βελτιώνοντας το πολυμερές υλικό τους, μία διαλυτή στο νερό υδρογέλη, έτσι ώστε, εκτός από το βλαστό, να σχηματίζει σύρματα σε όλο το τριαντάφυλλο, στα φύλλα και στα πέταλα.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν πυκνωτές, χρησιμοποιώντας τα οργανικά σύρματα μέσα στο φυτό ως ηλεκτρόδια και τον φυτικό ιστό ανάμεσα στα σύρματα, ως μονωτικό υλικό. Ο φυτικός-ηλεκτρονικός πυκνωτής ήταν σταθερός για πολλές φορτίσεις-εκφορτίσεις.

Η δρ. Σταυρινίδου ανέφερε σχετικά: «Καταφέραμε να φορτίσουμε επανειλημμένως το τριαντάφυλλο, εκατοντάδες φορές, χωρίς καμία απώλεια στην απόδοση της συσκευής. Τα επίπεδα ενεργειακής αποθήκευσης που πετύχαμε, είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με εκείνα των υπερπυκνωτών». Η ίδια πρόσθεσε: «Η έρευνά μας είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και το τι θα φέρει το μέλλον, αποτελεί ακόμη ανοιχτό ερώτημα».

H Ε. Σταυρινίδου αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έκανε και μεταπτυχιακά στη νανοτεχνολογία. Πήρε το διδακτορικό της το 2013 από το Τμήμα Βιοηλεκτρονικής της Ecole Nationale Supérieure des Mines de Saint Étienne στη Γαλλία και έκτοτε διεξάγει έρευνα και διδάσκει στο σουηδικό Πανεπιστήμιο της Λινκέπινγκ, με ειδίκευση στην ενσωμάτωση της βιοηλεκτρονικής στα φυτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ένα ηλεκτρονικό τριαντάφυλλο μπορεί να μας δώσει ρεύμα,