Εν αναμονή της απόφασης του τουρκικού ΣτΕ για την Αγία Σοφία-Οι τελευταίες πληροφορίες (video)

08:24 2/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σήμερα αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας επί της αγωγής του επικεφαλής ΜΚΟ που ζητά να επιστρέψει η χρήση της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος με τον ισχυρισμό ότι η υπογραφη του Ατατούρκ στη σχετική απόφαση του 1934  ήταν πλαστή. Παρόμοιος ισχυρισμός είχε απορριφθεί το 2005. Aνοιχτό είναι ωστόσο το ενδεχόμενο, να αναβληθεί η έκδοση απόφασης ή να καθυστερήσει η δημοσίευσή της, λόγω των διεθνών αντιδράσεων. Ο Αμερικανός υπουργός

Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε χθες την Άγκυρα να μην μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της, ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.

Παρακολουθήστε απευθείας την ΕΡΤ1

Ηχηρή παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία: Να μην γίνει τζαμί (video)

Η Αγία Σοφία, είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας,  και δεν εναπόκειται σε κανέναν να μιλά για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το ύφος «προειδοποιούμε, υπαγορεύουμε», σχολίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Όπως μεταδίδει από την Τουρκία η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αρ. Φερεντίνου η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να καταλήξει σε αναβολή της απόφασης για δύο εβδομάδες, είτε να μην καταλήξει σε καμία απόφαση κρίνοντας ότι το θέμα είναι πολιτικό, και παραπέμποντάς το στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα