Εμβολιασμός μετ’ εμποδίων σε ευρωπαϊκές χώρες για το εμβόλιο της AstraZeneca

21:34 15/3/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ντόμινο αναστολών στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εμφάνισης περιστατικών θρομβώσεων, τα οποία πάντως δεν έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Μετά την Ολλανδία, σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν προληπτικά τη χρήση του. Σε νέα

εμπόδια σκοντάφτει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή που παρατείνονται ή επιβάλλονται εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η Ιταλία σταματά προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της ΆστραΖένεκα και εισαγγελέας στο Πεδεμόντιο κατέσχεσε σχεδόν 400.000 δόσεις μετά τον πέμπτο ύποπτο θάνατο. Ο 57χρονος δάσκαλος μουσικής, Σάντρο Τονιάτι, έκανε το εμβόλιο το Σάββατο το απόγευμα και αφότου ανέβασε υψηλό πυρετό έχασε τη ζωή του το πρωί της Κυριακής. Όπως και οι άλλοι 4, δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Toυς θανάτους νεαρής νοσηλεύτριας και μιας 60χρονης γυναίκας λίγες μέρες αφότου έκαναν το εμβόλιο της ΆστραΖένεκα ερευνούν η Νορβηγία και η Δανία αντίστοιχα.

Η αβεβαιότητα για το συγκεκριμένο εμβόλιο και το αν προκαλεί θρομβώσεις στο αίμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη. Η Γερμανία και η Γαλλία οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλαν τη χρήση του, με τον Εμανουέλ Μακρόν να λέει ότι περιμένει τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Την ίδια απόφαση είχαν ήδη λάβει κι άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Δανία και η Ολλανδία, μετά την καταγραφή περιστατικών με σοβαρές παρενέργειες.

Η ΆστραΖένεκα επιμένει ότι το εμβόλιό της είναι ασφαλές, κάτι με το οποίο συμφωνούν οι πρωθυπουργοί του Καναδά και της Βρετανίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που σύντομα θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για το θέμα, απευθύνει έκκληση στα κράτη να μην σταματούν την εκστρατεία εμβολιασμού, γιατί σώζει ζωές και περιορίζει τα σοβαρά περιστατικά.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Εμβολιασμός μετ’ εμποδίων σε ευρωπαϊκές χώρες για το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα