Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ο Κάρλες Πουϊτζδεμόντ και οι συνεργάτες του

02:40 6/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους έλαβε ο Βέλγος ειδικός δικαστής για τον επικεφαλής της Καταλονίας Κάρλες Πουϊτζδεμόντ και τους τέσσερις πρώην υπουργούς της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του.

Τους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στις αρχές όποτε αυτό τους ζητηθεί. Επίσης πρέπει να ενημερώσουν για το που θα διαμείνουν και να παρίστανται αυτοπροσώπως σε όλες τις ακροάσεις ενώπιον του δικαστηρίου.

Επαφίεται πλέον σε άλλο όργανο της βελγικής δικαιοσύνης, το Δικαστήριο εν Συμβουλίω (Chambre du Conseil),

να αποφανθεί σχετικά με την εκτέλεση του ισπανικού εντάλματος σύλληψης μέσα στις προσεχείς 15 ημέρες.

Οι πέντε τους θα πρέπει να εμφανιστούν στο δικαστήριο, όπου θα εξεταστεί με λεπτομέρεια το αίτημα της Ισπανίας για την έκδοσή τους, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης.

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας και οι τέσσερις συνεργάτες του για τους οποίους είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης παραδόθηκαν οικειοθελώς την Κυριακή στη βελγική αστυνομία. Έπειτα από μια μαραθώνια, δεκάωρη ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε Καταλανοί υπό τον όρο να μην εγκαταλείψουν τη βελγική επικράτεια χωρίς την άδεια της δικαιοσύνης.

Η βελγική κυβέρνηση υπήρξε από την αρχή επικριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης της καταλανικής κρίσης από την Ισπανία. Μιλώντας στο δίκτυο VTM, νωρίτερα ο Βέλγος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών, Jan Jambon, είχε κφράσει την ανησυχία του για τη στάση της Μαδρίτης.

«Απλά διερωτώμαι πως γίνεται ένα κράτος μέλος της ΕΕ να φτάσει σε αυτό το σημείο και επίσης αναρωτιέμαι που είναι η γνώμη της Ευρώπης για αυτό» και πρόσθεσε πως υπάρχει το ισπανικό δίκαιο, αλλά και το διεθνές δίκαιο, και η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τέτοια ζητήματα και υπερβαίνουν το δίκαιο των κρατών μελών, οπότε πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρακολουθεί στενά».

Ο Πουϊτζδεμόν και στενοί του συνεργάτες που κατηγορούνται για εξέγερση, στάση και κακοδιαχείριση πόρων, κατέφυγαν στο Βέλγιο αμέσως μετά την καθαίρεση της κυβέρνησής του και τη διάλυση της περιφερειακής βουλής από τη Μαδρίτη, που ανέλαβε και τον έλεγχο της Καταλονίας.

Οι πρόωρες περιφερειακές εκλογές ορίστηκαν για τις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας μπορούν να συγκεντρώσουν από 66 ως 69 έδρες, στην αποτελούμενη από 135 έδρες καταλανική βουλή. Φαίνεται δηλαδή να συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους αλλά η πλειοψηφία – που κρίνεται στις 68- είναι αβέβαιη.

Πηγή Reuters, AFP, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα