Έκθεση Ζωγραφικής «Η πόλη… το σπίτι μας» στον Κήπο της Μεσογείου

13:41 8/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έκθεση Ζωγραφικής «Η πόλη… το σπίτι μας» τη Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στις 12:00 στο περίπτερο του Κήπου της Μεσογείου.

«Κάθε βήμα έξω από το σπίτι σου, σε φέρνει σ’ ένα μέρος που μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους και ζώα, σ’ ένα μεγάλο σπίτι, την πόλη που ζεις. Οι δρόμοι της, τα πάρκα, οι πλατείες, τα κτήρια και η φύση της, είναι το μέρος που ξετυλίγεις τη δράση σου, το παιχνίδι σου, τις ανάγκες σου. Τι χρώμα έχει η πόλη σου; Έχει τοίχους καθαρούς

και πράσινα πάρκα; Έχει χώρους για άτομα με αναπηρίες, για ποδήλατα, για μουσικές, για βόλτες, για τρέξιμο, για ξάπλες, για ζωάκια, για ηλιοβασιλέματα, για να πεις τη γνώμη σου και να ακούσεις τη γνώμη των άλλων; Ονειρέψου μια πόλη όπως τη θέλεις και μετά κάνε το όνειρό σου πραγματικότητα με τη στάση σου και τη δράση σου. Η πόλη όταν την αγαπήσεις, θα στο ανταποδώσει… Όταν τη σεβαστείς, όταν τη διατηρείς καθαρή, όταν φυτέψεις δέντρα και λουλούδια στα παρτέρια της, όταν αφήνεις χώρο για αναπηρικά αμαξίδια, όταν φροντίσεις να μην υπάρχουν αδέσποτα ζώα, είναι μια πόλη ανθρώπινη… η δική σου… Και η πόλη θα σ’ ακολουθεί για να σου δώσει χώρο, για να ζεις τις μικρές και μεγάλες Περιπέτειες της καθημερινότητάς σου”.

Ο διαγωνισμός με 600 συμμετοχές, εγγράφεται στο πλαίσιο των δράσεων που ετοιμάζει ο Σύλλογος με την Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος – ΠΕΕΒΕ και το Κολλέγιο Ανατόλια.

Παιδιά 6 έως 12 ετών, από 25 σχολεία της Θεσσαλονίκης, απάντησαν στην πρόσκληση του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και ζωγράφισαν ελεύθερα τη θάλασσα, τον ουρανό, τον αστικό ιστό, το πράσινο, τους δρόμους, κοιτάζοντας την θάλασσα από την πόλη ή την πόλη από την θάλασσα. Μουτζούρες και γραμμές, ευθείες ή καμπύλες, γωνίες και υπογραμμισμένα περιγράμματα σε μια λευκή κόλλα. Μετά έρχεται το χρώμα και η εικόνα ζωντανεύει.

Παιδικά ιχνογραφήματα, που κρύβουν μέσα τους έναν απεριόριστο πλούτο. Οι ζωγραφιές των παιδιών με μια αφοπλιστική απλότητα και με τα ελκυστικά και γεμάτα ζωή σχήματα, προκαλούν το θαυμασμό μας και πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις εικόνες. Ποιες είναι άραγε οι σκέψεις και ποια τα συναισθήματα ενός παιδιού που ζωγραφίζει; Υπάρχουν “κρυμμένα” μηνύματα που πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε;

Εγκαίνια έκθεσης, ανακοίνωση αποτελεσμάτων και απονομή βραβείων και επάθλων την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στο περίπτερο του Κήπου της Μεσογείου στις 12:00 το μεσημέρι.
Διοργάνωση: “Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας”
Επικοινωνία: 2310228320, 6972057734, 6944917626

Keywords
Τυχαία Θέματα