Έκθεση αγιογραφίας του Γρηγόρη Μπαλογιάννη στο Βυζαντινό Μουσείο (video)

21:56 20/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αγιογραφία είναι μια σκάλα που σε ανεβάζει στον ουρανό, μια ζωντανή προσευχή, λέει στην κάμερα της ΕΡΤ ο αγιογράφος Γρηγόρης Μπαλογιάννης. Αντιπροσωπευτικά έργα από όλη την καλλιτεχνική του πορεία φιλοξενούνται σε περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Στην έκθεση αγιογραφίας παρουσιάζονται έργα που φωτίζουν ολόκληρη την καλλιτεχνική πορεία του αγιογράφου. Προβάλλεται επίσης ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη ζωή του καλλιτέχνη, η σκηνοθεσία του οποίου ανήκει στον Χρήστο Κωνσταντόπουλο.

Η

επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Ιωάννα Αλεξανδρή περιγράφει στο video κάποια από τα έργα που φιλοξενούνται, εξηγεί την ιδιαιτερότητά τους και αναλύει τους σταθμούς της καλλιτεχνικής πορείας του αγιογράφου.

Ο Γρηγόρης Μπαλογιάννης υπήρξε αγαπημένος μαθητής και συνεργάτης του μεγάλου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου. Ο Κόντογλου είχε γράψει γι’ αυτόν ότι είναι «ένας νέος με φωτιά και καλό χαρακτήρα», ενώ ο Μπαλογιάννης στο video αποκαλεί τον Κόντογλου «πνευματικό του πατέρα».

Οι σκηνές στα video με τον κ. Μπαλογιάννη να ζωγραφίζει στο εργαστήριό του και από το εσωτερικό των Ιερών Ναών είναι από το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Κωνσταντόπουλου που προβάλλεται στην έκθεση.

ΙΝΦΟ:
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Έως τις 13 Ιανουαρίου 2019.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα