UNICEF:Τραγική η κατάσταση για τα παιδιά στην Ελλάδα του 2014- Ετήσιος Ραδιομαραθώνιος από την Δημόσια Ραδιοφωνία

18:10 3/4/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Με τον πιο μελανό τρόπο αποτυπώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης η ετήσια έκθεση της Unicef για την « Κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα το 2014 που παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκθεσης, η μείωση των κοινωνικών παροχών, η ανεργία των γονέων, η οικονομική ανέχεια και η ελλιπής πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επιδεινώνουν, χρόνο
με τον χρόνο, τη ζωή των ανηλίκων στην Ελλάδα.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν: ο Πρόεδρος της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο Γεν. Διευθυντής κ. Ηλίας Λυμπέρης, ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημοσθένης Δασκαλάκης, ο Υπεύθυνος της Δημόσιας Ραδιοφωνίας κ. Θανάσης Γεωργακόπουλος, ο καθηγητής του Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης, κ. Παντελής Ζούρας, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Θάνος Ορφανός, ο διεθνής μέσος του Ολυμπιακού κ. Ανδρέας Σάμαρης, εκπρόσωποι των ιδιωτικών ραδιοσταθμών και προσωπικότητες που στηρίζουν τον Ραδιομαραθώνιο.Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε και παρουσίασε η Unicef, στην Ελλάδα ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχιας η κοινωνικού αποκλεισμού το 2012 ανέρχονταν στο 35,4% από 30,4% το 2011, με πιο ευάλωτα τα μονογονεικά νοικοκυριά στο 74,7% και τις οικογένειες τρίτεκνων και πολύτεκνων που βρίσκονται στο 43,7%.

Τα παιδιά σε κίνδυνο φτώχιας που διαβιούν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχονταν στο 67,9% το 2012, έχοντας αυξηθεί έναντι του 2011 κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά που κανένας ενήλικας δεν εργάζεται ανέρχονταν στο 13,2% το 2012, έχοντας αυξηθεί κατά 204.000 από το 2008.

Αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης, τα φτωχά παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά που επιβαρύνονται από το κόστος στέγασης -δηλαδή οι συγκεκριμένες δαπάνες υπερβαίνουν το 40% του εισοδήματος τους- ανέρχονται στο 92,2%.

Επίσης, σχετικά με τη θέρμανση, το 45,9% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά το 2012 δήλωναν οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση, (θυμίζουμε ότι το 2012 δεν είχαν ακόμα εξισωθεί οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης).

Οικονομική αδυναμία για διατροφή των παιδιών φτωχών νοικοκυριών φαίνεται να έχει το 52% αυτών , από το 44,3% το 2011. Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά που καταγράφονται στην έκθεση της Unicef σχετικά με την οικονομική αδυναμία διατροφής παιδιών και στις μονογονεικές οικογένειες αφού καταγράφεται ποσοστό 67,2% να δηλώνει οικονομική αδυναμία, ενώ στις πολύτεκνες οικογένειες το ποσοστό αγγίζει το 65,8.%.

Παράλληλα μεταξύ 2011 και 2012 τα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της εισοδηματικής φτώχιας αυξήθηκαν κατά 12% έναντι 8% στο συνολικό πληθυσμό των φτωχών.

Μαθητές του Λεοντείου Λυκείου τραγουδούν δική τους σύνθεση αφιερωμένη στα παιδιά για τη Unicef Ελλάς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσής της για το 2014

Αναφορικά με τον φτωχό πληθυσμό ειναι αξιοσημείωτο το γεγονός οτι εμφανίζεται νεότερος από τον συνολικό, εφόσον τα παιδιά και οι νέοι έως 24 ετών αποτελούν το 30,5% του συνόλου των φτωχών, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών βρίσκονται στο 14%.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση της Unicef, τα παιδιά στην χώρα μας σήμερα αποτελούν μια ηλικιακή μειονότητα, σε έναν πληθυσμό που διαρκώς γερνάει. Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός των παιδιών στην Ελλάδα το 2011 αντιστοιχούσε στο 17,5 % του μονίμου πληθυσμού, ενώ τα νοικοκυριά στη χώρα χωρίς παιδιά κάτω των 15 ετών αναλογούν στο 76,5% και με παιδιά στο 23,5%.

Ωστόσο, στην ετήσια έκθεση της Unicef συμπεριλαμβάνονται παράλληλα και σημαντικά μέτρα και προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των παιδιών στη χώρα μας σε σχέση με το δημοσγραφικό ζήτημα, με τις πολιτικές για τα δικαιώματα του παιδιού, τους τρόπους αντιμετώπσισης της παιδικής φτώχιας, αλλά και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών και των οικογένειών τους. Κατα τη διάρκεια του ραδιομαραθωνίου της Unicef που θα φιλοξενήσει η Δημόσια Ραδιοφωνία την Πέμπτη στις 10 Απριλίου, θα υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω συζήτησης και ανάπτυξης των παραπάνω ζητημάτων.

Ο ετήσιος Ραδιομαραθώνιος πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Δημόσιας Ραδιοφωνίας τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από το 1997 και υποστηρίζεται από δεκάδες ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, αποδεικνύοντας έμπρακτα κάθε φορά, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα και την επίτευξη του στόχου , πως ο άνθρωπος νοιάζεται για τον συνάνθρωπο του και πως ειδικά τα παιδιά αξίζουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία του κόσμου.

Άλωστε, όπως επισημάνθηκε και κατα τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, πέρα από την Ελλάδα της κρίσης υπάρχει και η Ελλάδα της προσφοράς που οι πολίτες της ενεργούν συλλογικά όταν χρειάζεται να ακουστεί η φωνή της διαμαρτυρίας, για τα αυτονόητα.

Στις 10 Απριλίου, από το πρωί έως το βράδυ, η Δημόσια Ραδιοφωνία σας περιμένει μέσα από τις συχνότητες της, να κάνουμε όλοι μαζί πράξη το αυτονόητο για να μην πάει καμιά γενιά χαμένη. Μέσα από το τρίπτυχο της Unicef και το μήνυμα της για το φετινό Ραδιομαραθώνιο, ζητάμε: Νερό- Φαγητό και Υγεία για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Keywords
Τυχαία Θέματα