Εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας επιμορφώθηκαν στην ΚΑΡΠΑ

18:04 14/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

10.000 μαθητές και περισσότεροι από 1000 εκπαιδευτικοί από όλη τη Θεσσαλία θα έχουν εκπαιδευτεί ως το τέλος του χρόνου, στην καρδιοπνευμονολογική (ΚΑΡΠΑ) αναζωογόνηση μέσα από προγράμματα που εφαρμόζονται στα σχολεία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης κρίσεων που υλοποιεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έγινε σήμερα (14-3-2019) επιμόρφωση ενός εκπαιδευτικού από κάθε σχολική μονάδα (γυμνάσια και λύκεια) της Μαγνησίας.

Όπως τόνισε

η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων τα Β’θμιας, κ. Σοφία Κανταράκη, η Διεύθυνση θεωρεί προτεραιότητα την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία.

«Ένα από αυτά τα θέματα είναι και η επιμόρφωση στην ΚΑΡΠΑ. Οι εκπαιδευτικοί γίνονται εν δυνάμει διασώστες και μπορούν να ανταποκριθούν σε διαχείριση εκτάκτων αναγκών σε σχολεία. Η διαχείριση αυτών των καταστάσεων μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά. Είναι σημαντικό να περάσει η κουλτούρα αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά, η κ. Κανταράκη.
Σημείωσε ακόμη πως κάθε σχολείο ορίζει διαφορετική ομάδα εκπαιδευτικών με σκοπό η επιμόρφωση να δράσει πολλαπλασιαστικά και με απώτερο στόχο να είναι όλοι ενήμεροι για τέτοια ζητήματα.

Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ανέλαβε ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Χαράλαμπος Παρίσσης ενώ έγινε βιωματική προσέγγιση διάσωσης για να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί πώς θα διαχειριστούν μια καρδιακή ανακοπή.

«Είμαστε δυστυχώς οι τελευταίοι στη λίστα 27 ευρωπαϊκές χώρες στην επιβίωση μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο έναν δημόσιο χώρο. Αυτό συμβαίνει καθώς οι παρευρισκόμενοι δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Σε άλλες χώρες ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, περίπου 60%, είναι εκπαιδευμένο με σεμινάρια, ενώ άλλες χώρες έχουν υποχρεωτική την επιμόρφωση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση» δήλωσε ο κ. Παρίσσης.

Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση του κ. Παρίσση ότι ποσοστό 7% των μαθητών έχει παρευρεθεί σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής, κάτι που προκύπτει από το ερωτηματολόγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας που έχουν συμπληρώσει οι μαθητές στη Θεσσαλία πριν το επιμορφωτικό πρόγραμμα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα